Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Σάν χθές, η μ α τ ω μ έ ν η Μεγάλη Παρασκευή του Αγρινίου 1944... (Καί ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, τό προκάλεσαν οι κομμουνιστοσυμμορίτες! )

 Οι Γερμανοί κατακτητές επέλεξαν την πιο πένθιμη ημέρα της


χριστιανικής παράδοσης για μία φριχτή θηριωδία, καθώς στις 14 Απριλίου 1944 εκτέλεσαν 120 Αγρινιώτες.

Η ημέρα ήταν 14η Απριλίου 1944, Μεγάλη Παρασκευή. Εκείνο το σούρουπο, η πόλη του Αγρινίου αντί να περιφέρει τον επιτάφιο του Χριστού, θρήνησε πάνω από τον ανοιχτό τάφο 120 συμπολιτών της, θυμάτων των ναζί. 


Τό φοβερό και αποτρόπαιο γεγονός των ομαδικών εκτελέσεων και απαγχονισμών, από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους, Αγρινιωτών και άλλων συμπατριωτών, έξω από το νεκροταφείο της Αγίας Τριάδας και στην κεντρική πλατεία (τότε Μπέλλου) του Αγρινίου.

Πέντε μέρες νωρίτερα, στις 9 Απριλίου του 1944, (κομμουνιστοσυμμορίτες) αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν στήσει ενέδρα στην περιοχή της Σταμνάς, λίγο πριν από το Αιτωλικό και το Μεσολόγγι. 

Από εκεί θα περνούσε η αμαξοστοιχία που εξυπηρετούσε τον ανεφοδιασμό των γερμανικών στρατευμάτων. 

Αφού ανατίναξαν το τραίνο και εξουδετέρωσαν τήν φρουρά που τό συνόδευε, οι αντάρτες απέσπασαν όλον τον οπλισμό και τις προμήθειες που μετέφεραν οι ναζί. 

Από την επίθεση σκοτώθηκαν δεκάδες Γερμανοί, μεταξύ των οποίων και ένας ταγματάρχης των Ες Ες. 

Η γερμανική διοίκηση έδωσε εντολή για σκληρά αντίποινα.... 

Πέρα από τις απώλειες και την ταπείνωση που υπέστησαν, ήθελαν να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του αντάρτικου των σκλαβωμένων Ελλήνων.

Η εκτέλεση των 120

Τα αντίποινα έγιναν με τη σύμπραξη των προδοτικών Ταγμάτων Ασφαλείας που τελούσαν υπό τις διαταγές του Γεωργίου Τολιόπουλου. 

Ο Τολιόπουλος ήταν ένας 48χρονος πρώην αξιωματικός του ελληνικού στρατού που κατά τη διάρκεια της κατοχής συνεργάστηκε με τους Γερμανούς.

Στο μεσοδιάστημα, από την αντιστασιακή ενέργεια στη Σταμνά μέχρι τη 14η Απριλίου, κυκλοφορούσαν μόνο φήμες. Μάλιστα, οι ταγματασφαλίτες της περιοχής που προέρχονταν από την Πάτρα, έσπευσαν να καθησυχάζουν τους πολίτες. 

Ωστόσο, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης κυκλοφόρησαν νέες φήμες ότι ανοίγουν λάκκους σε ένα χωράφι της περιοχής. 

Τα νέα διαδόθηκαν αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να φανταστεί το μακελειό που θα ακολουθούσε.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. Σίγουρα πρόκειται γιά ΚΑΤΑΜΑΥΡΕΣ σελίδες της βαριάς καί σκληρής γερμανικής κατοχής.
    Αλλά ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ νά λέγονται καί νά ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, γιά νά μάθουν οι (βαθέως κοιμώμενοι) σύγχρονοι νεοέλληνες, ποιά ήσαν τά κατορθώματα της ΔΗΘΕΝ αντιστάσεως των κομμουνιστοσυμμοριτών κατσαπλιάδων που μόλις σκότωναν (καί ΟΧΙ πάντα!) μερικούς Γερμανούς, αυτοί γιά αντίποινα -αμέσως μετά - ΞΕΚΛΗΡΙΖΑΝ ολόκληρα χωριά καί πόλεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!