Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Αποτελέσματα της συνάντησης του Orbán με τον Putin και αντιδράσεις σε αυτό




Χθες έγινε ένας πραγματικός σεισμός στην Ε.Ε., επειδή ο Viktor Orbán θέλει να χρησιμοποιήσει την ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να φέρει την ειρήνη στην Ανατολική Ευρώπη. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρώτη του πράξη μετά την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου ήταν μια σύντομη επίσκεψη στο Κίεβο την Τρίτη και μία στη Μόσχα την Παρασκευή.


6 Ιουλίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 7,6 λεπτά




Γνωρίζουμε από το Κίεβο ότι ο Orbán δεν χρησιμοποίησε την επίσκεψη για να πείσει κανέναν, αλλά μόνο για να μάθει από πρώτο χέρι τις θέσεις της ουκρανικής ηγεσίας. Από τη Μόσχα, εκτός από τις δηλώσεις στο Twitter από την Ουγγαρία, υπάρχουν επίσης σύντομες περιλήψεις της συνέντευξης Τύπου των δύο πολιτικών.


Εδώ είναι ένα στο Twitter με ένα σύντομο βίντεο της κοινής συνέντευξης Τύπου του Πούτιν και Orbán:


🇷🇺 Βλαντιμίρ Πούτιν:

▪️Το Κίεβο δεν επιτρέπει την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός, αφού στην περίπτωση αυτή θα αφαιρεθεί το πρόσχημα για την επέκταση του καθεστώτος στρατιωτικού νόμου.

▪️Εάν η Ουκρανία τερματίσει το καθεστώς στρατιωτικού νόμου, θα πρέπει να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές και εκεί οι πιθανότητες των σημερινών αρχών είναι σχεδόν μηδενικές.

▪️Δεν πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή παύση για τον πρόσθετο επανεξοπλισμό του καθεστώτος του Κιέβου. Η Μόσχα υποστηρίζει τον πλήρη και οριστικό τερματισμό της σύγκρουσης.

▪️Η Ρωσσία επιμένει στην πλήρη απόσυρση όλων των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές DPR, LPR, Zaporozhye και Kherson.

▪️Είναι σημαντικό η Μόσχα και η Βουδαπέστη να συνεχίσουν τον διάλογό τους ακόμη και στην τρέχουσα δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση.

🇭🇺 Βίκτωρ Ορμπάν:

▪️Οι θέσεις της Ρωσσίας και της Ουκρανίας απέχουν πολύ μεταξύ τους και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να πλησιάσουμε στο τέλος της σύγκρουσης.

▪️Είπε ότι είχε μιλήσει με τον Πούτιν για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και τον συντομότερο τρόπο για να φτάσει εκεί.

▪️Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της.

▪️Άκουσα τι πιστεύει ο Πούτιν για τις υπάρχουσες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, την κατάπαυση του πυρός και τις διαπραγματεύσεις, το όραμα της Ευρώπης μετά τον πόλεμο.

▪️Υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Ρωσσία και η Ουγγαρία συνεχίζουν τον διάλογο στην τρέχουσα δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση, η οποία είναι σημαντική, δήλωσε ο Πούτιν.

Ο υγιής πραγματισμός και το αμοιβαίο όφελος είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ρωσσίας και Ουγγαρίας, συνέχισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με τον Ορμπάν επίκαιρες και λογικές και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του στη Ρωσσία.


Ο Orbán στην Παγκόσμια Εβδομάδα της Ελβετίας

Ο Roger Köppel, αρχισυντάκτης της ελβετικής Weltwoche, ο οποίος έχει ήδη πάει στο Κίεβο με τον Orbán, τον συνόδευσε επίσης στη Μόσχα. Κατά την πτήση προς το Αζερμπαϊτζάν, μίλησε ξανά με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Μπορείτε να ακούσετε τη συζήτηση εδώ στο Weltwoche.




Εδώ είναι μερικά αποσπάσματα από αυτό:

Βίκτωρ Ορμπάν

«Είμαι φίλος της ειρήνης. Ο λόγος για τον οποίο διαπραγματεύομαι με τον Πούτιν είναι ότι αναζητώ τον συντομότερο και ταχύτερο τρόπο για να τερματίσω αυτόν τον πόλεμο και να δημιουργήσω ειρήνη. Αλλά πίσω στη μεγάλη προηγούμενη ερώτησή σας. Με άλλα λόγια, πώς να προετοιμαστείτε. Έτσι, αυτή η συνάντηση προετοιμάστηκε εντελώς μυστικά. Επειδή ήμουν πρώτος στο Κίεβο για να συναντήσω τον Ζελένσκι. Και μετά, όταν αυτό ολοκληρώθηκε, άρχισα να οργανώνω τη συνάντηση με τον Πούτιν. Μπορείτε να φανταστείτε να οργανώσετε αυτή τη συνάντηση δύο ημέρες αργότερα;»

Roger Köppel

Πότε το κάνατε αυτό στον αυτοκινητόδρομο; Στο δρόμο της επιστροφής από το Κίεβο στη Βουδαπέστη;

Βίκτωρ Ορμπάν

Όχι, έστειλα ένα μυστικό μήνυμα στον Υπουργό Εξωτερικών να οργανώσει κάτι, διότι, ξέρετε, οι τηλεπικοινωνίες παρακολουθούνται πλήρως από άλλους μεγάλους ανθρώπους. Και προσπάθησα να κρατήσω το θέμα κάτω από το χαλί όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι ένα αεροπλάνο νοικιαζόταν. Ή ότι ζήτησαν από το ουγγρικό στρατιωτικό αεροσκάφος να πάρει άδεια να πετάξει πάνω από την Πολωνία. Αυτό ήταν το σημείο στο οποίο διέρρευσε. Αλλά μέχρι τότε, όλα ήταν υπό έλεγχο.
Και θα έχω κάποιες συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα που θα είναι εξίσου εκπληκτικές και ακόμα υπό πολύ ισχυρό έλεγχο. Μόλις φτάσω, θα εκπλαγούν που είμαι εκεί.
Ας επιστρέψουμε λοιπόν στους Ρώσσους. Λοιπόν, πώς προετοιμάζετε τον εαυτό σας διανοητικά; Διανοητικά, ξέρετε, το να κάνεις ειρήνη είναι μια χριστιανική πράξη. Είναι μια πράξη που βασίζεται σε μια χριστιανική στάση. Γιατί αν θέλεις να προσεγγίσεις την ειρήνη με πολιτικά μέσα, γίνεσαι όλο και πιο γραφειοκρατικός. Τι είδους πληρεξούσιο έχετε. Τι πρόκειται να πει το Συμβούλιο, τι πρόκειται να πει η Ανώτατη Αντιπροσωπεία Εξωτερικής Πολιτικής του Συμβουλίου, κύριε Borrell, πώς..... Ξέρεις. Έτσι γίνεται όλο και πιο περίπλοκο. Έτσι, αν θέλετε να καθοδηγηθείτε από ηθικά σημεία και ηθικά ερωτήματα. Έτσι πρέπει να προετοιμαστείτε διανοητικά. Αυτό έκανα για να πάρω μια απόφαση. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα υπάρξει κακή αντίδραση από τη Δύση, ο,τιδήποτε. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος και ότι αυτό είναι το καθήκον που πρέπει να κάνω τώρα, επειδή είμαι ο μόνος δυτικός ηγέτης. Είμαι τώρα ο μόνος δυτικός ηγέτης. Ποιος έχει την ευκαιρία να μιλήσει ταυτόχρονα με το Κίεβο και τη Μόσχα; Όλοι οι άλλοι έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση όπου δεν έχουν τρόπο να επικοινωνήσουν απευθείας με τους δύο βασικούς παίκτες, ειδικά τους Ρώσσους.

… .

Το πρώτο μου καθήκον ήταν να έχω μια άμεση συνομιλία με τον ηγέτη μιας από τις αντιμαχόμενες πλευρές..... Υπάρχει λοιπόν ένας πόλεμος σε εξέλιξη και ούτε ένας δυτικός ηγέτης δεν συναντήθηκε με τον Ρώσσο πρόεδρο και τον ρώτησε, τι πιστεύετε γι 'αυτό, για αυτό και γι' αυτό; Πώς βλέπετε τις πιθανότητες για αυτό, για εκείνο και για εκείνο; Κανείς δεν ρώτησε ευθέως. Έτσι, ο πρώτος μου στόχος ήταν να θέσω τις ερωτήσεις απευθείας.



Αξίζει να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη.


Αντιδράσεις από τη Δύση

Ανέφερα εδώ τις πρώτες αντιδράσεις της Leyen και του Προέδρου του Συμβουλίου Charles Michel. Οι δυο τους έχουν καταστήσει σαφές με τη σημαία της Ουκρανίας στα προφίλ τους στο X/Twitter για ποιον εργάζονται και ποιανού τα συμφέροντα εκπροσωπούν.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας μίλησε επίσης και πήρε μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις (😉):


 

Kaja Kallas, πρωθυπουργός της Εσθονίας: 

Στη Μόσχα, ο Βίκτωρ Ορμπάν δεν εκπροσωπεί την Ε.Ε. ή τις θέσεις της Ε.Ε. με κανέναν τρόπο. Εκμεταλλεύεται την προεδρία της Ε.Ε. για να δημιουργήσει σύγχυση.

Η Ε.Ε. στέκεται ενωμένη και απερίφραστα στο πλευρό της Ουκρανίας και κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

 

Ugur Can (απάντηση στην Kallas)

Όχι,  αληθινή και μοναδική μου αγάπη από το χωριό της Βαλτικής #Estland @kajakallas δεν είναι επειδή έχει μάθει από την ιστορία της χώρας του, αγάπη μου! Εξακολουθείτε να προσπαθείτε να επιτύχετε ότι ο παππούς σας, ως πρώην SS στην εσθονική βοηθητική αστυνομία, δεν μπόρεσε να επιτύχει να νικήσει την #UdSSR, προσπαθείτε τώρα με την Ε.Ε. και μας σπρώχνετε πιο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο με το θάνατο δισεκατομμυρίων ανθρώπων στα χέρια σας κάθε μέρα!! Καλή τύχη να νικήσετε την #Ρωσσία, αληθινή και μοναδική μου αγάπη από το χωριό της Βαλτικής, ξέρω ότι με ελκύει το κακό όπως εσείς😘, αυτή ήταν η θέση των παππούδων👇 σας.



Ο Stoltenberg δήλωσε επίσης ότι ο Orbán δεν εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ, κάτι που προφανώς δεν σκόπευε να κάνει ούτως ή άλλως.

Η (παντελώς αγεωγράφητη) Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Baerbock ήθελε να συναντηθεί με τον Ούγγρο ομόλογό της για να έχει μια «ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση» μαζί του. 

Ωστόσο, αυτό ήταν προφανώς υπερβολικό για τους Ούγγρους και απέκλεισαν ανεπίσημα την Baerbock.


Αντιδράσεις από την Ουκρανία

Η Ουκρανία πυροβολεί για άλλη μια φορά το πουλί μετά από έκθεση του ORF, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε απότομα στην αιφνιδιαστική επίσκεψη του Orban στη Μόσχα. «Σας υπενθυμίζουμε ότι η αρχή "καμμία συμφωνία για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία" παραμένει απαραβίαστη για τη χώρα μας και καλούμε όλα τα κράτη να την τηρήσουν αυστηρά», δήλωσε το Κίεβο, σύμφωνα με το ORF. 



Το ταξείδι πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση του Κιέβου και δεν ήταν συντονισμένο με την ουκρανική πλευρά.


Οι δηλώσεις είναι εντελώς περίεργες. Μήπως και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi, ο οποίος πρόκειται να πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, θα πρέπει τώρα να ζητήσει άδεια και στο Κίεβο;


ΠΗΓΗ: Ergebnisse des Treffens Orbán mit Putin und Reaktionen dazu (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!