Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Πρός Σ Χ Ι Σ Μ Α η παγκόσμια Ορθοδοξία! ( "Πηγαίνει γυρεύοντας" χρόνια τό Φανάρι....) – Τί αποφασίζει η Μόσχα.

 


 : 

Η Ιερά Σύνοδος που έγινε στήν Μόσχα στίς 24 & 25 Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η Ρωσική Εκκλησία θα επιχειρήσει την τελική ρήξη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συνολικά με την παγκόσμια ορθοδοξία.

του Κώστα Ονισένκο

Η Σύνοδος γίνεται εν όψει της Αρχιερατικής Συνόδου - που αναμένεται στα μέσα του ερχόμενου Νοεμβρίου - στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, το Πατριαρχείο Μόσχας θα κηρύξει «εκτός νομιμότητας» τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας - που δημοσιεύτηκαν σήμερα - επιβεβαιώνουν αυτές τις προθέσεις.

Βεβαίως, ένα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από το συγκεκριμένο κείμενο είναι, ότι έπεσαν οι μάσκες του Πατριαρχείου Μόσχας όσον αφορά στην δήθεν «ανεξαρτησία» της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας.

Μέσα από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Μόσχα θεωρεί ως «κανονικό έδαφος» της Εκκλησίας της την Ουκρανία, και μάλιστα υπογραμμίζει, ότι ο Βαρθολομαίος έπρεπε να είχε ζητήσει την άδεια του Κύριλλου προκειμένου να επισκεφτεί την Ουκρανία.

Άρα, μετά και από αυτή την απόφαση - η οποία λήφθηκε με την συμμετοχή και τη συμφωνία του Ονούφριου - κανένας λόγος για «ανεξαρτησία» της θρησκευτικής οργάνωσης στην Ουκρανία, στην οποία προΐσταται ο Ονούφριος, δεν μπορεί να γίνεται.

Ειδικότερα, το επίμαχο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρει τα εξής:

«Οι μετέχοντες στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έγινε στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2021, αποφάσισαν να αναγνωρίσουν την άφιξη στο Κίεβο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου με τους συνοδούς του, χωρίς πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριου και των νόμιμων ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως σοβαρή παράβαση των κανόνων και συγκεκριμένα του 3ου Κανόνος της Σαρδικής Συνόδου και του 13ου Κανόνος της Συνόδου της Αντιοχείας.

Η Σύνοδος καταδίκασε τις συνεχιζόμενες αντι-κανονικές πράξεις του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως με στόχο την καταστροφή της ενότητας της Ορθοδοξίας και σημείωσε επίσης την καθαρά πολιτική φύση της επισκέψεως του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, η οποία αποκαλύπτει την εξάρτησή του από δυνάμεις εξωτερικές της Εκκλησίας.

Διατηρώντας με ευγνωμοσύνη τη μνήμη για τα επιτεύγματα της Αγίας Κωνσταντινουπολίτικης Εκκλησία στο θέμα του διαφωτισμού των Ρως με το Φως της Πίστεως του Χριστού, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τόνισαν ότι οι ευγενείς πράξεις των πάντα αξέχαστων Αγίων Πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης στο παρελθόν, δεν δικαιολογούν τα τωρινά (σε σχέση με τους Ιερούς Κανόνες) εγκλήματα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος υποστήριξε το σχίσμα και μπήκε σε εκκλησιαστική κοινωνία με τα άτομα που ονομάζουν εαυτούς ως ορθοδόξους αρχιερείς, αλλά δεν έχουν κανονική χειροτονία.

Η Ιερά Σύνοδος σημείωσε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έχοντας υποστηρίξει το σχίσμα στην Ουκρανία, έχασε την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων πιστών.

“Σε συνθήκες όπου η πλειοψηφία των Ορθοδόξων πιστών στον κόσμο δεν είναι σε εκκλησιαστική κοινωνία μαζί του, δεν έχει πλέον το δικαίωμα να μιλήσει εξ ονόματος όλης της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και να εκπροσωπήσει τον εαυτό του ως ηγέτη της», ανέφερε.

orthodoxtimes.gr

&

https://www.vimaorthodoxias.gr/nea/pros-schisma-i-pagkosmia-orthodoxia-ti-apofasizei-i-moscha/

2 σχόλια:

  1. Και πολύ καλά έπραξαν.Κι εμείς που τον έχουμε σε τι μας χρησίμευσε έως τώρα? Ιστορικά και Εθνικά επιβάλλεται η συνέχεια της ύπαρξεώς του πατριαρχείου ,αλλά ως πνευματικός ηγέτης αυτός Τουρκομασώνος αρχι οικουμενιστής σατανάς,καλύτερα να μην υπήρχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τέλεια χαρά των σατανιστών νεοταξιτών να βλέπουν την Ορθοδοξία να κοματιάζεται.....
    Ξυπνήστε ρεεεεε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!