Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Συνασπισμός του Συμβουλίου Φοιτητών Ισλαμικής Θεολογίας με αντισημίτες καταληψίες πανεπιστημίων



Από την Τετάρτη, οι φοιτητές καταλαμβάνουν δωμάτια στο Πανεπιστήμιο Humboldt. 
 
Ομάδες που εμπλέκονται στην κατοχή έχουν ήδη οργανώσει μια διαδήλωση «Σταματήστε την Γενοκτονία στην Γάζα» με το Συμβούλιο Φοιτητών Ισλαμικής Θεολογίας στο παρελθόν. 
 
Όλα τα φοιτητικά συμβούλια λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη από το πανεπιστήμιο.



Την Τετάρτη το απόγευμα, περίπου 50 φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές κατέλαβαν το Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Humboldt στο Βερολίνο. 
 
Απαιτούν «άνευ όρων αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό» και κατηγορούν το Ισραήλ για «γενοκτονία» και χρησιμοποιούν σύμβολα της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. 
 
Η δράση οργανώθηκε από μια συμμαχία που ονομάζεται "Φοιτητικός Συνασπισμός Βερολίνου". 
 
Ομάδες από την συμμαχία συνεργάστηκαν ήδη με το Ισλαμικό Φοιτητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Humboldt σε μια προηγούμενη διαδήλωση.

 



Κατά την διάρκεια της τρέχουσας κατάληψης του πανεπιστημίου, οι φοιτητές εξεγέρθηκαν στις αίθουσες του πανεπιστημίου, άλειψαν τα τζάμια των παραθύρων με το απαγορευμένο σύνθημα «Από το ποτάμι στη θάλασσα», το οποίο καλεί για την εξαφάνιση του Ισραήλ, και τα σημάδεψαν με το κόκκινο τρίγωνο που χρησιμοποιείται συχνά από τη Χαμάς. 
 
Επιπλέον, υψώθηκαν πολλές παλαιστινιακές σημαίες και οι διαδηλωτές παρουσίασαν ένα πανό από το παράθυρο μιας αίθουσας του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών. Στο πανό, οι ακτιβιστές ανακοίνωσαν την επιθυμία τους να μετονομάσουν το ινστιτούτο σε «Ινστιτούτο Jabalia», από μια πόλη στη Γάζα.

Οι ακτιβιστές απαιτούν από το πανεπιστήμιο να ανεχθεί την παρουσία τους και να αποτρέψει τις αστυνομικές επιχειρήσεις. Επί τόπου, η αστυνομία απέκλεισε τμήματα του κτιρίου, ενώ 250 έως 300 άτομα διαδήλωσαν. Το προεδρείο του πανεπιστημίου συμφώνησε με τους ακτιβιστές να ανεχθεί την κατάληψη μέχρι τις 6 μ.μ. την Πέμπτη. «Αναμένουμε από τους καταληψίες να εγκαταλείψουν το κτίριο ειρηνικά μετά», δήλωσε η πρόεδρος του HU Τζούλια φον Μπλούμενταλ.

Σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, περισσότερες από 10 φοιτητικές κολεκτίβες ανήκουν στον «Φοιτητικό Συνασπισμό του Βερολίνου». Μεταξύ αυτών ήταν οι ομάδες "Decolonise HU Berlin" και "BCB Student Union". Οι ομάδες προφανώς συνεργάστηκαν επίσης με την πρωτοβουλία του φοιτητικού συμβουλίου που χρηματοδοτείται από το πανεπιστήμιο, την Ισλαμική Θεολογία. Μεταξύ άλλων, εμφανίζεται σε ένα κοινό κάλεσμα για διαδηλώσεις. Οι πρωτοβουλίες του φοιτητικού συμβουλίου είναι οι εκπρόσωποι των φοιτητών στις μεμονωμένες σχολές του Humboldt-Universität. Σε άλλα πανεπιστήμια, αυτά είναι επίσης γνωστά ως φοιτητικά συμβούλια ή ομάδες φοιτητικών συμβουλίων.

Το Συμβούλιο Φοιτητών Ισλαμικής Θεολογίας υποστηρίζεται επίσης από πανεπιστημιακά κονδύλια. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Humboldt, κάθε φοιτητικό συμβούλιο λαμβάνει ένα «βασικό ποσό 1550 €». Αυτό χρηματοδοτείται από τους φοιτητές με 7 ευρώ ως μέρος των διδάκτρων του εξαμήνου. Αυτά στη συνέχεια χρησιμοποιούνται επίσης για "φοιτητικά έργα".

Εκείνη την εποχή, η «Φοιτητική Ένωση BCB» και η «Αποαποικιοποίηση του HU Berlin» κάλεσαν σε διαδήλωση σε ένα άρθρο στο Instagram με το σύνθημα «Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα» και το φοιτητικό συμβούλιο εμφανίστηκε ως συνδιοργανωτής. Οι φοιτητικές ομάδες που οργάνωσαν τη διαδήλωση εκείνη την εποχή είναι οι ίδιες που έχουν καταλάβει το πανεπιστήμιο από την Τετάρτη και καλούν σε «πλήρες ακαδημαϊκό και πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ».

Εκτός από τη διαδήλωση, το Ισλαμικό Φοιτητικό Συμβούλιο οργάνωσε επίσης τη δική του πρωτοβουλία διαμαρτυρίας. Αυτό στρεφόταν ενάντια στη «μονόπλευρη τοποθέτηση και αλληλεγγύη του πανεπιστημίου στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής». Αυτή η ενέργεια έλαβε χώρα στις 7 Νοεμβρίου, ακριβώς ένα μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Εξήγησαν στο Instagram ότι οι δικοί τους στόχοι ήταν «σαφώς καθορισμένοι». Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι για τα «βάσανα των φοιτητών με φίλους και οικογένεια στην Παλαιστίνη». Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την «καταστολή» της φιλοπαλαιστινιακής «έκφρασης». Επιπλέον, το μαθητικό συμβούλιο θέλησε να δηλώσει την «αλληλεγγύη του στους νεκρούς, τους πενθούντες και τους πάσχοντες».

Εκτός από το ισλαμικό φοιτητικό συμβούλιο, η τροτσκιστική πανεπιστημιακή ομάδα «Διεθνής Νεολαία και Φοιτητές για την Κοινωνική Ισότητα» (IYSSE) υποστήριξε επίσης τη διαδήλωση ενάντια σε μια υποτιθέμενη γενοκτονία εκείνη την εποχή και συμμετέχει στην τρέχουσα πανεπιστημιακή κατάληψη. Στην ιστοσελίδα της, η IYSSE δήλωσε ότι οι υποτιθέμενες «σφαγές» στη Γάζα «πρέπει να σταματήσουν αμέσως». Και συνεχίζει: «Η αυξανόμενη αντίθεση στη σφαγή στη Γάζα πρέπει να επεκταθεί και να αναπτυχθεί πολιτικά!»

Στο Instagram, το IYSSE δήλωσε ότι θα καταδικάσει την «αστυνομική επιχείρηση και τις ενέργειες της διοίκησης του πανεπιστημίου με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο». 
 
Καλεί «όλους τους πανεπιστημιακούς εργαζόμενους να κατέβουν σε απεργία για την υπεράσπιση των φοιτητών, όπως κάνουν οι ακαδημαϊκοί εργαζόμενοι στην Καλιφόρνια, και καλεί ολόκληρη τη διεθνή εργατική τάξη να σταματήσει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ και να υπερασπιστεί τον λαό της Λωρίδας της Γάζας».
 
 
 
ΠΗΓΗ: Fachschaft Islamische Theologie koalierte mit antisemitischen Uni-Besetzern - Apollo News (apollo-news.net)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!