Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Οι ΗΠΑ επιτρέπουν τώρα πιο ανοιχτά στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας



Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken αποφάσισε τελικά να εγκαταλείψει την κοροϊδία.



Ένα από τα χειρότερα κρυμμένα μυστικά του πολέμου δι' αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσσίας στην Ουκρανία είναι ότι οι ΗΠΑ επιτρέπουν στο κράτος-πελάτη τους να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσσίας, παρά το γεγονός ότι του το απαγορεύει επίσημα.

Ο Sergey Poletaev εξήγησε τα ψευδο-«νομικά» μέσα με τα οποία συμβαίνει αυτό στο τελευταίο του άρθρο για το RT, αλλά τώρα ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken αποφάσισε τελικά να εγκαταλείψει την κοροϊδία και να επιτρέψει πιο ανοιχτά στην Ουκρανία να το κάνει χωρίς να περάσει από αυτές τις σε μεγάλο βαθμό συμβολικές λύσεις.

Απάντησε στην κριτική του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Michael McCaul για αυτούς τους επιχειρησιακούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια ακρόασης, δηλώνοντας ότι «η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει και θα λάβει τις δικές της αποφάσεις» σχετικά με τη χρήση αυτών των όπλων, παρ' όλο που οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσσίας. 

Οι New York Times ανέφεραν τότε την ίδια ημέρα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συζητά εάν θα επισημοποιήσει αυτή τη νέα ανεπίσημη πολιτική, αν και αυτή η συζήτηση είναι τώρα αμφισβητήσιμη και απλώς μια απόσπαση της προσοχής.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ ανέκαθεν ενέκριναν σιωπηρά τη χρήση αυτών των όπλων από την Ουκρανία για να χτυπήσουν στο εσωτερικό της Ρωσσίας, απλώς τώρα το επιτρέπουν πιο ανοιχτά ως τόνωση του ηθικού εν μέσω της νέας ώθησης της Ρωσσίας στην περιοχή του Χάρκοβο, η οποία επανέρχεται χωρίς καμμία αντίσταση λόγω των άχτιστων συνοριακών οχυρώσεων

Παρ' όλα αυτά, βλέποντας πώς αυτό συμπίπτει με τη συζήτηση για επισημοποίηση των ανεπίσημων εκπαιδευτικών αποστολών ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ εντός αυτής της χώρας, είναι σαφές ότι η Δύση κλιμακώνει τη συμμετοχή της στην σύγκρουση.

Η διατήρηση των προαναφερθεισών δύο πολιτικών ως κοινό μυστικό επιτρέπει σε αυτές τις δύο να «σώσουν το γόητρό τους» σε κάποιο βαθμό, διευκολύνοντας έτσι τη διαχείριση του διλήμματος ασφαλείας τους, μειώνοντας τις πιθανότητες οποιασδήποτε πλευράς να «αντιδράσει υπερβολικά», όπως όταν η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσσία με δυτικά όπλα και η Ρωσσία σκοτώνει εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ

Εάν κάποιο από τα δύο αναγνωριζόταν επίσημα μετά την πλήρη κατάργηση αυτής της παρωδίας, τότε θα υπήρχε μεγάλη πίεση από τους επιθετικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τα μέλη της κοινωνίας να απαντήσουν αμοιβαία, κάτι που θα διακινδύνευε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτά τα δύο τελευταία υπό ουκρανική πίεση παραδείγματα «ερπυσμού αποστολής» – αποκλειστικά σε σχέση με την οπτική τους, δεδομένου ότι αυτές οι πολιτικές έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ εδώ και αρκετό καιρό – προορίζονται προφανώς να φέρουν το ΝΑΤΟ και τη Ρωσσία στο χείλος μιας άμεσης σύγκρουσης. 

Αυτό ακριβώς εκτίμησε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αμερική Ανατόλι Αντόνοφ όταν αντέδρασε στην πρόσφατη ακρόαση του Κογκρέσσου, όταν ο Μπλίνκεν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του θα επιτρέψει πιο ανοιχτά στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσσίας.

Η Ρωσσία φαινομενικά ανέμενε αυτή την εξέλιξη και αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο ανακοίνωσε τακτικές ασκήσεις πυρηνικών όπλων νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως εξηγήθηκε εδώ εκείνη την εποχή, με πρωταρχική πρόθεση να αποτρέψει μια πλήρη εισβολή του ΝΑΤΟ, ειδικά αυτή που πλησιάζει ή διασχίζει τον Δνείπερο. 

Στο τελευταίο σενάριο, η Ρωσσία θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών για αυτοάμυνα σύμφωνα με το δόγμα της, προκειμένου να σταματήσει προληπτικά μια επικείμενη εισβολή του ΝΑΤΟ στις πρόσφατα ενοποιημένες πρώην ουκρανικές περιοχές της.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μην προσεγγιστεί αυτή η κόκκινη γραμμή, πόσο μάλλον να ξεπεραστεί, διαφορετικά ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε εύκολα να ξεσπάσει με λάθος υπολογισμό, δεδομένων των αντιλήψεων εθνικής ασφάλειας της Ρωσσίας που μόλις εξηγήθηκαν. 

Έχοντας αυτό κατά νου, είναι καλύτερο να χωριστεί ασύμμετρα η Ουκρανία μέσω του μοντέλλου που μοιράστηκε εδώ νωρίτερα αυτή την άνοιξη, το οποίο περιλαμβάνει μια αποστρατιωτικοποιημένη ουδέτερη ζώνη στις ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές ανατολικά του Δνείπερου. 

Δυστυχώς, οι ΗΠΑ δεν έχουν εκφράσει κανένα ενδιαφέρον για αυτό το σενάριο, γι' αυτό συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι τα δύο τελευταία παραδείγματα «ερπυσμού αποστολής» υπό ουκρανική πίεση θα ωθήσουν τη Ρωσσία να κλιμακώσει ως απάντηση, ανεβαίνοντας έτσι τη σκάλα κλιμάκωσης και φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού χωρίς να φταίει η ίδια, αφού έχει το δικαίωμα να το κάνει σε αυτοάμυνα. 

Εάν αυτός ο φαύλος κύκλος δεν σταματήσει σύντομα μέσω μιας δημιουργικής διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης, τότε μια συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι αναπόφευκτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόκληση του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!