Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Μήνυμα αναγνώστριας - Ενημέρωση



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Αγαπητοί αναγνώστες, μετά από επικοινωνία μας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση και επικοινωνία, και προς αποφυγή άσκοπης ανησυχίας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά, και παραθέτουμε τα παρακάτω (τα στοιχεία επικοινωνίας βρίσκονται στη διάθεσή μας):


Καλησπέρα σας

Σχετικά με το μήνυμά σας, σας αναφέρω ότι στα ορθόπτερα έντομα που συνηθως έχουν 1 γενιά το χρόνο και γεννούν αυγά στο χώμα συνήθως κάθε Ιούνιο-Ιουλιο ανήκουν

1.       Οι ακρίδες, επιζήμια έντομα που όπως ξέρετε μεταναστεύον από νότια συνηθως και φέτος δεν είχαμε επιδρομές

2.       Οι γρύλλοι ή τριζόνια που υπάρχουν σε αφθονία φέτος σε Τρίκαλα και Λάρισα λόγω πολλής ζέστης, αλλά είναι ωφέλιμα έντομα αφού είναι απειλούμενα και τρέφονται με νεκρά έντομα και μύκητες

3.       Οι κρεμμυδοφάγοι ή Gryllotalpa gryllotalpa που γενάνε  1 φορά το χρόνο στο έδαφος και είναι ιδιαίτερα επιζήμια σε περιβάλλοντα με κοπριά και κηπευτικά. Είναι τυφλά και δημιουργούν στοές στο χώμα τρώγοντας ρίζες κηπευτικών κυρίως.

Τα 2 ( γρύλλοι ή τριζόνια ) και 3 (κρεμμυδοφάγοι ή Gryllotalpa gryllotalpa) ΔΕΝ ΠΕΤΟΥΝ οπότε δεν υπάρχει απειλή για τη δημόσια υγεία και δεν μεταναστεύουν και δεν απαιτούν εκτεταμένους ψεκασμούς.

 

Οι κρεμμυδοφάγοι ψεκάζονται μόνο όταν τρώνε ρίζες με συμπτώματα πεσμένα και πλαγιασμένα κηπευτικά. Μονο κατά περίπτωση καταπολεμούμε  αφού ποτίσουμε τον κήπο το βράδυ και αυτά αναγκάζονται να βγουν στην επιφάνεια για να μην πνιγούν. Συνηθως βαζουμε δολώματα εντομοκτόνου με πίτουρα ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΑ ΤΡΙΓΎΡΩ

 

Συμπερασματικά

- η κλιματική αλλαγή έχει κάνει πολλά έντομα να είναι άφθονα το καλοκαίρι αφού επιβιώνουν σε μαλακό χειμώνα.

- Κανένας κρεμμυδοφάγος δεν απειλεί τα οικοσυστήματα με επιδημίες και επιδρομές αφού δεν πετά.

- Αντιμετωπίζεται σε μικρή κλίμακα από τους αγρότες με ψεκασμούς εδάφους ή δολώματα.

- Η Λάρισα επλήγη από γρύλλους που προκαλούν όχληση μόνο και κανένα κίνδυνο. Είναι απειλούμενα ΩΦΕΛΙΜΑ είδη και δεν ψεκάζονται άσκοπα.

 

Με εκτίμηση,

(όνομα)


Ακολουθεί η ανάρτηση της 21ης Ιουλίου 2024:


Εχθές, λάβαμε ένα μήνυμα από αναγνώστριά μας που παραθερίζει στο Πηγάδι Πτελεού του νομού Μαγνησίας και με την έγκρισή της το αναρτούμε.


Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την σοβαρότητα της κατάστασης καθώς από έρευνά μας στα διαδίκτυο πρόκειται για ένα γνωστό έντομο στους καλλιεργητές.


Ωστόσο, όπως αναφέρει και η αναγνώστριά μας, δεδομένου ότι η περιοχή της Λάρισας μαστίζεται από μεγάλα σμήνη εντόμων, ίσως θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς (Δήμος Βόλου, Περιφέρεια Θεσσαλίας και ενώσεις αγροτών) να ενημερωθούν και να επιληφθούν άμεσα του θέματος, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει.

Μ.Ζ.




Ακολουθεί το μήνυμα:


"Αγαπητή Οδύσσεια χαίρετε! Ονομάζομαι ... και παραθερίζω στο Πηγάδι Πτελεού, Μαγνησίας.


Σήμερα, 20 Ιουλίου 2024, στην παραλία Παναγιά εντόπισα ένα παράξενο έντομο. Κανείς δεν γνώριζε τι ήταν. Όταν γύρισα το έψαξα και βρήκα ότι ονομάζεται κρεμμυδοφάγος ή γρυλοτάλπη ή γρύλος τυφλοπόντικας.


Στην Βικιπαίδεια αναφέρεται εκτός των άλλων ότι είναι τρομερά καταστροφικός για τις καλλιέργειες (επιτίθεται σε σιτηρά, καπνό, οπωροκηπευτικά) και γεννά πολλά αυγά (κάτω από το έδαφος, όπου και ζει).


Δεδομένου ότι η Λάρισα έχει πληγεί από σμήνη διαφόρων εντόμων, σκέφθηκα να επικοινωνήσω με τους υπευθύνους, καθώς όπως διαβάζω πληροφορίες θα χρειαστεί ψεκασμός, επειδή όπως προανέφερα καταστρέφει τις σοδειές.


Δεν μπορώ να γνωρίζω την σοβαρότητα και την εξάπλωση αυτού του είδους καθώς δεν είμαι γεωπόνος, αλλά εάν πρόκειται για ένα σοβαρό φαινόμενο, ώστε να φθάνουν μέχρι και την παραλία, ενδέχεται σύντομα να εξαπλωθούν και στους όμορους νομούς, λ.χ. Φθιώτιδα, και να προκαλέσουν καταστροφές.


Τη Δευτέρα θα επικοινωνήσω με το Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε τουλάχιστον να έχουν ενημερωθεί.


Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,


Με εκτίμηση,


(όνομα)





Αυγά κρεμμυδοφάγου










ΠΗΓΕΣ: 







1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!