Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι οι Κινέζοι Καθολικοί θα «υποφέρουν» από τη συμφωνία του. Αυτά είναι:



ΕΝΤΜΟΝΤΟΝ, AB - 25 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει ευλογία στην Καθολική Εκκλησία των Πρώτων Λαών της Ιερής Καρδιάς στις 25 Ιουλίου 2022 στο Έντμοντον του Καναδά. Ο Πάπας συναντάται με αυτόχθονες κοινότητες και ηγέτες κοινοτήτων στον Καναδά. 
(Φωτογραφία: Cole Burston/Getty Images)



Η μυστική συμφωνία της Αγίας Έδρας με την Κίνα πρόκειται να ανανεωθεί σε λίγες εβδομάδες.

Οι Κινέζοι Καθολικοί εξακολουθούν να υποφέρουν εξαιτίας αυτού - ακριβώς όπως πρότεινε ο Πάπας Φραγκίσκος πριν από έξι χρόνια.



Καθώς οι επίσημες εκθέσεις του Κογκρέσσου τεκμηριώνουν τη συνεχιζόμενη δίωξη της Καθολικής Εκκλησίας από την Κίνα, η πρόταση του Πάπα Φραγκίσκου ότι οι Κινέζοι Καθολικοί «θα υποφέρουν» λόγω της συμφωνίας Κίνας-Βατικανού φαίνεται να παραμένει αληθινή.

Με τη μυστική συμφωνία του Βατικανού με την Κίνα να είναι πιθανό να ανανεωθεί τις επόμενες εβδομάδες, οι Κινέζοι Καθολικοί έχουν ήδη περάσει έξι χρόνια ζώντας υπό τους όρους της συμφωνίας.

Από τις πρώτες μέρες, οι πιστοί Καθολικοί στην Κίνα - δηλαδή εκείνοι που αντιστέκονται να ενταχθούν στην εγκεκριμένη από το σχισματικό κομμουνιστικό κράτος εκκλησία - αντιμετώπισαν αυξημένες διώξεις λόγω της συμφωνίας του Βατικανού.




Εγκατάλειψη του Βατικανού;

Το μελάνι είχε μόλις στεγνώσει για τη συμφωνία το 2018 πριν το AsiaNews, ένας ιστότοπος που καταγράφει τακτικά τις απαγωγές και τα βασανιστήρια των κρυπτο-καθολικών, ανέφερε ότι «οι Καθολικοί υποψιάζονται με πίκρα ότι το Βατικανό τους έχει εγκαταλείψει».

Η κρατική εκκλησία της Κίνας - η Κινεζική Καθολική Πατριωτική Ένωση (CCPA) - δεν σκοπεύει να βοηθήσει στην εξάπλωση του Χριστιανισμού στο έθνος, σχολίασε το AsiaNews. 

Η πολιτική του CCPA «δεν φαίνεται υπέρ του ευαγγελισμού της Κίνας, αλλά – όπως αναφέρθηκε τόσες φορές στο παρελθόν από την ίδια (CC)PA – είναι ένα βήμα προς την καταστολή όλων των χριστιανών».

Η συμφωνία του 2018 έχει επικριθεί πολύ από την έναρξή της από πολλούς σχολιαστές, εμπειρογνώμονες της Κίνας και τοπικούς κληρικούς. Ο πολύ αγαπητός επίτιμος καρδινάλιος του Χονγκ Κονγκ Joseph Zen το χαρακτήρισε ως «πλήρη παράδοση. Είναι προδοσία».

Πριν από την πρώτη διετή ανανέωση της συμφωνίας το 2020, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάϊκ Πομπέο προειδοποίησε ότι «το Βατικανό θέτει σε κίνδυνο το ηθικό του κύρος, εάν ανανεώσει τη συμφωνία». 

Επεσήμανε ένα άρθρο που έγραψε για το θέμα στο οποίο δήλωσε ότι «είναι σαφές ότι η συμφωνία Κίνας-Βατικανού δεν έχει προστατεύσει τους Καθολικούς από τις λεηλασίες του Κόμματος».

Η επίσημα μυστική συμφωνία Κίνας-Βατικανού πιστεύεται ότι αναγνωρίζει την εγκεκριμένη από το κράτος εκκλησία στην Κίνα και επιτρέπει στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) να διορίζει επισκόπους. 

Ο Πάπας προφανώς διατηρεί το δικαίωμα βέτο, αν και στην πράξη είναι το ΚΚΚ που έχει τον έλεγχο, όπως αποδεικνύεται από μια σειρά πρόσφατων επισκοπικών διορισμών από το ΚΚΚ. Φέρεται επίσης να επιτρέπει την απομάκρυνση των νόμιμων επισκόπων που πρέπει να αντικατασταθούν από επισκόπους εγκεκριμένους από το ΚΚΚ.

«Όλοι οι επίσκοποι που αρνούνται να ενταχθούν στην Καθολική Πατριωτική Ένωση τίθενται σε κατ' οίκον περιορισμό ή εξαφανίζονται από το ΚΚΚ», δήλωσε προηγουμένως ο εμπειρογνώμονας της Κίνας Steven Moser στο LifeSiteNews. 

«Αν και το Βατικανό δήλωσε πριν από αρκετά χρόνια ότι η συμφωνία Κίνας-Βατικανού δεν απαιτεί από κανέναν να ενταχθεί σε αυτή τη σχισματική οργάνωση, η άρνηση να το πράξει οδηγεί σε διώξεις και τιμωρία. Και το Βατικανό παραμένει αδρανές και δεν κάνει τίποτε».




Φραγκίσκος: Οι Καθολικοί «θα υποφέρουν»

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, βασικός αρχιτέκτονας της συμφωνίας, υπερασπίστηκαν τη συμφωνία, με τον Πάπα να δηλώνει πριν από την ανανέωσή της το 2022 ότι η συμφωνία «πηγαίνει καλά».

Ωστόσο, ένα μικρό σχόλιο από τον Πάπα Φραγκίσκο το 2018 ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τους πολυάριθμους επικριτές της συμφωνίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο παπικό αεροπλάνο που επέστρεφε από τη Βαλτική, λίγες ημέρες μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Φραγκίσκος προειδοποίησε ότι οι Κινέζοι Καθολικοί θα υποφέρουν: «Είναι αλήθεια, θα υποφέρουν. Υπάρχει πάντα πόνος σε μια συμφωνία».

Σύμφωνα με το Reuters, ο Φραγκίσκος είπε ότι είχε λάβει μηνύματα που πιστοποιούσαν ότι η υπόγεια Εκκλησία θα συνέχιζε την «μαρτυρική πίστη» της και θα δεχόταν ό,τι έπρεπε να κάνει.

Ο Πάπας δεν επεκτάθηκε στο πώς οραματιζόταν τους Κινέζους Καθολικούς – πιστούς στη Ρώμη και όχι στην κομμουνιστική κυβέρνηση – να υποφέρουν. Ίσως φανταζόταν μια ψυχική αγωνία ή ένα ηθικό δίλημμα.

Η πραγματικότητα ήταν αυτή και πολλά άλλα. Η αμείλικτη δίωξη των Καθολικών από το Πεκίνο – και της ευρύτερης χριστιανικής κοινότητας και της κοινότητας Uyghyur Mulism – είναι αμείωτη.

Επίσκοποι, ιερείς, ιεροσπουδαστές και λαϊκοί έχουν συλληφθεί, βασανιστεί και φυλακιστεί επειδή δεν υποτάχθηκαν στην κρατική εκκλησία του ΚΚΚ, με τις κινεζικές αρχές να προσθέτουν επιπλέον πίεση στους πιστούς Καθολικούς λέγοντας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος υποστηρίζει την κρατική εκκλησία - η οποία, από τη φύση της συμφωνίας του 2018, είναι.

Ένα παράδειγμα από το 2021: Ο πατέρας Joseph Liu της επισκοπής Mindong συνελήφθη από την αστυνομία τον Ιούλιο και βασανίστηκε για 10 ώρες προτού «έξι αστυνομικοί τον πάρουν από το χέρι και τον αναγκάσουν να υπογράψει» την υποταγή του στο ΚΚΚ. 

Την ίδια μέρα, το Vatican News ήταν γεμάτο επαίνους για την Κίνα, καθώς ο επίσκοπος Li Hui έγινε ο πέμπτος επίσκοπος που χειροτονήθηκε σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας. Αλλά όσον αφορά το Βατικανό, ο Liu μπορεί να μην υπήρχε καν.

Πράγματι, το Πεκίνο είναι τόσο σαφές ότι δεν φοβάται το Βατικανό ή τη διεθνή κοινότητα που συνεχίζει να παραβιάζει τη συμφωνία διορίζοντας μονομερώς επισκόπους και ενημερώνοντας την Αγία Έδρα εκ των υστέρων.



Το Κογκρέσσο καταγράφει τις συνεχιζόμενες διώξεις

Η Εκτελεστική Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσσου για την Κίνα σημείωσε τεράστια αύξηση των διώξεων ως άμεση συνέπεια της συμφωνίας. Στην έκθεσή της του 2020, η Επιτροπή έγραψε ότι οι διώξεις που παρατηρήθηκαν είναι «έντασης που δεν έχουμε δει από την Πολιτιστική Επανάσταση».

Η Επιτροπή συνέδεσε άμεσα την αύξηση των καθολικών διώξεων με τη συμφωνία: «Στη συνέχεια, οι τοπικές κινεζικές αρχές υπέβαλαν τους καθολικούς πιστούς στην Κίνα σε αυξημένες διώξεις κατεδαφίζοντας εκκλησίες, αφαιρώντας σταυρούς και συνεχίζοντας να κρατούν υπόγειους κληρικούς. 

Οι καθολικές εθνικές θρησκευτικές οργανώσεις υπό την ηγεσία του κόμματος δημοσίευσαν επίσης ένα σχέδιο για να «σινικοποιήσουν» τον καθολικισμό στην Κίνα.

Στην έκθεσή της για το 2023 που δημοσιεύθηκε τον Μάϊο – που καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2022 έως τις 30 Ιουνίου 2023 – η Επιτροπή υπογράμμισε μια παρόμοια κατάσταση:

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και η κυβέρνηση συνέχισαν τις προσπάθειές τους να διεκδικήσουν τον έλεγχο της καθολικής ηγεσίας, της κοινοτικής ζωής και της θρησκευτικής πρακτικής, εγκαθιστώντας δύο επισκόπους κατά παράβαση της συμφωνίας Κίνας-Βατικανού του 2018 και επιταχύνοντας την ενσωμάτωση της εκκλησίας στο Χονγκ Κονγκ με την Καθολική Πατριωτική Ένωση που εδρεύει στη ΛΔΚ και την ιδεολογία της που κατευθύνεται από το Κόμμα».

Παραδείγματα που ανέφερε η Επιτροπή περιελάμβαναν τον μονομερή διορισμό επισκόπων από το ΚΚΚ κατά παράβαση της συμφωνίας του 2018, αλλά και τη δίωξη των Καθολικών σε πιο τοπικό επίπεδο.

«Κατά τη διάρκεια του έτους αναφοράς της Επιτροπής για το 2023, αξιωματούχοι άσκησαν πίεση τόσο στις εγγεγραμμένες όσο και στις μη εγγεγραμμένες καθολικές κοινότητες, λαμβάνοντας καταναγκαστικά μέτρα κατά των εκκλησιών και κρατώντας μέλη του κλήρου», αναφέρει η έκθεση.

Έδωσε στοιχεία για ιερείς που συνελήφθησαν από τις κινεζικές αρχές και υποβλήθηκαν σε «ένα πρόγραμμα πολιτικής κατήχησης, μετά το οποίο αρκετοί συναίνεσαν να ενταχθούν στην επίσημη εκκλησία, ενώ οι αρχές κράτησαν όσους δεν συναίνεσαν υπό παρακολούθηση και τους εμπόδισαν να ασκήσουν τους ρόλους της ποιμαντικής διακονίας τους».

Πράγματι, η επιρροή της Κίνας στην Καθολική Εκκλησία στο Χονγκ Κονγκ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια του τοπικού ιεράρχη καρδινάλιου Stephen Chow, ο οποίος έχει δώσει έμφαση στην οικοδόμηση γεφυρών με την Κίνα και έχει οργανώσει αμοιβαίες επισκέψεις για τον κλήρο του CCPA.

Τόσο έντονα ήταν τα σημάδια κατευνασμού του Τσόου προς το Πεκίνο που μια έκθεση προειδοποίησε ότι η επισκοπή του Χονγκ Κονγκ συνεργάζεται ενεργά με το ΚΚΚ για να πραγματοποιήσει την «σινικοποίηση» - τη διαδικασία αφομοίωσης και ελέγχου του κράτους.

Έτσι, καθώς η Αγία Έδρα προετοιμάζεται για αυτό που θα είναι η τυπική διαδικασία ανανέωσης της συμφωνίας Κίνας-Βατικανού για πιθανώς άλλα δύο χρόνια, οι υπόγειοι καθολικοί της Κίνας φαίνεται να εκπληρώνουν την πρόβλεψη του Φραγκίσκου για το 2018. Πράγματι υποφέρουν, και με μια «πίστη μαρτυρικής ζωής», αλλά σε μεγάλο βαθμό λόγω της συμφωνίας του με το Πεκίνο.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!