Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ! 17η Σεπτεμβρίου! ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ δάγκωμα πιθήκου στό Τατόϊ, στόν Βασιλιά Αλέξανδρο....

 



Στίς 17 Σεπτεμβρίου 1920, ένα δάγκωμα (;) έμελλε να οδηγήσει σε μια τραγωδία που θα άλλαξε την πορεία της Ελληνικής Ιστορίας. 


Ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄, μόλις 27 ετών, ενώ έκανε τον καθημερινό του περίπατο στο κτήμα στο Τατόϊ, δέχθηκε δάγκωμα από πίθηκο. 

Το περιστατικό συνέβη όταν το σκυλί του επιτέθηκε σε μία μαϊμού και ο Αλέξανδρος προσπάθησε να τα χωρίσει. 


Τότε, το ταίρι της μαϊμούς, ένας αρσενικός πίθηκος ονόματι Μόριτς, επιτέθηκε στον βασιλιά, δαγκώνοντάς τον στο πόδι και το χέρι.

Ο Αλέξανδρος έλαβε άμεση ιατρική φροντίδα, αλλά οι πληγές μολύνθηκαν. 

Η μόλυνση εξελίχθηκε σε σηψαιμία, με τον νεαρό βασιλιά να υποφέρει από φρικτούς πόνους.

Η κατάστασή του γινόταν όλο και πιο σοβαρή. 

΄Αν και οι γιατροί πρότειναν τον ακρωτηριασμό του τραυματισμένου άκρου, η απόφαση αυτή δεν ελήφθη, εν μέρει λόγω της συμβολικής και πολιτικής σημασίας της αρτιμέλειας ενός μονάρχη. 

Ο βασιλιάς Αλέξανδρος εξέπνευσε στις 12 Οκτωβρίου 1920, αφού υπέφερε επί εβδομάδες.

Οι πολιτικές συνέπειες του θανάτου του!

Η απώλεια του Αλέξανδρου δημιούργησε ένα πολιτικό κενό σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ηγέτης της κυβέρνησης εκείνη την εποχή και ένθερμος υποστηρικτής της συνέχισης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, είδε τις πολιτικές ισορροπίες να αλλάζουν δραματικά. 

Λίγο μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, ο Βενιζέλος ηττήθηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, και ο πατέρας του Αλέξανδρου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, επανήλθε στον θρόνο.

Η επιστροφή του Κωνσταντίνου σήμανε την απομάκρυνση της Ελλάδας από τους συμμάχους της 'Αντάντ' και την έναρξη μιας σειράς γεγονότων που οδήγησαν τελικά στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. 

Ένας πίθηκος και ένα φαινομενικά τυχαίο (;) περιστατικό (;) άνοιξαν τον δρόμο για μια από τις πιο τραγικές στιγμές στην ελληνική ιστορία.

Οι προλήψεις και ο σπασμένος καθρέφτης!

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο Αλέξανδρος πίστευε πως οι τραγωδίες που τον είχαν πλήξει ήταν αποτέλεσμα κακών οιωνών. 

Λίγο πριν το τραγικό περιστατικό με τήν μαϊμού, είχε σπάσει ένας καθρέφτης στην κρεββατοκάμαρά του, κάτι που ο ίδιος θεωρούσε κακοτυχία.

Επιπλέον, είχε λάβει μια επιστολή από τον πατέρα του, βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄, την οποία έκαψε με σπίρτο και στήν συνέχεια χρησιμοποίησε το ίδιο σπίρτο για να ανάψει τόσο το δικό του τσιγάρο, όσο και το τσιγάρο του ανθρώπου που του παρέδωσε την επιστολή, γεγονός που, στις παραληρητικές του στιγμές πριν τον θάνατό του, πίστευε πως έφερε τήν συμφορά...

2 σχόλια:

  1. .
    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ

    ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ....

    ΕΛΕΟΣ ΑΣ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΩΣ ΕΧΟΥΝ....

    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΦΥΤΕΥΤΟΙ....

    ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ....

    ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟ ΣΦΗΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΛΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ....

    .

    ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΙΩΣΑΜΕ Ή ΒΙΩΝΟΥΜΕ....

    ,
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ

    Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ....

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς νά θέλω νά σέ στεναχωρήσω φίλε αναγνώστη, μία πολύ καλύτερη καί βαθύτερη μελέτη της Ιστορίας μας θά σέ βοηθούσε νά δείς πολλά πράγματα από εντελώς άλλη γωνία.
      Δηλαδή επί του προκειμένου, υπάρχει άμεση σύνδεση καί σχέση του Ελληνικού Βασιλικού Οίκου, έστω μέ τά ξένα ονόματα οίκων, μέ τήν τελευταία Βυζαντινή Δυναστεία των Παλαιολόγων.
      Θά μου πείς, καλά αυτό από πού προκύπτει.
      Προκύπτει μόνο όταν είσαι πολύ επίμονος στήν αναζήτηση, εκτός, πρόσεξε, εκτός της "καθιερωμένης" καί "συστημικής" άς πούμε ιστορικής βιβλιογραφίας, ιδίως των "καθιερωμένων" εκδοτικών οίκων "μας" σήμερα.
      Υπάρχει λοιπόν άμεση σύνδεση του τελευταίου απογόνου των Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που βέβαια ήταν νόθος (εκτός γάμου), μέ τήν Βασιλική Δυναστεία της Δανίας, αλλά είναι μία τεράστια συζήτηση καί εξιστόρηση όλα αυτά, που μέσα εδώ στόν χώρο των σχολίων είναι αδύνατο νά αναπτυχθεί.
      Νά είσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!