Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να καθυστερεί


Σύμφωνα με το Associated Press, το κόμμα του Βίκτωρος Ορμπάν μποϊκόταρε μια συνεδρίαση του ουγγρικού κοινοβουλίου προκειμένου να καθυστερήσει περαιτέρω τη σουηδική αίτηση. Η Ουγγαρία είναι ο τελευταίος σύμμαχος του οποίου η έγκριση λείπει.

Μέλη του Κόμματος του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτωρος Ορμπάν μποϊκόταραν μια έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου τη Δευτέρα σχετικά με την ψήφιση για την αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP).

Η κοινοβουλευτική σύνοδος υποστηρίχθηκε από έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά οι βουλευτές του Fidesz δεν εμφανίστηκαν. Έτσι, η προσπάθεια να τεθεί μια ψηφοφορία στην ημερήσια διάταξη της νομοθετικής περιόδου απέτυχε.

Αυτό σημαίνει ότι η ψηφοφορία έχει πλέον καθυστερήσει για 18 μήνες, γεγονός που έχει εξοργίσει τους συμμάχους της Ουγγαρίας. Ο Ορμπάν είχε υποσχεθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τον περασμένο μήνα ότι θα προέτρεπε το κόμμα του να επικυρώσει το αίτημα «με την πρώτη δυνατή ευκαιρία».

Αφού το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας τον Ιανουάριο, η Ουγγαρία ήταν το τελευταίο από τα 31 μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας που δεν το έκανε. Αυτό ώθησε τους συμμάχους του να πιέσουν την εθνικιστική κυβέρνηση να διεξαγάγει αμέσως ψηφοφορία, ανέφερε το AP.

Μια ομάδα Αμερικανών βουλευτών και από τα δύο κόμματα κάλεσε τον Ορμπάν την περασμένη εβδομάδα να επικυρώσει αμέσως την αίτηση ένταξης της Σουηδίας. Η υπομονή με την Ουγγαρία έχει τελειώσει, καθώς συνεχίζει να καθυστερεί την έγκρισή της, είπαν.

Το κυβερνών κόμμα Fidesz, το οποίο έχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, έχει μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Σουηδίας από τον Ιούλιο του 2022. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ισχυρίστηκε ότι οι Σουηδοί πολιτικοί είχαν διαδώσει «κραυγαλέα ψέμματα» για την κατάσταση της ουγγρικής δημοκρατίας.

Ούγγροι πολιτικοί έχουν δηλώσει ότι οι βουλευτές του Fidesz δεν θα υποστηρίξουν μια ψηφοφορία έως ότου ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον αποδεχθεί πρόσκληση από τον Ορμπάν να παραστεί στις διαπραγματεύσεις στη Βουδαπέστη. Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι θα κάνει το ταξείδι, αλλά μόνο αφού η Ουγγαρία εγκρίνει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: https://transition-news.org/schwedens-nato-beitritt-verzogert-sich-weiter



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!