Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε.: Πολωνός επιχειρηματίας θέλει να οπλίσει τους υπαλλήλους





Ο Rafał Brzoska, διευθύνων σύμβουλος της InPost και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Πολωνίας, περιγράφει ένα νέο σχέδιο ασφαλείας για να εκπαιδεύσει και ενδεχομένως να οπλίσει τους υπαλλήλους του για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες στρατιωτικές απειλές που λέγεται ότι αντιμετωπίζει η Πολωνία. 

Ο Βίκτωρ Ορμπάν και ανεξάρτητοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Πολωνία σχεδιάζει να κάνει τη χώρα την πιο σημαντική αμερικανική βάση στην ήπειρο.



31 Ιουλίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 3,2 λεπτά




Σε συνέντευξή του στην πολωνική έκδοση του Forbes, ο Rafał Brzoska, διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα logistics InPost, αποκάλυψε πρόσφατα τη φιλόδοξη πρωτοβουλία του να ενισχύσει την εθνική ασφάλεια της Πολωνίας εκπαιδεύοντας τους υπαλλήλους του σε πιθανά στρατιωτικά σενάρια.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει εκπαίδευση σκοποβολής ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής πολιτικής προστασίας.


Αυτό ταιριάζει καλά με την εξέλιξη που περιγράφεται εδώ και επίσης από τον Viktor Orbán, ότι η Πολωνία βλέπει την ευκαιρία της να αναλάβει τα ηνία ενός νέου είδους ηγεσίας και να αντικαταστήσει τη Γερμανία ως γεωπολιτική αιχμή του δόρατος στη μέση μιας ετοιμοθάνατης, αποβιομηχανοποιημένης Ευρώπης. 

Τεράστια νέα υποδομή φέρεται να κατασκευάζεται στην Πολωνία για να υποστηρίξει έναν μελλοντικό ευρωπαϊκό πόλεμο κατά της Ρωσσίας.

Η Πολωνία είναι τώρα η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, νούμερο τρία στο ΝΑΤΟ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία. Το 5% του ΑΕγχΠ δαπανάται για τον στρατό και τον επανεξοπλισμό, πολλαπλάσιο των εξοπλιστικών δαπανών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ενόψει του συνεχιζόμενου πολέμου στον κυβερνοχώρο, ο Brzoska βλέπει επαρκείς λόγους για να προετοιμαστεί νομικά και υλικοτεχνικά για μια πιθανή κλιμάκωση. 

Μπορεί να φανταστεί ότι η πολιτική άμυνα θα γίνει γρήγορα πραγματικότητα, ειδικά από τη στιγμή που η στρατολόγηση έχει καταργηθεί εδώ και καιρό στην Πολωνία.

Η εταιρεία του, InPost, είναι έτοιμη να λάβει προληπτικά μέτρα, ξεκινώντας με μια έρευνα για να καθορίσει ποιοι υπάλληλοι κατέχουν ήδη ή θέλουν να αποκτήσουν πυροβόλα όπλα και ποιοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε εκπαίδευση σκοποβολής, λέει.

«Εάν ακόμη και το 5% των 15.000 υπαλλήλων μας στην Πολωνία συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, αυτό θα σήμαινε ότι 750 άνθρωποι σε όλη τη χώρα είναι έτοιμοι να δράσουν», δήλωσε ο Brzoska στο Forbes. 

Εικάζει επίσης ότι εάν το 5% όλων των εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο υποβληθεί σε στρατιωτική εκπαίδευση, 50.000 άνθρωποι θα είναι άμεσα διαθέσιμοι για να υπηρετήσουν τις δομές διοίκησης σε ολόκληρη τη χώρα.

Το 2023, εκδόθηκε αριθμός ρεκόρ αδειών οπλοφορίας: πάνω από 17.000 για συλλέκτες, περισσότερες από 12.300 για αθλήματα και πάνω από 6.000 για προσωπική προστασία. 

Ο Brzoska, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Συμβουλίου Πολωνών Επιχειρηματιών, έχει ήδη προσεγγίσει το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον για την πρότασή του. 

Το υπουργείο αντέδρασε ενθαρρυντικά, προτρέποντας τους επιχειρηματίες να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το φιλόδοξο σχέδιο ετοιμότητας και ποιες νομικές διατάξεις θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Επιχειρηματίες όπως ο Brzoska γνωρίζουν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να είναι άχρηστες χωρίς το σωστό νομικό πλαίσιο. 

Πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να δελεαστούν με παροχές, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών ελαφρύνσεων για όσους συμφωνούν να λάβουν κατάρτιση. 

Ο Brzoska ανέφερε ακόμη και το φινλανδικό μοντέλο, στο οποίο εκπαιδευμένοι άνθρωποι λαμβάνουν οδηγίες να συλλέγουν τα πυροβόλα όπλα τους από τοπικές αποθήκες όπλων στο χώρο εργασίας σε περίπτωση απειλής.

Αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια επαναστατική μορφή πολιτικής προστασίας στην Πολωνία, με τον Brzoska να προτείνει ότι αυτό το προσωπικό θα πρέπει να έχει τα δικά του πυροβόλα όπλα, στολές και επαρκή ατομικό εξοπλισμό, δημιουργώντας ένα νέο πρότυπο για την εταιρική συμβολή στην εθνική ασφάλεια.

Ο Brzoska έχει καθαρή αξία άνω των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Forbes.



Εικόνα: <w.kadziolkaCC BY-SA 4.0, μέσω Wikimedia Commons/p>

ΠΗΓΗ: Militarisierung der EU: Polnischer Unternehmer möchte Mitarbeiter bewaffnen (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!