Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Αμερικανική Πρεσβεία: Ο όχι και τόσο άγνωστος 'Χ' στην υπόθεση Κουφοντίνα....

  Όσο εξελισσόταν η συζήτηση για τα αιτήματα του απεργού


πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, με τις δυο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για «παραβίαση του κράτους δικαίου» ή για «συμπόρευση με την τρομοκρατία», υπήρξε ένας παράγοντας που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: Η αμερικανική πρεσβεία.


Στο παρελθόν σειρά υψηλόβαθμων διπλωματών είχαν επιτεθεί εναντίον της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά και εναντίον δημοσιογράφων, για τήν στάση που τηρούσαν απέναντι στη 17 Νοέμβρη και συγκεκριμένα στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ιδιαίτερα ηχηρή ήταν λόγου χάρη η αμερικανική παρέμβαση για τις απόλυτα νόμιμες άδειες που είχε λάβει ο κρατούμενος, χωρίς ποτέ να παραβιάσει τους όρους τους.

To 2017 ο πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ επιτέθηκε για αυτό το λόγο στο Συμβούλιο των Φυλακών υποστηρίζοντας ότι η απόφασή του προσέβαλε τήν μνήμη των θυμάτων και τους συγγενείς τους.

Η πίεση μάλιστα προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μην εφαρμοστεί ο σωφρονιστικός κανονισμός, κλιμακώθηκε με ανακοίνωση του 'Στέϊτ Ντιπάρτμεντ'.

Παρόμοια διπλωματική επίθεση εναντίον της χώρας μας πραγματοποιήσαν οι ΗΠΑ και το 2018. 

Την ίδια χρονιά, μάλιστα, στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης είχε προσπαθήσει να παρέμβει και η πρέσβης της Βρετανίας Κέϊτ Σμιθ.

Νικολάου: Ο Κουφοντίνας δεν μπορεί να γυρίσει Κορυδαλλό - Τον Σεπτέμβριο ας κάνει αίτηση απόλυσης

Χρησιμοποιώντας πανομοιότυπες φράσεις με τον πρέσβη των ΗΠΑ είχε σημειώσει ότι «η μνήμη των θυμάτων τρομοκρατίας και τα συναισθήματα των οικογενειών τους προσβάλλονται βάναυσα» από την άδεια του Κουφοντίνα.

Με τις δηλώσεις τους οι δυο διπλωμάτες δημιουργούσαν μια ψευδή εικόνα, ότι οι καταδικασθέντες τρομοκράτες στην Ελλάδα βγαίνουν όποτε θέλουν από τη φυλακή, ενώ η πραγματικότητα ήταν ακριβώς η αντίθετη.

Στήν Βρετανία, παραδείγματος χάριν, αρκετά μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού λάμβαναν συχνά προσωρινές άδειες εξόδου, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν απελευθερωθεί πριν εκτίσουν ολόκληρη την ποινή τους.

Αντίθετα στην Ελλάδα, αρκετοί κρατούμενοι έπρεπε να καταφύγουν σε απεργίες πείνας για να κερδίσουν τις σύντομες άδειες που δικαιούνταν βάσει του νόμου.

Η προϊστορία των ξένων παρεμβάσεων

Μια σύντομη περιήγηση σε παλαιότερα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας, που έφερε στο φως το WikiLeaks (δείτε εδώ), δείχνει ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν πολύ ισχυρές απόψεις όχι μόνο για δικαστές, που έκαναν τη δουλειά τους, αλλά και για δημοσιογράφους.

Τον Οκτώβριο του 2005 ο πρέσβης Τσαρλς Ρις καταφέρθηκε εναντίον της εφημερίδας 'Ελευθεροτυπία' γιατί είχε εξασφαλίσει συνέντευξη με τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο Ράις υποστήριζε ότι υπάρχει «διαρκής συμπάθεια στον ελληνικό Τύπο για τις λεγόμενες επαναστατικές πράξεις της 17Ν» ενώ κατηγορούσε ευθέως του Έλληνες δημοσιογράφους ότι φτιάχνουν έτσι τις ερωτήσεις ώστε να προωθήσουν την εικόνα του Κουφοντίνα ως ενός «ήσυχου, ιδεολογικού στοχαστή».

Να σημειωθεί ότι από το ίδιο τηλεγράφημα προκύπτει ότι η πρεσβεία βρισκόταν σε επαφή με την Ντόρα Μπακογιάννη και άλλους συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας (όπως ο γιος του Μομφεράτου), με τους οποίους φέρονται να συντόνιζαν από κοινού τις κινήσεις τους.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

http://greeknation.blogspot.com/2021/03/blog-post_33.html

1 σχόλιο:

  1. Σεβαστε διαχειριστα του site , αναγνώστες και αναγνωστριες του άρθρου , είναι π α σ ι γ ν ω σ τ ο ι οι Aμερικανοι g a n g s t e r s .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!