Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

«Επικίνδυνο προηγούμενο»: Η Σκωτία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την ΠΡΟΣΕΥΧΗ έξω από κλινικές αμβλώσεων





Ένας νόμος που απαγορεύει στους υπέρμαχους της ζωής να στέκονται ή να συναθροίζονται κοντά σε εγκαταστάσεις αμβλώσεων έχει τεθεί σε ισχύ στη Σκωτία.

Ο νόμος για τις ζώνες ασφαλούς πρόσβασης δημιουργεί τις λεγόμενες ζώνες προστασίας 656 ποδιών γύρω από τις κλινικές, απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε να προσπαθήσει να επηρεάσει τις αποφάσεις των γυναικών να αποβάλουν τα μωρά τους.

Επί του παρόντος, υπάρχουν 30 πάροχοι αμβλώσεων στη Σκωτία - η οποία έχει πληθυσμό λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια - που έχουν τώρα ουδέτερες ζώνες. Η τοπική αστυνομία επιβάλλει τον νέο νόμο και όσοι παραβιάζουν τα όρια μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 10.000 λίρες (περίπου 13.000 δολλάρια).

Η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων της Σκωτίας Gillian McKay βρίσκεται πίσω από το νόμο, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία υπέρ της ζωής είναι επιζήμια για τις γυναίκες.

Αλλά η Εταιρεία για την Προστασία των Αγέννητων Παιδιών (SPUC) δημοσίευσε στο "X": «Η νομοθεσία για τη νεκρή ζώνη αποτελεί προσβολή στις βασικές ελευθερίες στη Σκωτία. Η ποινικοποίηση κάποιου επειδή προσεύχεται ή προσφέρει βοήθεια σε μια γυναίκα είναι ένα εξωφρενικό και επικίνδυνο προηγούμενο».

Αν και πολλές διαφορετικές ομάδες και άτομα προσεύχονται έξω από κλινικές και προσφέρουν στις γυναίκες εναλλακτικές λύσεις άμβλωσης, το 40 Days for Life έχει μία από τις μεγαλύτερες παρουσίες. Το υπουργείο με έδρα τις ΗΠΑ ετοιμάζεται για 40 ημέρες προσευχής εκτός παρόχων αμβλώσεων στη Σκωτία. Οι οδηγίες αγρυπνίας προσευχής που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ομάδας ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να προσεύχονται, αντί να ασχολούνται με το προσωπικό της κλινικής, τους πελάτες ή τους περαστικούς.

Ένας παρόμοιος νόμος -που ψηφίστηκε τον Μάϊο του 2023- θα τεθεί σε ισχύ στην Αγγλία και την Ουαλία στις 31 Οκτωβρίου. Επί του παρόντος, υπάρχουν 15 πολιτείες των ΗΠΑ, συν την Περιφέρεια της Κολούμπια, που θέτουν περιορισμούς στις ομάδες υπέρ της ζωής εκτός των κλινικών αμβλώσεων. 

Τέσσερεις από αυτές τις πολιτείες - η Μασαχουσέτη, το Κολοράντο, η Μοντάνα και το Μέριλαντ - επιβάλλουν ζώνες ασφαλείας γύρω από τις κλινικές.

Το 2014, η Συμμαχία για την Υπεράσπιση της Ελευθερίας αμφισβήτησε με επιτυχία έναν λεγόμενο νόμο για τη νεκρή ζώνη στη Μασαχουσέτη που θα απαγόρευε σε ομάδες υπέρ της ζωής και άτομα να εμπλέκουν οποιονδήποτε σε απόσταση 35 ποδιών από τους παρόχους αμβλώσεων. Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός και ανατράπηκε. Σήμερα, η ουδέτερη ζώνη στην πολιτεία είναι 25 πόδια, αλλά είναι σε ισχύ μόνο εάν διαταχθεί από την αστυνομία.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!