Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Scott Ritter: «Η Ρωσσία θα υποστηρίξει το Ιράν στην απάντησή του»




Σε συνέντευξή του στο "l'AntiDiplomatico", ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ μιλά για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Βλέπει τον κίνδυνο ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει με πυρηνικά όπλα εναντίον της πυρηνικής υποδομής του Ιράν σε περίπτωση επίθεσης από το Ιράν σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δεν βλέπει το ΝΑΤΟ ως λύση, αλλά ως πρόβλημα.


Αυτό το άρθρο αναπαράχθηκε με άδεια από το l'AntiDiplomatico.

********



Μεταξύ 1991 και 1998, ο William Scott Ritter ήταν επιθεωρητής του ΟΗΕ υπό την εντολή της UNSCOM που ασχολείται με τον έλεγχο των όπλων στο Ιράκ. 

Το 1998, παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών με την Ουάσινγκτον. 



Scott Ritter


Το 2002 και στις αρχές του 2003, όταν ο Τζωρτζ Μπους και ο Τόνυ Μπλερ προετοιμάζονταν για πόλεμο στο Ιράκ, επέμεναν ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα. 

Ενώ οι βόμβες των ΗΠΑ έπεφταν και οι δημοσιογράφοι του «ελεύθερου κόσμου» έχτιζαν την αφήγηση περί χημικών όπλων, ο Ritter ήταν μία από τις πιο δυνατές φωνές που κατήγγειλαν αυτές τις ψευδείς ειδήσεις, απλώς και μόνο επειδή δεν υπήρχαν στοιχεία παραγωγής χημικών όπλων στη χώρα.

Ο Ritter, αξιωματικός του ναυτικού από το 1984, είχε δίκιο όταν αποκάλυψε τις ψευδείς ειδήσεις που το κουτί της Πανδώρας άνοιξε στα εγκλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Είχε δίκιο για το Ιράκ και είχε δίκιο από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν επεσήμανε από την αρχή την αδυναμία νίκης της Ουκρανίας και την αυτοκτονία της Ευρώπης σε αυτόν τον πόλεμο. 

Οι αναλύσεις του για το θέμα αποδείχθηκαν οι πιο ακριβείς και έγκυρες στην απομυθοποίηση των ψεμμάτων του φιλονατοϊκού Τύπου, ο οποίος γελοιοποιήθηκε σε σημείο να γράψει ότι οι Ρώσσοι αναγκάστηκαν να πολεμήσουν με φτυάρια χιονιού.

Είχαμε το προνόμιο να μιλήσουμε με τον Scott Ritter σχετικά με την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, τις στρατηγικές του ΝΑΤΟ και τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

*

Όλος ο κόσμος περιμένει την επόμενη κίνηση του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν μια επίθεση αντιποίνων σχεδόν κάθε μέρα, αλλά δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Ποια θα είναι η απάντηση του Ιράν;

Με την επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση» τον περασμένο Απρίλιο, η Τεχεράνη τράβηξε μια κόκκινη γραμμή που δεν επιτρεπόταν στο Ισραήλ να περάσει, δηλαδή οποιαδήποτε επίθεση στο ιρανικό έδαφος. 
Και αυτό ακριβώς έκανε το Ισραήλ δολοφονώντας τον ηγέτη της Χαμάς στο κέντρο της Τεχεράνης. 

Εκείνη την εποχή, το Ιράν δήλωσε ότι οποιαδήποτε μελλοντική απάντηση θα ήταν πολύ πιο ολοκληρωμένη από εκείνη του Απριλίου. Θα ήταν τεράστιο και συντριπτικό, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια των ιρανικών αρχών. 

Η μη αντίδραση τώρα θα ισοδυναμούσε με συνθηκολόγηση, με το Τελ Αβίβ να αναλαμβάνει τη διοίκηση και να επιτίθεται στο ιρανικό έδαφος ανά πάσα στιγμή. 

Το Ιράν δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενεργήσει σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις του. Ωστόσο, και αυτό είναι ένα σημείο που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, μπορεί να αντέξει την πολυτέλεια να αντιδράσει στον χρόνο και τον τόπο της επιλογής του. 

Προσωπικά, πιστεύω ότι το Ιράν κάνει επί του παρόντος όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να πραγματοποιήσει αυτά τα μεγάλης κλίμακας αντίποινα και να είναι προετοιμασμένο για οποιοδήποτε πιθανό σενάριο με το Ισραήλ.



Αυτή την εβδομάδα, γίναμε μάρτυρες της επίσκεψης του πρώην υπουργού Άμυνας της Ρωσσίας Shoigu στο Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν. Τι ρόλο θα παίξει η Ρωσσία στην απάντηση του Ιράν;

Λοιπόν, όπως δήλωσε ο Ρώσσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρώφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον περασμένο μήνα, η Ρωσσία δεν θα παραμείνει αδρανής για πάντα. Εάν το Ισραήλ συνεχίσει να συμπεριφέρεται ανεύθυνα, κατέστησε σαφές ότι η Ρωσσία θα λάβει θέση. 

Και η Μόσχα αποφάσισε να συνταχθεί με το Ιράν. 

Μετά την υπογραφή μιας στρατηγικής αμυντικής συμφωνίας, οι λεπτομέρειες της οποίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μυστικές, η Ρωσσία θα βοηθήσει το Ιράν με τις ανάγκες του. 

Η Τεχεράνη ζήτησε από τη Ρωσσία σύγχρονα όπλα, ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας και σύγχρονα συστήματα αεράμυνας. Η Μόσχα προμηθεύει αυτά τα όπλα. 

Και προσέξτε: όχι μόνο τα όπλα, αλλά και Ρώσσοι τεχνικοί έρχονται στη χώρα, οι οποίοι θα παρέχουν συμβουλές και ενδεχομένως ακόμη και θα λειτουργούν τα ίδια τα συστήματα. 

Το επαναλαμβάνω επειδή το εύρος αυτού που βιώνουμε μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανές: η παρουσία εξελιγμένων ρωσσικών όπλων στο ιρανικό έδαφος, η διαθεσιμότητά τους για χρήση από την Τεχεράνη και το ρωσσικό προσωπικό έτοιμο να τα χρησιμοποιήσει: αυτό είναι κάτι μεγάλο.



Σε πρόσφατη συνέντευξή σας, είπατε ότι το Ισραήλ, το οποίο πάντα αρνιόταν ότι κατέχει πυρηνικές βόμβες, θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει στη σύγκρουση. Δεν υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν, δεδομένου ότι μισό υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ μιλά για προληπτικά χτυπήματα αυτές τις μέρες;

Δεν πιστεύω ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα σε ένα προληπτικό χτύπημα με στόχο να χτυπήσει τις δυνατότητες εκτόξευσης πυραύλων του Ιράν και ενδεχομένως κάποια κέντρα διοίκησης και ελέγχου για να διαταράξει την ικανότητά του να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις. 

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση επίθεσης από το Ιράν σε μη στρατιωτικούς στόχους, τα αντίποινα θα στοχεύσουν την πυρηνική υποδομή του Ιράν. Εδώ βλέπω τον πραγματικό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το Ισραήλ

Πολλές ιρανικές υποδομές έχουν αποθηκευτεί υπόγεια και προστατεύονται όχι μόνο από τον πληθυσμό, αλλά και από τις συνθήκες του εδάφους. Είναι πολύ απίθανο τα συμβατικά όπλα να μπορέσουν να διεισδύσουν εκεί. 

Έτσι, αν το Ισραήλ ήθελε σοβαρά να καταστρέψει αυτά τα καταφύγια, θα μπορούσε να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει ένα αδύναμο πυρηνικό όπλο. Αυτή θα ήταν η αρχή της χρήσης πυρηνικών όπλων στη σύγκρουση και μια δραματική κλιμάκωση.



Όσο για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η άφιξη των μαχητικών αεροσκαφών F16 του ΝΑΤΟ θα αλλάξει την κατάσταση, η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι αδιέξοδη, όπως είχατε προβλέψει από την αρχή;

Για να έχει ένα οπλικό σύστημα αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης, πρέπει να χρησιμοποιείται σε επαρκείς αριθμούς για να κάνει πραγματική διαφορά. 

Είναι αδιανόητο ότι ένα ή δύο αεροπλάνα που πετούν πάνω από μια πόλη αντιπροσωπεύουν ένα σημείο καμπής. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον δώδεκα που συμμετέχουν ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις και μπορούν να επιτύχουν σε αυτές τις επιχειρήσεις για να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. 

Τα F-16 που συζητούνται είναι πολύ παλιά αεροσκάφη. Στην πραγματικότητα, δόθηκαν στην Ουκρανία μόνο από τα έθνη επειδή έχουν υπερβεί την επιχειρησιακή ωφέλιμη ζωή τους. 

Αυτά τα αεροσκάφη υπέστησαν παράταση διάρκειας ζωής πριν από χρόνια και σήμερα έχουν φτάσει σε ένα σημείο όπου οι δομές τους δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το είδος της αεροδυναμικής καταπόνησης που συνεπάγονται οι αερομαχίες

Έτσι, ακόμη και αν η Ουκρανία έχει αεροσκάφη F-16, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα αεροσκάφη σε πλήρη έκταση, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Τα αεροσκάφη είναι παλιά και απαιτούν πολλή συντήρηση. 

Ουσιαστικά, η Ουκρανία έχει κληρονομήσει έναν εφιάλτη υλικοτεχνικής υποστήριξης και δεν θα αποκομίσει κανένα σημαντικό όφελος από αυτόν. 

Αυτή είναι απλώς μια κίνηση προπαγάνδας από την Ουκρανία που δεν θα επηρεάσει ολόκληρη τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσσίας και Ουκρανίας.



Σε ένα από τα τελευταία σας σχόλια, γράψατε ότι το ΝΑΤΟ είναι η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της Ευρώπης. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει μια χώρα όπως η Ιταλία απέναντι στην Ατλαντική Συμμαχία;

Η Ιταλία πρέπει να κάνει μια πολύ απλή επιλογή: να είναι ηγετική χώρα στην Ευρώπη ή αποδέκτης παραγγελιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Εάν η Ιταλία παραμείνει στο ΝΑΤΟ, θα υποταχθεί για πάντα στις επιταγές ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή η Ατλαντική Συμμαχία είναι εργαλείο των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Εάν, από την άλλη πλευρά, η χώρα σας θέλει να είναι ηγετική χώρα στην Ευρώπη, πρέπει να εργαστεί για να δημιουργήσει συνθήκες για μια δομή ασφάλειας στην ήπειρο που θα είναι ανεξάρτητη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Και αν η Ιταλία θέλει σοβαρά να εργαστεί σε αυτό το έργο, θα πρέπει να διαπραγματευτεί με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσσίας

Η πρότασή μου είναι, συνεπώς, ότι αντί της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα, η Ιταλία θα πρέπει να προσπαθήσει να συνεργαστεί με τη Ρωσσία κατ' εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ασφάλειας που θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα της Ιταλίας. 

Το ΝΑΤΟ δεν είναι η λύση.

Το ΝΑΤΟ είναι το πρόβλημα.

***


Αρχική πηγή:



ΠΗΓΗ: Scott Ritter: «Russland wird den Iran bei seiner Reaktion unterstützen» - Transition News (transition-news.org)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Το FBI ερεύνησε το σπίτι του Scott Ritter στη Νέα Υόρκη
Η έρευνα ήρθε μια ημέρα αφότου ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ δημοσίευσε μια φωτογραφία του με τον ανεξάρτητο προεδρικό υποψήφιο Robert F. Kennedy Junior.




Η Ρωσσία προμηθεύει συστήματα αεράμυνας στο Ιράν

2 σχόλια:

  1. Οι ΗΠΑ μετέφεραν 700 Κούρδους αντάρτες σε βάση στον ποταμό Ευφράτη
    https://www.youtube.com/watch?v=023zwPTdgCI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ γιά λίγο11 Αυγούστου 2024 στις 6:57 μ.μ.

    Νά κρατήσουμε μήπως τί λέει ανωτέρω η ανάρτηση στόν επίλογό της;

    Τό ΝΑΤΟ δέν είναι η λύση.

    Τό ΝΑΤΟ είναι τό πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!