Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Η ‘’αρωγή’’ του άλατος εις τόν λ ε γ ό μ ε ν ο ν αγιασμόν των (ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΩΝ) Παπικών...

 

Η ‘’αρωγή’’ του άλατος εις τον λεγόμενον αγιασμόν των Παπικών

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Ενθυμούμαι τον μακαριστό π. Γεώργιο Μεταλληνό σε μια διήγησή του όταν ήταν στην Γερμανία, αναφέρθηκε στην παραδοχή ενός παπικού ιερέα, ότι ο Αγιασμός που τελούν οι Ορθόδοξοι Ιερείς δεν χαλά, ενώ των Παπικών χρειάζεται την αρωγή άλατος.


Η παραδοχή του παπικού ιερέα, έδωσε την αφορμή στον π. Γεώργιο Μεταλληνό στη ομιλία του εκείνη, να αναφερθεί στο μεγάλο αυτό θαύμα του Αγιασμού του ύδατος, που επιτελείται με τη χάρη της Ιερωσύνης των Ορθοδόξων Ιερέων, όσο και στο γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.

 ‘’Υπέρ του καταφοιτήσαι τοις ύδασι τούτοις την καθαρτικήν της υπερουσίου Τρίαδος ενέργειαν, του Κυρίου δεηθώμεν’’, αναφέρεται σε Ιερατική  Ευχή εις την Ακολουθία του Μεγάλου Αγισμού.   ‘’Σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος, εν είδει περιστεράς, τοις ύδασιν επεφοίτησεν’’, συμπληρώνει η Ιερατική αυτή Ευχή.

 Ποια Θεία Χάρις;  Η άκτιστος Θεία Χάρις.  ‘’Επεί δε άκτιστος εστιν η χάρις αύτη και δωρεά του Αγίου Πνεύματος, συμφυής εστι και αχώριστος αυτού, ως και η του ηλίου ακτίς αχώριστος εστιν αυτού, δώρον ούσα και αύτη του ηλίου, καθ’ ην ηλιοειδή τα μετέχοντα ποιεί’’, λέγει ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς.

 Εις την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού αναφέρεται  το εξής : ‘’Υπέρ του αγιασθήναι το ύδωρ τούτο, τη δυνάμει και ενεργεία και επιφοιτήσει του Αγίου Πνεύματος…’’.  Για άκτιστη Θεία Ενέργεια ομιλεί.  Δια κτιστής Θείας Χάριτος θα αγιασθεί το ύδωρ; 

 Οι θεωρούντες κτιστή και όχι άκτιστο τη Θεία Χάρη, επόμενο είναι να προσθέτουν το συντηρητικό άλας.  

Και φυσικά με την προσθήκη άλατος θα επιτευχθεί μερική συντήρηση του ύδατος και περιορισμένου χρονικού διαστήματος.

 Έχουν διερωτηθεί οι Παπικοί αν η ‘’αναγκαστική’’ αυτή πρακτική εφαρμοζόταν στην Εκκλησία πριν το 1054μ.Χ;  

Στην Εκκλησία πριν το 1054μ.Χ. και μέχρι σήμερα ο αγιασμός του ύδατος ετελείτο και τελείται χωρίς την προσθήκη άλατος.  

Ο Αγιασμός ετελείτο σε Ανατολή και Δύση με τον τρόπο που η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία τελεί μέχρι σήμερα.  

Αυτή η ‘’αναγκαστική’’ πρακτική της προσθήκης άλατος,  εφευρέθηκε στους κόλπους τους Παπισμού μετά το 1054μ.Χ. 

http://aktines.blogspot.com/2022/02/blog-post_750.html

1 σχόλιο:

  1. Ποιό εύκολα θα εξημερώσεις εναν κανίβαλο ανθρωποφάγο πάρα έναν λατίνο αιρετικό προς την αλήθεια,τόσο μεγάλη τύφλα εγωισμού έχουν αυτοί οι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!