Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΜΕΛΕΤΗ: Τα τατουάζ σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος και το μέγεθος δεν έχει σημασία.


(Nikolai Kazakov/Shutterstock)


Νέα έρευνα εγείρει ανησυχίες σχετικά με πιθανά τοξικά συστατικά μελανιού.



Θα μπορούσε, άρα γε, να έχει ένα τίμημα, αυτό το τατουάζ που ονειρευόσουν για να εκφράσεις την ατομικότητά σου; 

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το μελάνι που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της δημοφιλούς τέχνης σώματος περιέχει τοξικά συστατικά που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο λεμφώματος, καρκίνου που ξεκινά στο λεμφικό σύστημα που καταπολεμά τα μικρόβια

Ακόμη και μόνο ένα τατουάζ φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητές σας.



Τα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 21%

Τα τατουάζ έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή ως μέσο αυτοέκφρασης. Περίπου το 32% των Αμερικανών έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ και εκτιμάται ότι το 22% έχει πολλαπλά.

Ωστόσο, καθώς τα τατουάζ γίνονται πιο διαδεδομένα, το ίδιο συμβαίνει και με τη συχνότητα εμφάνισης κακοήθους λεμφώματος - αύξηση 3% έως 4% τα τελευταία 40 χρόνια

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, που δημοσιεύθηκε στο eClinicalMedicine του The Lancet, υποδηλώνει μια πιθανή σύνδεση.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 12.000 άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, που ταιριάζουν με μια ομάδα ελέγχου της ίδιας ηλικίας και φύλου χωρίς λέμφωμα. 

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τους παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων των τατουάζ. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τατουάζ ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν κακόηθες λέμφωμα σε σύγκριση με εκείνους χωρίς τατουάζ.

Τα άτομα με τατουάζ είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης οποιουδήποτε τύπου λεμφώματος μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες.

Ο κίνδυνος λεμφώματος ήταν υψηλότερος (81% υψηλότερος) για όσους έκαναν το πρώτο τους τατουάζ λιγότερο από δύο χρόνια πριν διαγνωστούν

Ο κίνδυνος μειώθηκε για όσους είχαν κάνει τατουάζ πριν από τρία έως 10 χρόνια, αλλά αυξήθηκε ξανά (19% υψηλότερος κίνδυνος) για όσους είχαν κάνει το πρώτο τους τατουάζ πριν από 11 ή περισσότερα χρόνια.


Το μέγεθος δεν φαίνεται να έχει σημασία

Ένα μεγαλύτερο συνολικό μέγεθος τατουάζ δεν φάνηκε να αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί συνέβη αυτό», δήλωσε η Christel Nielsen, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, σε δελτίο τύπου. 

«Κάποιος μπορεί μόνο να υποθέσει ότι ένα τατουάζ, ανεξάρτητα από το μέγεθος, προκαλεί μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο».

Η εικόνα είναι επομένως πιο περίπλοκη από ό, τι είχε αρχικά θεωρηθεί, σημείωσε.

Η έρευνα είναι η πρώτη που διερευνά τα τατουάζ ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο στο λεμφικό σύστημα, δήλωσε η Nielsen στους The Epoch Times. 

Περαιτέρω μελέτες που διερευνούν πιθανές συνδέσεις μεταξύ τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ενώ αναγνωρίζει ότι τα τατουάζ πιθανότατα θα παραμείνουν δημοφιλείς μορφές αυτοέκφρασης, η κα Nielsen είπε: 

«Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε τους ανθρώπους ότι τα τατουάζ μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και ότι θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη εάν έχετε παράπονα που συνδέονται με ένα τατουάζ».



Αυξανόμενα στοιχεία για κινδύνους καρκίνου που σχετίζονται με τατουάζ

«Γνωρίζουμε ότι το μελάνι τατουάζ περιέχει συχνά επικίνδυνες χημικές ουσίες και ότι εναποτίθεται στους λεμφαδένες», δήλωσε η Nielsen στους The Epoch Times. 

Το ανοσοποιητικό σύστημα πάντα «προσπαθεί να καθαρίσει τα σωματίδια μελανιού που αντιλαμβάνεται ως κάτι ξένο που δεν θα έπρεπε να υπάρχει», πρόσθεσε.

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Toxicology and Industrial Health εντόπισε τοξικές ουσίες στα μελάνια τατουάζ και προειδοποίησε ότι «θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τοξικολογικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία».

Η έρευνα της Nielsen προστίθεται σε προηγούμενες εργασίες που συνδέουν τα τατουάζ με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. 

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου το 2023 εντόπισε μια πιθανή σχέση μεταξύ της ύπαρξης τριών ή περισσότερων μεγάλων τατουάζ και υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του αίματος, μυελογενών νεοπλασμάτων (καρκίνοι μυελού των οστών) και λεμφώματος.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με το να μην κάνεις ποτέ τατουάζ, το να κάνεις ένα πρώτο τατουάζ πριν από την ηλικία των 20 ετών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο μυελογενούς νεοπλάσματος, ενώ η λήψη ενός πρώτου τατουάζ στην ηλικία των 20 ετών και άνω συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο λεμφώματος. 

Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι αυτές οι εκτιμήσεις ήταν «ανακριβείς».

Ορισμένα χρώματα μελανιού έχουν συνδεθεί με κινδύνους καρκίνου του δέρματος

Μια σειρά περιπτώσεων του 2021 διαπίστωσε ότι τα μαύρα και κόκκινα μελάνια συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρων καρκίνων του δέρματος όπως το μελάνωμα, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (ο πιο κοινός τύπος) και το δερματοϊνοσάρκωμα protuberans, ένας σπάνιος, αργά αναπτυσσόμενος όγκος μαλακών μορίων.


ΠΗΓΗ: Tattoos Associated With Increased Lymphoma Risk, and Size Doesn’t Matter: Study | The Epoch Times


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!