Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Η Greenpeace ως εταίρος του ΝΑΤΟ – Προστασία του περιβάλλοντος ή κάτι άλλο;...




Σε ένα άρθρο, ο ελβετικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας SRF δηλώνει ικανοποιημένος που η Greenpeace υποστηρίζει το ΝΑΤΟ. 

Πρόκειται για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το περιβάλλον τους στην Ε.Ε. κατά της Ρωσσίας, ιδίως εκείνες που σχετίζονται με το πετρέλαιο.



7 Μαΐου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 3,6 λεπτά



Το άρθρο παραπονιέται επί μακρόν ότι έχει αναπτυχθεί ένας «σκιώδης στόλος», με τον οποίο «η Ρωσσία συνεχίζει να πωλεί πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις». 

Κανείς δεν θα επιθυμεί να ασφαλιστεί πλέον με τους Lloyds και οι «αξιόπιστες» ναυτιλιακές εταιρείες θα αποσυρθούν. 

Και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για την Ελβετία - έχει χάσει την επιρροή της: «Τα κράτη του Αραβικού Κόλπου, μεταξύ άλλων, χρησιμεύουν ως κόμβος», λέει ο Viktor Katona της εταιρείας Kpler, η οποία ασχολείται με δεδομένα και αναλύσεις για τις αγορές ενέργειας, σε ένα βίντεο από την Wall Street Journal: «Στην περίπτωση του ρωσικού πετρελαίου, το Ντουμπάι έχει αντικαταστήσει τη Γενεύη ως τον κύριο τόπο εμπορίας».


Με αυτόν τον τρόπο, προφανώς διέφυγε του SRF το γεγονός ότι η Ρωσσία είναι μέρος του ΟΠΕΚ, μαζί με τα κράτη του Κόλπου. Ρώσοι πολιτικοί και ακόμη και ο Πούτιν επισκέπτονται περιστασιακά αυτά τα κράτη.

Ο «σκιώδης στόλος» πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 400 και 1500 πλοίων. Δεν εμφανίζονται πλέον στα δυτικά «νηολόγια όπως αυτό των Lloyd's» και είναι νηολογημένα σε αφρικανικές χώρες όπως η Γκαμπόν.

Το πρόβλημα της Δύσης είναι η πλήρης απώλεια επιρροής στα αφρικανικά κράτη, τα οποία οι παλιές αποικιακές δυνάμεις έχουν πετάξει σχεδόν σε όλη την ήπειρο. Αυτή η ανάρτηση στο 'X' συνοψίζει τέλεια τον λόγο για αυτό:






«Η Ρωσσία και η Κίνα στην Αφρική συμπεριφέρονται καλύτερα από τη Δύση. Δεν προσποιούνται ότι μας κάνουν κήρυγμα».

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Félix Tshisekedi, επικρίνει τις δυτικές θέσεις στη συνέντευξή του στο @DariusRochebin"

Το SRF θρηνεί περαιτέρω: «Υπάρχουν πολλοί πελάτες για το ρωσικό πετρέλαιο. Δεδομένου ότι η Ευρώπη έχει πάψει να είναι μια αγορά άμεσων πωλήσεων, η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία και πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν παρέμβει στην παραβίαση και έχουν κάνει ισχυρές αγορές.

Οι καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής κυρώσεων στην πολιτική Δύση στην παραγωγή ενέργειας φαίνονται σε ένα γράφημα στο βιβλίο «Γιατί η Δύση δεν μπορεί να κερδίσει» του Fadi Lama.




Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας έχει πλέον ξεπεράσει εκείνη όλων των χωρών της G-7 μαζί. 

Όλα τα έθνη της «κλιματικής αλλαγής» σαμποτάρουν τις δικές τους ενεργειακές υποδομές, οδηγώντας σε ταχεία μείωση της γεωργικής παραγωγής, της βιομηχανίας, των στρατιωτικών δυνατοτήτων, της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων και επίσης του πληθυσμού. 

Είναι οι αιρετικοί της κλιματικής αλλαγής που οδηγούν σε εθνική αυτοκτονία, ενώ τα έθνη που δεν φοβούνται να παράγουν και να χρησιμοποιούν ενέργεια επισκιάζουν γρήγορα τη Δύση.

«Το ΝΑΤΟ εκτιμά την πίεση από την Greenpeace», τιτλοφορείται το SRF, αναφερόμενο στην Elisabeth Braw, αναλύτρια στο αμερικανικό think tank Atlantic Council.

«Για ιδεολογικούς λόγους, μια επίσημη εταιρική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Greenpeace σίγουρα δεν είναι προφανής». De facto, ωστόσο, τραβούν προς την ίδια κατεύθυνση εδώ», λέει η Elisabeth Braw. «Η δέσμευση της Greenpeace είναι χρήσιμη». SRF είπε.

Σχολιάζοντας το ρόλο και τη σημασία του Αμερικανικού Ατλαντικού Συμβουλίου, η Swisss Policy Research γράφει:


Το Ατλαντικό Συμβούλιο είναι γνωστό για τη δέσμευσή του στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης» που επικρίνει το ΝΑΤΟ, τη συνεργασία του με το Facebook, η οποία οδήγησε στη διαγραφή πολλών σελίδων, και την επιρροή του στη γερμανική και ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Αλλά ποιος είναι το Ατλαντικό Συμβούλιο;

Ιδρύθηκε το 1961, το Ατλαντικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως είναι γνωστό με το πλήρες όνομά του, είναι το μέλος των ΗΠΑ της Ένωσης Ατλαντικού Συμφώνου (ATA), η οποία με τη σειρά της λειτουργεί ως πολιτική και δημοσιογραφική ομάδα υποστήριξης για τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου - δηλαδή το ΝΑΤΟ.

Η Greenpeace δεν προσπαθεί μόνο να επιβάλει τις κυρώσεις των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ / Ε.Ε., στην Ελβετία είναι επίσης πίσω από τις αγωγές των ηλικιωμένων του κλίματος, όπως έχει ερευνήσει ο συνάδελφός μου Sander-Faes.

Παρ' όλο που η Greenpeace είναι απίθανο να εισέλθει σε μια επίσημη εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ – για «ιδεολογικούς» λόγους – διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και, συνεπώς, των Ηνωμένων Πολιτειών σε πολλά επίπεδα. 

Και στόχος τους είναι να παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος παράγει πολύ CO2 και προκαλεί τεράστια ζημιά στο περιβάλλον. 

Η Greenpeace θέτει επίσης προτεραιότητες.

Φωτογραφία: Niels Johannes / Wikimedia Commons



ΠΗΓΗ: 
Greenpeace als NATO-Partner – sonderbarer Umweltschutz (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!