Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

" Παιδιά μου Ο Θεός θά μας ερωτήσει τήν ημέρα της Κρίσεως, άν δ ί ν α μ ε τά ο ν ό μ α τ α των κ ε κ ο ι μ η μ έ ν ω ν γονέων μας, στά Σαρανταλείτουργα! "

 Μεγάλη ήταν η σημασία που έδινε ο άγιος πατήρ Ιωάννης Καλαϊδης στον αγώνα που θα πρέπει να κάνουμε για τους κεκοιμημένους! 

Μας έλεγε ότι θα πρέπει να δίνουμε τα ονόματά τους στους ιερείς, γιά νά τά διαβάζουν καί νά βοηθιούνται έτσι οι ψυχές.
Έλεγε ότι τα κόλυβα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε και ότι οι ψυχές αναπαύονται με αυτά και ιδιαίτερα τα Ψυχοσάββατα! 

Μέχρι και ο άγιος Ραφαήλ μάς έλεγε, ότι ζήτησε από κάποιους να του κάνουν κόλυβα για την γιορτή του! 

Επίσης ανέφερε ότι τα πρόσφορα που δίνουμε στους ναούς με τα ονόματα των κεκοιμημένων, πολύ βοηθούν τις ψυχές τους! 

Αλλά και για την ελεημοσύνη μάς έλεγε, ότι πρέπει να κάνουμε στο όνομα των νεκρών! Να λέμε δηλαδή στους ανθρώπους που ζητούν βοήθεια, ότι αυτά σου τα δίνω για την ψυχή του πατέρα μου, ή της μητέρας μου και έτσι αυτός που δέχεται την βοήθεια να απαντάει: " Ο Θεός να τον συγχωρήσει".

Εκείνο όμως που δεν θα ξεχάσω ήταν αυτό που μας είπε κάποτε:

"Παιδιά μου ο Θεός θα μας ρωτήσει την ημέρα της Κρίσεως αν δίναμε τα ονόματα των κεκοιμημένων γονέων μας στα Σαρανταλείτουργα! "

Ας μας σκεπάζει πάντοτε η αγία ευχή του! Αμήν!

Μιλτιάδης Τσεσμετζής - εκπαιδευτικός.

https://proskynitis.blogspot.com/2021/06/blog-post_297.html

1 σχόλιο:

  1. Τον γνώριζα προσωπικά τον πατέρα Ιωάννη Καλαΐδη ήταν κοντοχωριανός μου και ένας εξαιρετικός άνθρωπος.Σχεδόν άγιος θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!