Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Είναι ..."απλό"! ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ με τα δικά μας ονόματα! Όπως της θεάς 'Νίκης' ...





Το όνομα «Nike» της γνωστής πολυεθνικής εταιρείας παραγωγής αθλητικών ειδών, προέρχεται από το ελληνικό «Νίκη», και εμπνεύστηκε την ομώνυμη αρχαία Ελληνική φτερωτή θεά Νίκη *.

Ο ιδιοκτήτης της τότε μικρή εταιρείας Φιλ Νάϊτ, είχε ζητήσει το 1964, από τους 45 υπαλλήλους του να προτείνουν ένα εύηχο όνομα, ρίχνοντας από ένα χαρτάκι σε ένα καπέλλο (ο Νάϊτ είχε προτείνει το «Dimension Six»).
Αποτέλεσμα εικόνας για θεά Νϊκη

Ένας από τους υπαλλήλους του έρριξε το χαρτάκι με το όνομα 'Nike', καθώς είχε δει το προηγούμενο βράδυ την ομώνυμη θεά στο όνειρό του... Μάλλον διάβαζε αρχαία Ελληνική μυθολογία....

Υ.Γ. Παρατηρήστε πως και το σήμα της Nike ομοιάζει με φτερό γερμένο στο πλάϊ (Η νίκη έφερε φτερά, καθώς αυτά συμβόλιζαν πως η νίκη πετά απρόσμενα από την μία παράταξη στην άλλη).

Αποτέλεσμα εικόνας για θεά Νϊκη

* Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής αρχαιότητος είναι το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, ελληνιστικό γλυπτό του 2ου π.Χ. αιώνα σκαλισμένο σε παριανό μάρμαρο, που παρίστανε τη θεά Νίκη. 
Η Θεά Νίκη ήταν ηνίοχος των θεών, και έφερε στην πλάτη της ένα ζεύγος φτερών, συμβολίζοντας πως η νίκη είναι πάντα αβέβαιη, και πως μπορεί να πετάξει απροειδοποίητα από την μία παράταξη στην άλλη. 

Ο Παυσανίας αναφέρει, πως οι Αθηναίοι για να καθηλώσουν το άγαλμα της Νίκης στην Ακρόπολη και την πόλη των Αθηνών, κατασκεύασαν το άγαλμα της δίχως φτερά (μη πετάξει και ...φύγει), για αυτό και ονομάστηκε Άπτερος νίκη!

Η νίκη όμως προϋποθέτει σωστή προετοιμασία, προεργασία, και ατέρμονη προσπάθεια και φυσικά δεν εγκλωβίζεται στις ανθρώπινες προσδοκίες, το αντίθετο θα επέφερε την ύβρη και την Νέμεση. 
Η νίκη πετά σε αυτόν που είναι λιγότερο αλαζόνας, καλύτερα προετοιμασμένος, σε συνεχή εγρήγορση και φυσικά περισσότερο τυχερός από τον αντίπαλο.

Σε μία τέτοια συνάρτηση οι κοινωνίες που μπορούν να κερδίσουν μάχες, να προαγάγουν την κουλτούρα , τον πολιτισμό, τις αξίες και να κερδίσουν μία θέση στο διεθνές ιστορικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι, είναι αυτές που απαρτίζονται από σπουδαίους πολίτες. 

Οι σπουδαίοι πολίτες είναι σπουδαίοι λόγω της ‘σπουδής’, της παιδείας δηλαδή, των αξιών και των προτύπων που τους προσφέρει το οργανωμένο σύνολο ανθρώπων (το κράτος). 

Αποτέλεσμα εικόνας για θεά Νϊκη

Σε αυτές τις κοινωνίες η σχέση ατόμου και συνόλου, οφείλει να είναι αμφίδρομη. Το άτομο (οφείλει να) επιδιώκει την προσωπική, πνευματική ανέλιξη, προς όφελος του συνόλου. Και τούτο για να αισθάνεται επάξια ως ψηφίδα, σε ένα εξαίσιο ψηφιδωτό που είναι η κοινωνία που του αρμόζει, και στην οποία αρμόζει…. 

Μία κοινωνία που θα κερδίζει μάχες στηριζόμενη στις δικές δυνάμεις της, δίχως αυταπάτες, μία κοινωνία με όραμα και θέληση να κερδίσει το μέλλον της, δίχως να εγκλωβίζεται στο ένδοξο παρελθόν, ή στο γκρίζο και ανύπαρκτο παρόν..!!!


Συντακτική ομάδα "ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"

3 σχόλια:

  1. ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ GEORGETOWN ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    http://bankstersae.blogspot.gr/2017/05/georgetown.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλληνας ερευνητής δημιούργησε την πρώτη ψηφιακή κάμερα με αισθητήρα CMOS που βλέπει και το «αόρατο»

    http://www.huffingtonpost.gr/2017/05/29/eidiseis-koinonia-ellinas-ereunitis-dimiourgise-tin-prwti-psifiaki-kamera-me-aisthitira-cmos-pou-blepei-kai-to-aorato_n_16866700.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥΣ!! Μέσω ΤΑΙΠΕΔ βγάζουν στο σφυρί τον Ναό του Απόλλωνα και τον Ιερό τύμβο των Σαλαμινομάχων

    https://periergaa.blogspot.gr/2017/05/blog-post_898.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!