Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Β α θ α ί ν ε ι το ΡΗΓΜΑ Αθήνας - Μόσχας – Άγιον Όρος: Τώρα Εκκλησιαστικό «Σ χ ί σ μ α» καί α π ε λ ά σ ε ι ς Ρώσων μοναχών.. . . . . .

σ.σ. Εκκλησιαστικό σχίσμα ήδη έχουμε. 

Κάθε κρίση είναι πάντα χρήσιμη για πολλές δουλειές. 

Τώρα που ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ουκρανία είναι μία σπάνια ευκαιρία για τον πατρ. Βαρθολομαίο να «εκκαθαρίσει» το Άγιον Όρος και να ξεφορτωθεί όλους τους «δύστροπους» (βλ. αντιoiκουμενιστές / παραδοσιακούς) Αγιορείτες πατέρες που αντιστέκονται στα σχέδιά του. 


Θα τους ονομάσει φιλορώσσους και θα καθαρίσει με μία κίνηση! 

Δεν αποκλείεται μάλιστα στην θέση τους να βάλει τους σχισματικούς που μαζεύει από δω κι εκεί για να κάνει το Άγιον Όρος αγνώριστο! Μαϊμού! 

Σαν τις μαϊμουδοεκκλησίες του!


Μετά το διπλωματικό ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, τώρα φαίνεται ότι επέρχεται και Εκκλησιαστικό «Σχίσμα». Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους αναμένονται μαζικές απελάσεις των Ρώσων -και άλλων «φιλορώσων»- μοναχών από το Άγιον Όρος

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, με αφορμή το Ουκρανικό. Μετά το διπλωματικό «σχίσμα», τώρα αναμένεται και εκκλησιαστικό, με την ελληνική κυβέρνηση να φέρεται σύμφωνη με την «πρόταση» του Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, για μαζικές απελάσεις Ρώσων από το Άγιον Όρος, αλλά και «φιλορώσων» μοναχών, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Το έδαφος «προλειαίνεται» εδώ και μερικές εβδομάδες με… βομβαρδισμό διαρροών προς τα ελληνικά ΜΜΕ, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, το Άγιον Όρος παρουσιάζεται ως ....«σφηγκοφωλιά πρακτόρων του Πούτιν».

Σε αυτό το σκηνικό εντύπωση προκαλεί η αναπαραγωγή καταγγελιών σε βάρος της Ρωσίας από μονή που έχει χαρακτηριστεί ως καταφύγιο των παλαιοημερολογιτών «Χριστιανο-Ταλιμπάν». Ακόμα πιο ενδιαφέρον έγινε το σκηνικό από τη στιγμή που το γαϊτανάκι των «αποκαλύψεων» ακολούθησε και η γερμανική εφημερίδα, Bild, η οποία εκινήθη στο ίδιο παραπάνω μήκος κύματος.

Αρχιεπισκοπή Οχρίδας

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η αναγνώριση της «Αρχιεπισκοπής Οχρίδος», η οποία μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία». Η Εκκλησία αποσχίσθηκε το 1967 από το Πατριαρχείο Σερβίας, όπου και ανήκε έως τότε. Η απόφαση Βαρθολομαίου έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε σημαντική μερίδα της Εκκλησίας της Σερβίας.

Να σημειωθεί πως στο Άγιον Όρος, το οποίο πρόκειται να επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τις 27 έως τις 29 Μαΐου, έχει αρκετούς Σέρβους μοναχούς σε διάφορα μοναστήρια.

Απελάσεις

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της «επιχείρησης – σκούπα» στο Άγιον Όρος, για την οποία, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους έχει δώσει το «πράσινο φως» η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν «απαίτησης» του Βαρθολομαίου, σχεδιάζεται να απελαθούν από το Άθως οι περισσότεροι Ρώσοι μοναχοί.

Εκτιμάται ότι στις ρωσικές μονές υπάρχουν περί τους διακόσιους καλόγερους. Οι ρωσικής καταγωγής υπολογίζονται σε εβδομήντα. Οι υπόλοιποι είναι Ουκρανοί και άλλων εθνικοτήτων.

Η απελάσεις από το Άγιον Όρος, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο ρωσικής καταγωγής άτομα, αλλά και όλους όσοι χαρακτηρίζονται ως «φιλορώσοι», ανεξαρτήτως εθνικότητος.

Το «αίτημα» Βαρθολομαίου για έναρξη «επιχείρησης – σκούπα» στο Άθως, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υποβλήθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία (13-14 Μαρτίου 2022), προκειμένου να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η αλυσίδα των γεγονότων

Τότε, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είχε πει: «Η ύπαρξή μας ολόκληρη, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι κοντά στους Ουκρανούς αδελφούς μας». 

Ευχαρίστησε, δε, τον πρωθυπουργό για τον οπλισμό που απέστειλε στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αποδώσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει χαρακτηρίσει «σχισματική», ενώ σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί στους κόλπους της διεθνούς Ορθοδοξίας, αλλά και εντός της ελληνικής Εκκλησίας. 

Η, δε, Μόσχα είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι αυτή η κίνηση Βαρθολομαίου έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον αμερικανικό παράγοντα.

Ενδιαφέρον είναι ότι λίγο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου, μερίδα ρωσικών ΜΜΕ ανέφερε ότι εξυφαίνεται σχέδιο απομάκρυνσης Ρώσων καλόγηρων από το Άγιον Όρος.

Ακολούθησαν διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες ενισχύεται ο «αστυνομικός σταθμός» στο Α. Όρος και από τμήμα ουσιαστικά αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση. 

Κάτι που πρακτικά σημαίνει μεγάλη ενίσχυση σε προσωπικό. Επίσης, ότι η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα είναι πλέον εκείνη που θα «αστυνομεύει» το Α. Όρος.

Τέλος, το «παζλ» ολοκληρώνεται τις τελευταίες εβδομάδες με μπαράζ δημοσιευμάτων στον ελληνικό και ξένο Τύπο περί «διείσδυσης» της Ρωσίας στο Α. Όρος.

Πλήρης διάρρηξη;

Ενδεχόμενη κίνηση απομάκρυνσης των Ρώσων μοναχών από το Άγιον Όρος θα σημάνει το ακόμα βαθύτερο ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας.

Ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να «ξηλώσει» ουσιαστικά ολόκληρη την ηγεσία της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και τις «κεφαλές» (Νο1 και Νο2 διπλωμάτες) του ρωσικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη. 

Κατά πληροφορίες, στις αρμοδιότητες του προξενείου είναι και το Άγιον Όρος. Κάτι που σημαίνει ότι ο «αποκεφαλισμός» του προξενείου, εκτός των άλλων, είχε εμμέσως πλην σαφώς στόχο και τη ρωσική παρουσία στο Άγιον Όρος.

Μετά τις απελάσεις 12 Ρώσων με διπλωματική ιδιότητα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι αυτή η απόφαση ουσιαστικά ισοδυναμεί με διάρρηξη των ελληνο-ρωσικών διπλωματικών σχέσεων.

Ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι, αν και οι απελάσεις ανακοινώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, η Μόσχα, παρ’ ότι πέρασε πάνω από ένας μήνας, ακόμα δεν έχει ανακοινώσει «αντίμετρα». 

Δηλαδή, απελάσεις Ελλήνων διπλωματών. Κάτι, ωστόσο, που, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, αναμένεται.

Τυπικώς, βέβαια, τις αποφάσεις πρέπει να λάβει το υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένου ότι το Άγιον Όρος βρίσκεται στην αρμοδιότητά του. Από την άλλη, εκκλησιαστικά, το Α. Όρος βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

antinews.gr


Πόλεμος στην Ουκρανία – ρωσική Εκκλησία: Η Αθήνα «ψήνει» απελάσεις μοναχών από το Άγιον Όρος.

Η ρωσική Εκκλησία δεν αποκλείει να γίνουν ακόμα και απελάσεις μοναχών από το Άγιον Όρος. Κάτι που σημαίνει ότι θα βαθύνει το ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας, ειδικά μετά τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Το Antinews προ ημερών είχε φέρει στη δημοσιότητα πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται, μετά τις απελάσεις 12 Ρώσων διπλωματών, να υπάρξουν και απελάσεις Ρώσων μοναχών από το Άγιον Όρος, αλλά και μοναχών άλλων εθνικοτήτων οι οποίοι θεωρούνται «φιλορώσοι».

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, TASS, ο εκπρόσωπος της ρωσικής Εκκλησίας δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική Εκκλησία φοβάται πως οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος μπορεί να εκδιωχθούν βίαια.

Ο Ντιμίτρι Σαφόνοφ, γραμματέας Διαθρησκειακών Σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ανέφερε αναλυτικότερα:

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προγραμματίζει να επισκεφθεί το Άγιο Όρος στα τέλη Μαΐου και ίσως αυτό (σ.σ. οι απελάσεις) να συμπέσει με αστυνομικές ενέργειες που έχει ήδη πραγματοποιήσει η ελληνική Αστυνομία κατά των μοναχών της μονής Εσφιγμένου που διαφωνούν με την πολιτική του Βαρθολομαίου. 

Δεν εννοώ ότι η μονή Εσφιγμένου ακολουθεί τη σωστή γραμμή, αλλά αυτό είναι μια ξεχωριστή κουβέντα. 

Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο, απλά για μια πολιτική έξωση μοναχών, βίαια, με τη χρήση βίας, με τη χρήση ειδικών μέσων. 

Και φοβόμαστε ότι το ίδιο απειλεί και τον ρωσικό μοναχισμό, τους Ρώσους μοναχούς στο Άγιον Όρος».

Ο ίδιος σημείωσε ότι την πολιτική εξουσία στο Άγιον Όρος έχουν οι ελληνικές Αρχές. «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, έλαβε από αυτόν, σύμφωνα με τον Τύπο, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, την υπόσχεση για έξωση του ρωσικού μοναχισμού από τον Άθω».

antinews.gr

3 σχόλια:

  1. Οι κ.κ. Βαρθολομαίος και Μητσοτάκης σε αγαστή συνεργασία και με εντολές των ΗΠΑ θα "βάλουν χέρι" και στο Άγιον Όρος. Αυτούς ποιος θα τους ξηλώσει ? Ελπίζω κι εύχομαι η Παναγία να κάνει το θαύμα της και να μην επιτρέψει να μαγαρίσουν το περιβόλι της !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΝΕΟΤΑΞΙΚΟ ΒΟΘΡΟ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΩΤΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ''ΘΕΟ'' ΤΟΥ ΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΟΡΟΣ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά η δυτική μασονία,το έκανε και πάλι το θαύμα της.Θέλει να διαλύσει το Άγιο Όρος και κοντεύει να το πετύχει,και θέλει να μας κάνει άνω -κάτω με τη Ρωσία(πράγμα που σχεδόν το έχει πετύχει),ούτως ώστε όταν μας γυρίσει την πλάτη σε μια ενδεχόμενη τουρκική εισβολή,να μην υπάρχει κανείς να μας βοηθήσει.Αρχίζω να πιστεύω ότι η προσέγγιση της τουρκίας στη Ρωσία ήταν συμφωνημένη με τις ΗΠΑ για να μας κάνουν μαλλιά κουβάρια με τους Ρώσους κι ενδεχομένως με τους Σέρβους.Την κατάλληλη στιγμή θα ξαναδεχτούν την τουρκία πίσω με αγάπη και θα μας αφήσουν γι άλλη μια φορά,να κλάψουμε τους νεκρούς μας και τη μαύρη μας τη μοίρα.Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ η τουρκία έχει κάνει τόσα,δεν την έχουν πετάξει ακόμη,έξω από το ΝΑΤΟ.Αλίμονο σε εμάς που παριστάνουμε τα καλά και υπάκουα παιδιά,χωρίς ανταλλάγματα.
    Θεωρώ πως η τουρκία λειτουργεί σαν μια χρυσοπληρωμένη πόρνη που πουλά ακριβά το κορμί της,σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι μια φτηνιάρα της σειράς που πάει με όποιον της κάτσει,για ελάχιστα εώς καθόλου χρήματα.Τα συμπεράσματα δικά σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!