Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Την Μεγάλη Εβδομάδα το Φανάρι, αναμένει νά συλλειτουργήσουν οι Τοπικές Εκκλησίες μέ τούς ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ Ουκρανούς, κατά την Τελετή Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου.....


Μέσα στο έτος θα παρασκευαστεί και θα καθαγιαστεί στο Φανάρι το Άγιο Μύρο, και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτήν την ιερή τελετή για να προσελκύσει τις Τοπικές Εκκλησίες να συλλειτουργήσουν με τους Ουκρανούς σχισματικούς.

Αυτό συζητείται σε φιλο-Φαναριώτικα μέσα, και το ίδιο έχει πληροφορηθεί το OrthoChristian από τις δικές του πηγές.


Στην Εγκύκλιο των Χριστουγέννων τον περασμένο μήνα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε: «Τοῦ Κυρίου εὐδοκοῦντος, κατά τήν Ἁγίαν καί Μεγάλην Ἑβδομάδα τοῦ ἐπερχομένου ἔτους, θά πραγματοποιηθῇ ἐν τῷ πανσέπτῳ καθ᾿ ἡμᾶς Κέντρῳ, ἡ τελετή Καθαγιασμοῦ τοῦ Ἁγίου Μύρου.»

Αν και έχουν καθεστώς αυτοκέφαλου, η πλειονότητα των Τοπικών Εκκλησιών δεν φτιάχνουν το δικό τους Χρίσμα αλλά το παραλαμβάνουν από την Κωνσταντινούπολη, είτε λόγω παράδοσης είτε επειδή έτσι υπαγορεύεται στους τόμους που εξέδωσε η Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ αυτών των Εκκλησιών είναι η σχισματική «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» [ΟΕΟ]. Οι Εκκλησίες όχι μόνο θα παραλάβουν από την Κωνσταντινούπολη το Άγιο Μύρο, αλλά ο πατρ, Βαρθολομαίος αναμένει να συμμετάσχουν και στην τελετή.

Το φιλικό προς την Κωνσταντινούπολη πρακτορείο World Ecclesiastical News αναφέρει ότι ο αγιασμός του Μύρου θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη «με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αυτοκέφαλων Εκκλησιών που λαμβάνουν το Άγιο Μύρο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Οι Εκκλησίες αυτές είναι: Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Κύπρου, Ελλάδος, Πολωνίας, Αλβανίας, Τσεχοσλοβακίας και η [σχισματική] ΟΕΟ

Από αυτές, μόνο οι προκαθήμενοι και ορισμένοι επίσκοποι της Αλεξανδρείας, Κύπρου και Ελλάδας έχουν αναγνωρίσει την ΟΕΟ/

Η τελετή συνεπώς θα χρησιμοποιηθεί για να τραβήξει εκπροσώπους άλλων Τοπικών Εκκλησιών να συλλειτουργήσουν με τους σχισματικούς.

Η θέση αυτή ήδη διατυπώθηκε τον περασμένο Μάιο από τον κανονολόγο Νίκολας Γκερτζίνιτς (Nicolas Gurgenidze) σε μια σελίδα στο Facebook που είναι αφιερωμένη στην «Ουκρανική Αυτοκεφαλία». 

Την είδηση αυτή μετά την μετέδωσε το σχισματικό πρακτορείο «Πνευματικό Μέτωπο της Ουκρανίας».

Ο Γκερτζίνιτς γράφει: «Αυτό που κάνει το θέμα ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι προαναφερθείσες Εκκλησίες δεν μπορούν να αρνηθούν την συμμετοχή, διότι πώς θα πάρουν το Χρίσμα;!»

Ο Αρκάδιος Μάλερ (Arkady Mahler), μέλος της Συνοδικής Βιβλικής-Θεολογικής Επιτροπής της Ρωσικής Εκκλησίας και της Διασυμβουλιακής Παρουσίας της Ρωσικής Εκκλησίας, σημειώνειότι οι ιεράρχες άλλων Τοπικών Εκκλησιών θα παρασυρθούν σε μια «επικίνδυνη ζώνη», καθότι το συλλείτουργο με αχειροτόνητους σχισματικούς αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανόνων, ενώ παράλληλα οι Εκκλησίες δεν επιθυμούν να προκαλέσουν την οργή της Κωνσταντινούπολης.

«Πολλές Εκκλησίες, οι προκαθήμενοι και οι επίσκοποι τους, υποστηρίζουν, ότι δεν θέλουν να μαλώσουν, ή να διακόψουν σχέσεις με κανέναν — ούτε με το Πατριαρχείο Μόσχας, ούτε με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. 

Αυτή η κατάσταση όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον», είπε ο Μάλερ.

Η πλειονότητα των Τοπικών Εκκλησιών έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις πιέσεις της Κωνσταντινουπόλεως και των πολιτικών συμμάχων της να αναγνωρίσουν τους σχισματικούς. 

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος δέχτηκε το 2019 μεγάλες πιέσεις στην εορτή των Θεοφανίων να συλλειτουργήσει μαζί τους, αν και κατάφερε να διατηρήσει την κανονική στάση.

Οι Τοπικές Εκκλησίες ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσουν θα μπορούσαν να αρνηθούν να συμμετάσχουν στην λειτουργία, ακόμη και να αρνηθούν να δεχτούν το Χρίσμα από μια τελετή στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος της ΟΕΟ.

Μετάφραση ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

Πηγή Orthodox Christianity

1 σχόλιο:

  1. Bιβλίο με τίτλο : O Oικουμενισμός δίχως μάσκες , των εκδόσεων Oρθοδόξου Tύπου . To περιεχόμενο του είναι ε ν τ υ π ω σ ι α κ ό με διαχρονική α ξ ί α . Bιβλίο με τίτλο : πανθρησκεία , η λερναία Yδρα της νέας τάξης , των εκδόσεων Aγαθού Λόγου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!