Σάββατο 8 Μαΐου 2021

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ, Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΙΕΡΕΑΣ π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΤΡΑΣ!

 



Το πρωϊνό της 5ης Απριλίου 1944, ημέρα της κανείς δε μπορούσε να φανταστεί το κακό που επρόκειτο να συμβεί.
Αντιστασιακές ομάδες, επέλεξαν τη θέση Νταούλι, και έστησαν ενέδρα σε μία γερμανική φάλαγγα. 

Όταν η εμπροσθοφυλακή της φάλαγγας έφτασε στην τοξωτή γέφυρα του Νταουλιού άρχισε μάχη που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Γερμανοί μοτοσικλεττιστές.[Βέβαια ο ΕΛ.ΑΣ, κατά την προσφιλή του συνήθεια,αφού σκότωσε τους Γερμανούς, ενώ γνώριζε ότι θα ακολουθούσαν αντίποινα, παράτησε το χωριό στο έλεος των Ναζί.
Δεν έμειναν εκεί να πολεμήσουν!].

Σε λίγη ώρα όταν έφθασε στο σημείο αυτό ισχυρή κατοχική δύναμη κι αντικρίζοντας το αποκρουστικό θέαμα των σκοτωμένων συντρόφων τους, οργίστηκαν αφάνταστα επιζητώντας άμεση εκδίκηση και σκληρά αντίποινα. Στόχος τους έγινε το πιο κοντινό χωριό, η Κλεισούρα.

Τα Ες-Ες υπό την αρχηγία των Γερμανών διοικητών της Καστοριάς Ράϊσελ και Χίλντεμπραντ και την καθοδήγηση του βουλγαρίζοντα αρχικομιτατζή Κάλτσεφ, άρχισαν να φονεύουν τους κατοίκους με αυτόματα. 

Σπέρνουν το θάνατο χωρίς διάκριση. 
Ξεκοιλιάζανε έγκυες, λογχίζανε βρέφη αβάπτιστα και νήπια, κοπέλλες σαν τα κρύα τα νερά, έπεφταν νεκρές στο νωπό χορτάρι των αυλόγυρων από το καυτό μολύβι των πολυβόλων, μαζί με τις αρχόντισσες νοικοκυρές, έπεφταν νεκροί και οι σεβάσμιοι γέροντες κι οι γερόντισσες μέσα στα περίφημα αρχοντικά τους. 

Κανείς δεν μπόρεσε να σταματήσει τους αιμοδιψείς επιδρομείς από το φρικιαστικό έργο της ομαδικής σφαγής και πυρπολήσεως, ούτε και ο παπα-Γιώργης Μήτρας που με το σταυρό στο χέρι εκτελείται ως νεομάρτυρας και κατακρεουργείται. 

Μέσα στο δίωρο διάστημα που όριζε η διαταγή μετατρέπουν τα πάντα σε κόλαση σπέρνοντας το αίμα, τήν φρίκη και το θάνατο και αφήνοντας πίσω τους διακόσια ογδόντα έξη (286) αθώα θύματα και καίγοντας 150 σπίτια του χωριού.

Πολλοί από τους κατοίκους οι οποίοι έφυγαν από το χωριό, κρύφτηκαν στο μοναστήρι της Παναγίας, όπου μόναζε η γερόντισσα Σοφία. 

Οι Γερμανοί κατακτητές περικύκλωσαν τη μονή και με δοχεία γεμάτα βενζίνη στα χέρια, ήταν έτοιμοι να κάψουν το μοναστήρι της Κλεισούρας. 

Τότε η γερόντισσα Σοφία, με την εικόνα της Παναγίας στα χέρια, γονατίζει μπροστά στους Γερμανούς στρατιώτες, τους φιλά τα πόδια, κλαίει δυνατά και τους λέει: 
"Όχι την Παναγία". 

Τότε εκείνοι, σίγουρα με παρέμβαση της Παναγίας, έφυγαν και δεν πείραξαν το μοναστήρι. 
Έτσι σώθηκε το μοναστήρι της Παναγιάς και ο κόσμος που είχε κρυφτεί στα κτίρια της μονής.

https://proskynitis.blogspot.com/2021/05/blog-post_61.html

3 σχόλια:

  1. Ἀπαιτεῖται συνεχής προσοχή διότι ὁ εχθρός (διάβολος) ἐπιτίθεται ἀπό ὅλες τίς πλευρές, Β΄, Και από το έργο "Εὐεργετινός" (Γ΄ τόμος, Ὑπόθεσις Θ'), Ἀρχιμανδρίτου Σάββα Ἁγιορείτου, (10-4-2021):

    https://www.youtube.com/watch?v=4307-jHCWgE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ , ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ , ΤΟΥΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΩΣ ......... ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΝΑΖΙ (Η ΣΚΑΤΟΜΟΓΓΟΛΙΚΗ ΑΥΤΗ ΦΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ ΝΑΖΙ) ΓΙΑ ΤΑ ΓΑΜΟΕΥΡΩ ΤΟΥΣ (ΣΚΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΚΡΥΨΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥς ΦΟΝΙΑΔΕΣ) ΚΑΙ ΓΙΑ
    ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙ.......................... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΥΤΟΥΣ ΨΕΙΡΙΑΡΗΔΕΣ ΟΜΑΙΜΟΚΤΟΝΟΥΣ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΑΛΛΟ . ΤΩΡΑ ΠΟΥ
    ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΜΕ ΤΗΝ ............. "Ν.Δ." Α.Ε. ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΣΤΙ ΒΕΡΥΚΟΚΚΟ . ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΟΜΠΗΙΑΣ
    ΒΙΩΝΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.youtube.com/watch?v=MeNU7yscXus

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!