Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Πρόεδρος της Σερβίας Α. Vucic: «Το τραίνο έφυγε από το σταθμό και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει». Η Ευρώπη θα είναι σε πόλεμο με τη Ρωσσία.



Global Research, 13 Ιουνίου 2024



Αυτά είναι τα λόγια του προέδρου της Σερβίας Alexander Vucic. Εκείνος πρέπει να ξέρει. Βρίσκεται στη μέση. Πιστεύει ότι η Ευρώπη θα είναι σε πόλεμο με τη Ρωσσία σε «όχι περισσότερο από τρεις ή τέσσερεις μήνες», αν αυτό είναι πολύ.

Ο πρόεδρος Vucic λέει ότι «κανείς δεν προσπαθεί να σταματήσει τον πόλεμο. Κανείς δεν μιλάει για ειρήνη. Η ειρήνη είναι σχεδόν απαγορευμένη λέξη».  
 






Ο Ούγγρος ηγέτης Viktor Orban έχει παρόμοια άποψη με τον πρόεδρο της Σλοβακίας Robert Fico, ο οποίος επέζησε μιας πρόσφατης απόπειρας δολοφονίας.

Στη Δυτική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουάσιγκτον όλοι μιλούν για ευρύτερο πόλεμο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσσία. Τέτοιες επιθέσεις δεν μπορούν να αναβιώσουν τον ηττημένο ουκρανικό στρατό. 

Ο σκοπός τους φαίνεται να είναι να προκαλέσουν τη Ρωσσία σε αντίποινα που η Ουάσιγκτον μπορεί να χρησιμοποιήσει για να διευρύνει τον πόλεμο.

Ο πρόεδρος Vucic έχει δίκιο. Η Δύση δεν καταβάλλει καμμία προσπάθεια –στην πραγματικότητα, αποφεύγει κάθε προσπάθεια– για να εκτονώσει την επικίνδυνη κατάσταση. 

Αντ' αυτού, η Δύση ρίχνει λάδι στη φωτιά με πυραυλικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς και γαλλικά στρατεύματα που αποστέλλονται στην Ουκρανία.

Ήταν απολύτως σαφές από την πρώτη μέρα ότι ο περιορισμένος παρατεταμένος πόλεμος του Πούτιν επέτρεψε στη Δύση να εμπλακεί όλο και περισσότερο στη σύγκρουση σε σημείο που η σύγκρουση τώρα είναι πραγματικά μεταξύ της Δύσης και της Ρωσσίας. Όπως λέει ο πρόεδρος Vucic, το κύρος της Δύσης διακυβεύεται τώρα και η Δύση δεν μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσσία να επικρατήσει.

Φαίνεται ότι ο Πούτιν μπορεί τελικά να συνειδητοποίησε ότι ο πόλεμος δεν περιορίζεται πλέον στο Ντονμπάς και έχει γίνει μια ευρύτερη απειλή που δεν υπόκειται σε διαπραγμάτευση με όρους που η Ρωσσία μπορεί να αποδεχτεί.

Τώρα που ο Πούτιν βρίσκεται στη γωνία με την προοπτική οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ να χτυπήσουν βαθιά τη Ρωσσία, η εκτίμηση του προέδρου Vucic ότι ο πόλεμος είναι κοντά είναι κατανοητή. 

Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται τα πράγματα, η αποφυγή του πολέμου εξαρτάται από το πόσες προκλήσεις θα δεχτεί το Κρεμλίνο και για πόσο καιρό. Ο Πούτιν πρέπει να βγάλει γρήγορα την Ουκρανία από τον πόλεμο πριν η Ουκρανία γεμίσει με στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ.

Η θητεία του Ζελένσκι έχει λήξει, καθιστώντας τον παράνομο. Οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να καταλάβουν γρήγορα το Κίεβο, να εγκαταστήσουν μια νέα κυβέρνηση σύμφωνη με την Ουκρανία ως ουδέτερη χώρα και την επανένωση του Ντονμπάς με τη Ρωσσία.

Δεν ξέρω αν ο Πούτιν έχει ακόμα χρόνο να αποφύγει έναν μεγαλύτερο πόλεμο κερδίζοντας γρήγορα την τρέχουσα σύγκρουση ή αν ο Πούτιν πολεμά φθηνά και δεν έχει το μέγεθος της δύναμης για να καταλάβει το Κίεβο και να ελέγξει τη χώρα.

Αν ο Πούτιν υπήρξε πολύ περιορισμένος στον στόχο του και πολύ φειδωλός με τα μέσα του, έχει κερδίσει τον εαυτό του έναν ευρύτερο πόλεμο.

*

 


ΠΗΓΗ: “The Train Has Left the Station and No One Can Stop It”. Europe Will be at War with Russia. Serbia's President A. Vucic - Global ResearchGlobal Research - Centre for Research on Globalization



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!