Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Γιατί ο Πούτιν θα ήθελε να ανταλλάξει τον Ναβάλνι;



Ενώ πολλοί «μη Ρώσοι φιλορώσοι» πανηγύρισαν τον πρόωρο θάνατο του Ναβάλνι όταν συνέβη, εκ των υστέρων, θα ήταν αναμφισβήτητα πολύ καλύτερα για τα αντικειμενικά εθνικά συμφέροντα της Ρωσσίας αν ζούσε και είχε ανταλλαχθεί.

Ο πρόεδρος Πούτιν αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας επανεκλογής του νωρίς το πρωί της Δευτέρας ότι είχε εγκρίνει νωρίτερα την ανταλλαγή του εκλιπόντος Ναβάλνι με ανώνυμους Ρώσους κρατούμενους που κρατούνταν στη Δύση πριν από τον πρόωρο θάνατό του λόγω αυτού που ακόμη και ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Μπουντάνοφ είπε ότι ήταν πιθανώς θρόμβος αίματος. 

Εκτιμήθηκε τότε ότι «ο Πούτιν δεν είχε κανένα λόγο να σκοτώσει τον Ναβάλνι, αλλά η Δύση έχει κάθε λόγο να πει ψέμματα ότι το έκανε», με αυτή την τελευταία εξέλιξη να προσθέτει περαιτέρω αξιοπιστία σε αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο Ναβάλνι ήταν ένας κρατούμενος υψηλού προφίλ που φυλακίστηκε με κατηγορίες διαφθοράς και προηγουμένως είχε κατηγορηθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν ότι συνεργαζόταν με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οπότε είναι φυσικό ότι θα συμμετείχε σε οποιαδήποτε προτεινόμενη ανταλλαγή για την απελευθέρωση παρόμοιων υψηλού προφίλ Ρώσων που είχαν φυλακιστεί από τη Δύση. Ο πιο πιθανός υποψήφιος θα μπορούσε να είναι ο Vadim Krasikov, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός πρώην Τσετσένου τρομοκράτη που ο Ρώσος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι είχε δολοφονήσει στρατιώτες της χώρας του.

Είπε στον Tucker τον περασμένο μήνα ότι «ξέρεις τι έκανε [ο ληστής]; Δεν θέλω να το πω αυτό, αλλά θα το κάνω ούτως ή άλλως. Ξάπλωνε τους στρατιώτες μας, αιχμαλώτους, στο δρόμο και μετά οδήγησε το αυτοκίνητό του πάνω από τα κεφάλια τους. Τι είδους άνθρωπος είναι αυτός; Μπορεί ακόμη και να ονομαστεί άνθρωπος; Αλλά υπήρχε ένας πατριώτης που τον εξάλειψε σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το αν το έκανε αυτό με δική του βούληση ή όχι, αυτό είναι ένα διαφορετικό ερώτημα».

Ένας από τους συνεργάτες του Ναβάλνι ισχυρίστηκε λίγο μετά το θάνατό του ότι υποτίθεται ότι είχε ανταλλαγεί μαζί με δύο Αμερικανούς φυλακισμένους στη Ρωσσία, πιθανότατα αναφερόμενος στους Paul Whelan και Evan Gershkovich, για τον Krasikov, οπότε υπήρχε ήδη ένα ανεξάρτητο προηγούμενο για εικασίες σχετικά με αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός ο συνεργάτης είναι μια απολύτως ειλικρινής φιγούρα, αλλά απλώς ότι αυτός ο συγκεκριμένος ισχυρισμός ευθυγραμμίζεται με την αναφορά του προέδρου Πούτιν στον Krasikov και την επακόλουθη αποκάλυψη μιας προγραμματισμένης ανταλλαγής.

Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο Ναβάλνι θα μπορούσε πραγματικά να είχε συμπεριληφθεί στην προτεινόμενη ανταλλαγή για τον Krasikov και οποιονδήποτε άλλο, δεδομένου ότι θα μπορούσε τόσο να αυξήσει τις πιθανότητες να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ σε αυτό, όσο και να προωθήσει ένα σημαντικό ρωσικό σημείο ήπιας ισχύος. Εάν αυτή η συμφωνία περνούσε, τότε δεν θα υπήρχε αμφιβολία ότι ο Ναβάλνι συνεργαζόταν στην πραγματικότητα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ακριβώς όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος Πούτιν, δεδομένου ότι θα είχε ανταλλαγεί μαζί με δύο άλλους που κατηγορούνται επίσημα για αυτό το έγκλημα.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ΗΠΑ θα είχαν επίσης εξασφαλίσει την απελευθέρωση ενός παρόμοιου υψηλού προφίλ ανεπίσημου περιουσιακού στοιχείου πληροφοριών, ακριβώς όπως ο Krasikov είναι ύποπτος ότι είναι για τη Ρωσσία, αλλά με τίμημα τη δυσφήμιση ολόκληρου του δικτύου τους, δεδομένου ότι όλοι θα εμπλέκονται από τη σύνδεση με αυτό το περιουσιακό στοιχείο της CIA σε αυτό το σενάριο. 

Ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε επίσης να έχει κερδίσει κάποιους σπάνιους επαίνους από τη Δύση για την απελευθέρωση του ανθρώπου που απεικονιζόταν λανθασμένα από αυτούς για χρόνια ως «κορυφαία προσωπικότητα της αντιπολίτευσης», απαξιώνοντας έτσι τους ισχυρισμούς ότι είναι «δικτάτορας».

Με απλά λόγια, ο πρόεδρος Πούτιν θα είχε επιτύχει με ένα σμπάρο δύο τρυγώνια με αυτά τα μέσα, εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση του Krasikov, δυσφημίζοντας το υπόλοιπο δίκτυο της CIA εντός της Ρωσσίας και ανατρέποντας τις δημοφιλείς δυτικές αντιλήψεις γι' αυτόν. 

Ενώ πολλοί «μη Ρώσοι φιλορώσοι» πανηγύρισαν τον πρόωρο θάνατο του Ναβάλνι όταν συνέβη, εκ των υστέρων, θα ήταν αναμφισβήτητα πολύ καλύτερα για τα αντικειμενικά εθνικά συμφέροντα της Ρωσσίας αν ζούσε και είχε ανταλλαχθεί.



ΠΗΓΗ: Why’d Putin Want To Swap Navalny? (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!