Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Ή «ΨΕΥΔΟ-ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ» ;

 


Ήταν περασμένα μεσάνυχτα τις 23/7/74 και ο Ιωαννίδης προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της δικτατορίας του. Το πραξικόπημα στον Μακάριο του είχε γυρίσει μπούμερανγκ, οι Τούρκοι αλώνιζαν στην Κύπρο για τρίτο εικοσιτετράωρο, πάρα την συμφωνηθείσα ανακωχή, το ΝΙΚΗ4 είχε βληθεί από φίλια πυρά (κατά λάθος ή σκόπιμα ; ) και η γενική επιστράτευση είχε αποδειχθεί φιάσκο. Εκείνο το ξημέρωμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ποιας ; ) Φαίδων Γκιζίκη, με τους αρχηγούς των τριών κλάδων (Γαλατσάνο, Αραπάκη, Παπανικολάου) και τον Αρχηγό ΕΔ Γρηγόριο Μπονάνο και ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Π. Κανελλόπουλος, κατά την οποία συζητήθηκε η παραχώρηση της εξουσίας σε πολιτικά πρόσωπα. Μετά από πολύωρη συζήτηση και λογομαχία επικράτησε η άποψη να προταθεί η πρωθυπουργία στον Κων/νο Καραμανλή, ο οποίος ξημερώματα της 24/7/74 επέστρεψε με το αεροσκάφος του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν, και έτυχε θερμούς υποδοχής από τον λαό. Κατόπιν επικράτησαν πανηγυρισμοί, η δικτατορία έπεσε και ο Καραμανλής σχημάτισε την λεγομένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από εκείνη την νύχτα που έμεινε στην ιστορία ως η αρχή της μεταπολίτευσης. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα εορτάζεται και η γιορτή της δημοκρατίας στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Όμως στα αλήθεια, υπάρχει κάποιος λόγος για να θυμάται ένας πολίτης της χώρας αυτή τη μέρα και να έχουν αξία οι δεξιώσεις και τα λόγια των πολιτικών ; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Μεταπολίτευση σημαίνει ριζική πολιτική αλλαγή, πολιτική ανανέωση, συνταγματική ανάπλαση και οικοδόμηση νέου πολιτικού βίου. Στη χώρα μας (κακώς) έχει επικρατήσει ως η περίοδος μετά τις 24-7-2024. Ενώ θα περίμενε ο λαός να αλλάξει ο πολιτικός κόσμος (νέοι πολιτικοί, νέα κόμματα κλπ) αυτό που συνέβη ήταν μία επιστροφή στον παλαιοκομματισμό, αφού ο Κ. Καραμανλής και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης του, είχαν ήδη εκλεγεί σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Επομένως, αυτό που συνέβη ήταν επιστροφή σε πολιτικές καταστάσεις πριν το 1967 και ουδόλως πρέπει να ερμηνεύεται ως μία ανανέωση.
Ο Κ. Καραμανλής ορκίστηκε ενώπιον του ΠτΔ Φαίδωνος Γκιζίκη σύμφωνα με το ΠΔ 517/1974 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 210. Η πράξη αυτή σημαίνει ότι ο Καραμανλής αναγνώρισε τον Γκιζίκη ως νόμιμο ΠτΔ, άρα και το καθεστώς του Ιωαννίδη και το Πολίτευμα της Αβασίλευτης Δημοκρατίας του δημοψηφίσματος του 1973. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση η εθνικής ενότητας είναι η συνέχεια της δικτατορίας και ουσιαστικά την νομιμοποίησε. Δεν είναι όμως μόνο αυτό…
α.) Ο Φ. Γκιζίκης παρέμεινε ΠτΔ μέχρι την ημερομηνία των εκλογών στις 17/11/1974 και αφού τον διαδέχτηκε ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, έτυχε τιμών και σύνταξης τέως ΠτΔ έως το 1999 που απεβίωσε.
β.) Η ηγεσία των ΕΔ παρέμεινε η ίδια. Ο Α/ΕΔ Στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και Α/ΓΕΣ Ανδρέας Γαλατσάνος παρέμειναν στις θέσεις τους έως τις 29 Αυγούστου 1974. Ο Α/ΓΕΝ Πέτρος Αραπάκης έως τις 8/1/1975 και Α/ΓΕΑ Αλέξανδρος Παπανικολάου μέχρι την 23/1/1975. Όλοι τους αποστρατεύτηκαν και έλαβαν τιμές ως επίτιμοι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων.
γ.) Η ηγεσία της Εκκλησίας παρέμεινε αυτή που επέλεξε το καθεστώς του Ιωαννίδη. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ αφού όρκισε τον Κ. Καραμανλή παρέμεινε Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μέχρι και την κοίμηση του το 1998.
δ.) Το καθεστώς του Ιωαννίδη με τις Συνταγματικές Πράξεις της 17/12/1973 και 31/12/1973 νόθευσε το Σύνταγμα 1968/73 και η κυβέρνηση Καραμανλή με την συνταγματική πράξη της 1/8/1974 το κατήργησε, πράγμα που σημαίνει ότι αποδεχόταν το Σύνταγμα που υπήρχε.
Εν κατακλείδι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία νόμιμα και ειρηνικά διαδέχτηκε το καθεστώς του Ιωαννίδη άσκησε δοτή εξουσία απορρέουσα de facto από αυτό. Συνεπώς ο Κ. Καραμανλής υπήρξε νομικά και πολιτικά ο διάδοχος του Δ, Ιωαννίδη και εν τέλει αυτό που βιώνουμε τα τελευταία πενήντα χρόνια, όσο και να μας φαίνεται παράλογο, είναι η κληρονομιά του !

9 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΩΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ. 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΚΡΑΤΙΑΣ! ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ, ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=SkJn8mNMRYw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Έλληνας έγινε νοικοκύρης αυτά τα 50 χρόνια στην πατρίδα του η όχι? αυξήθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας η όχι δυστυχώς έχουν ξεπουληθεί τα πάντα έγινε η Ελλάδα μπανανία οι Έλληνες στο εξωτερικό και οι λαθρομετανάστες μέσα είμαστε για κλάματα!

      Διαγραφή
  3. Ακόμα 1:44 μ.μ. δέν έχουμε "δεί" τίποτα, αυτά πού έρχονται θά είναι πολύ δύσκολα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαίσια και προσβλητική η επιλογή της φωτογραφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά δέν ξέρω τί είναι πιό ενοχλητικό, η απαράδεκτη - όπως σωστά επισημαίνει ο ανώνυμος σχολιαστής 25/07/2024 - 4:04 μ.μ. - επιλογή της φωτογραφίας γιά τήν ανάρτηση, ή η απορία (!) του συντάκτου που διερωτάται "γιά ποιό λόγο" ;

      Πόσο δύσκολο είναι νά αντιληφθεί ο κύριος αυτός, ότι η εικόνα - σκίτσο, γελοιογραφία της συμφοράς που επέλεξε είναι άκρως π ρ ο σ β λ η τ ι κ ή, υ π ο τ ι μ η τ ι κ ή, άρα α π α ρ ά δ ε κ τ η γιά τήν κάθε γυναίκα;

      Καί νά προσθέσω ότι άν ο συγκεκριμένος σκιτσογράφος - είναι ξένος, όχι Έλληνας από ότι μπορούμε νά διακρίνουμε - έκρινε ως ορθή αυτήν τήν ζωγραφική αναπαράσταση καί τούς όποιους ιδιαιτέρως ατυχείς παραλληλισμούς, εμείς δέν έχουμε τήν στοιχειώδη κρίση νά μήν τήν προβάλλουμε ως επιλογή γιά τήν όποια ανάρτηση;

      Κρίμα λοιπόν καί γιά τήν επιλογή του λυπηρού σκίτσου, όπως καί γιά τήν απορία....

      Διαγραφή
    2. Είμαι η Ανώνυμη 4:04 μμ.

      Πράγματι, απορώ και που ρωτάτε.

      Το ότι είστε άντρας (εικάζω, ότι πίσω από αυτό το ψευδώνυμο κρύβεται άντρας και όχι γυναίκα, αλλά είναι κι αυτό πιθανό), δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταλαβαίνετε τον αντίκτυπο μιας εικόνας με θέμα έναν βιασμό, ακόμη κι αν αυτός αποτελεί σκίτσο γελοιογραφίας. (!;;)

      Σαφώς, θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζετε ότι μεταξύ του αναγνωστικού κοινού υπάρχουν και αναγνώστριες.

      Δεν πρόκειται απλά για κακόγουστη επιλογή.

      Μια γυναίκα που απεικονίζεται πεσμένη σε ένα σοκάκι, δίπλα από σκουπίδια σε εξευτελιστική στάση, ημίγυμνη, κι από πάνω της δύο καθίκια που φορούν όλα τους τα ρούχα, και μια κάποια γύμνια διαφαίνεται μόνο από τα ανοικτά φερμουάρ τους, χλευάζοντας την βιασμένη γυναίκα (και μη μου πείτε ότι συμβολίζει μόνο μια αξία και όχι άνθρωπο, γιατί με άνθρωπο αναπαρίσταται η δημοκρατία στην συγκεκριμένη εικόνα), είναι παραπάνω από απαίσιο και κακόγουστο.

      Θα έπρεπε να το είχατε σκεφθεί.

      Η κακοποίηση και δη ένας βιασμός δεν είναι εικαστικό θέμα.

      Διαγραφή
  5. ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΩΝΤΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!