Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Παγκόσμιος ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ – «ΒΓΕΙΤΕ από το ΝΑΤΟ, Τ Ω Ρ Α»




Ο Fred Schumacher, συγγραφέας του βιβλίου "Όπλα για τον κόσμο. Η Rheinmetall και η επιχείρηση του πολέμου» σε συνομιλία με το TKP.

Το συμπέρασμά του είναι σαφές και ξεκάθαρο:

Εάν η Γερμανία δεν θέλει να χρεοκοπήσει, πρέπει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ – α μ έ σ ω ς.



28 Σεπτεμβρίου 2024
από Moritz Enders
Χρόνος ανάγνωσης: 5,8 λεπτά

Πρώτα απ' όλα, μια σύντομη πληροφορία για τον συγγραφέα: Ο Fred Schumacher, γεννημένος στο Wiesbaden το 1947, σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και αγγλική φιλολογία στο Giessen. 

Στη δεκαετία του εβδομήντα ήταν συντάκτης της αντιφασιστικής εβδομαδιαίας εφημερίδας "Die Tat" στη Φρανκφούρτη και για μεγάλο χρονικό διάστημα δραστηριοποιήθηκε στην Ένωση Διωκόμενων του Ναζιστικού Καθεστώτος – Ένωση Αντιφασιστών (VVN-BdA) και σε σημαντικές θέσεις στο κίνημα ειρήνης. Ο Fred Schumacher ζει στη Μάλαγα.


TKP: Γιατί ένα βιβλίο ειδικά για τη (γερμανική αλυσίδα βιομηχανίας όπλων) Rheinmetall; Περί τίνος πρόκειται; Είναι ένα χρονικό της εταιρείας;

Fred Schumacher: Από την πρώτη σελίδα και μετά, ασχολείται με τα τρέχοντα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η Rheinmetall έχει κερδίσει τη μεγαλύτερη παραγγελία στην ιστορία της εταιρείας, ειδικά σε σχέση με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η επακόλουθη προσφυγή σε επιλεγμένα ιστορικά γεγονότα χρησιμεύει για την καλύτερη ταξινόμηση του θανατηφόρου ρόλου που διαδραματίζει σήμερα η εταιρεία στο σύστημα του ΝΑΤΟ στον επιθετικό πόλεμο για την καταστροφή της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος έχει προετοιμαστεί από το 1998 και συνεχίζει να εφαρμόζεται. 

Έτσι, όχι ένα χρονικό της εταιρείας, αλλά ένα βιβλίο μη μυθοπλασίας σχετικά με το τρέχον ζήτημα της επιβίωσης, του πολέμου ή της ειρήνης για την Ευρώπη και τον κόσμο.



TKP: Μπορείτε, ωστόσο, να μας δώσετε μια συνοπτική περιγραφή της ιστορίας της εταιρείας; Τι κάνει τη Rheinmetall τόσο ξεχωριστή σε σύγκριση με άλλους Γερμανούς και διεθνείς κατασκευαστές όπλων;

Fred Schumacher: Ήδη από το 1889, η Rheinische Metallwaren- und Maschinenfabrik Actiengesellschaft, ως πρόδρομος της εταιρείας του Ντίσελντορφ, παρήγαγε πυρομαχικά για το Kaiser. 

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Rheinmetall είχε γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων στο στρατό. 

Κερδίζοντας χρήματα με πόλεμο, αυτό ήταν και είναι το πραγματικό σύνθημα της εταιρείας. 

Χαρακτηριζόταν πάντα από ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με τις αντίστοιχες κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Το πώς τα χρήματα έρρεαν με πολλούς τρόπους, τα χρήματα των φόρων στην εταιρεία, οι οικονομικές συνεισφορές από την εταιρεία σε πολιτικούς και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, αποτελούν ένα κοινό νήμα στον χαρακτηρισμό του βιβλίου. 

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, θίγω γεγονότα σχετικά με την προσωπική αλληλεξάρτηση της ανώτατης διοίκησης με το πιο εγκληματικό όργανο ελέγχου της ναζιστικής Γερμανίας, αποκαλύπτοντας έτσι ένα μυστικό που η εταιρική διοίκηση έκρυβε από το κοινό για σχεδόν 80 χρόνια.



TKP: Μπορεί η Rheinmetall να εξακολουθεί να αποκαλείται γερμανική εταιρεία; Πώς ήταν η ιδιοκτησιακή δομή αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πώς εξελίχθηκε από τότε;

Fred Schumacher: Τόσο η Rheinmetall GmbH, η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα από τη Rheinmetall Borsig AG μετά τον πόλεμο, όσο και η ίδια η AG βρίσκονταν στα χέρια Γερμανών ιδιοκτητών κεφαλαίου στενά συνδεδεμένων με το ναζιστικό κράτος. 

Το 1956, ο όμιλος Röchling, υπό το τότε αφεντικό του Ernst Röchling, έναν καταδικασμένο ναζί εγκληματία πολέμου, αγόρασε το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και έγινε ο κυρίαρχος πλειοψηφικός μέτοχος για δεκαετίες. 

Σήμερα, τα πράγματα φαίνονται πολύ διαφορετικά. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, είδα τα διαθέσιμα δεδομένα στον ιστότοπο της Deutsche Börse (Γερμανικό Χρηματιστήριο). Ως αποτέλεσμα, το 66% των μετοχών βρίσκεται στα χέρια θεσμικών επενδυτών, με το 37% από αυτούς να προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και το 21% από την Ευρώπη. Η Blackrock ονομάζεται ως ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος. 

Αυστηρά μιλώντας, μπορεί κανείς επομένως να μιλήσει για μια εταιρεία του ΝΑΤΟ και όχι για μια γερμανική εταιρεία, ακόμη και αν η έδρα της εταιρείας βρίσκεται ακόμα στο Ντύσσελντορφ.




TKP: Αυτό θυμίζει μια φράση: «Ο καπιταλισμός κουβαλάει τον πόλεμο μέσα του όπως ένα σύννεφο φέρνει βροχή». Θα θέλατε να σχολιάσετε αυτήν την πρόταση;

Fred Schumacher: Μου φαίνεται σαφές ότι η συγκέντρωση κεφαλαίου στα χέρια λίγων χρηματοπιστωτικών ομίλων, που εδρεύουν κυρίως στις ΗΠΑ, αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τους πληθυσμούς της Ευρώπης και παγκοσμίως. 

Το σύστημα λειτουργεί με δύο τρόπους: πρώτον, τα χρήματα κερδίζονται από την παραγωγή όπλων, φυσικά φτάνουν στα άκρα στον πόλεμο, και μετά τον πόλεμο μέσω της εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων και όλων των πόρων στα κατακτημένα εδάφη, τουλάχιστον σύμφωνα με τη διεστραμμένη λογική των πολεμοκάπηλων και των σχεδιαστών.




TKP: Στην πραγματικότητα, η κατάσταση φαίνεται να φτάνει στο αποκορύφωμά της. Δεν προμηθεύουμε μόνο όπλα σε περιοχές κρίσης, διακινδυνεύουμε επίσης έναν πόλεμο με την πυρηνική δύναμη Ρωσσία. Πώς εξηγείτε αυτή τη δυναμική;

Fred Schumacher: Το σύστημα διακυβέρνησης των ΗΠΑ φτάνει στα όριά του, επειδή εξαρτάται από τη σταθερή ανάπτυξη και όλο και περισσότερο κέρδος σε όλο και λιγώτερα χέρια. 

Πολλές κυβερνήσεις του κόσμου δεν είναι πλέον πρόθυμες να δεχτούν αυτό το σύστημα, το οποίο βασίζεται στην παγκόσμια κυριαρχία του δολλαρίου ως μέσου πληρωμής. 

Όσο περισσότερο οι οικονομίες γίνονται ανεξάρτητες, τόσο περισσότερο το σύστημα των ΗΠΑ δέχεται πιέσεις και το αμερικανικό κράτος, το οποίο κατ' αρχήν θα είχε χρεοκοπήσει εδώ και πολύ καιρό χωρίς την ηγεμονία του δολαρίου, καταρρέει. 

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια υπερδύναμη που εξαρτάται από τη μόνιμη επέκταση και, όπως ένα ήδη πληγωμένο αρπακτικό, βλέπει ένα παχύ θήραμα στο πρόσωπο της Ρωσσίας.




TKP: Τι ακριβώς θα ήταν διαθέσιμο στη Ρωσσία; Και ποιανού τα γεωπολιτικά συμφέροντα υπηρετεί αυτή η αντιπαράθεση; Ποιανού τα γεωπολιτικά συμφέροντα βλάπτονται;

Fred Schumacher: Δεν μπορεί κανείς παρά να αναλύσει ότι το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ κατευθύνει την πολιτική του ΝΑΤΟ τουλάχιστον από το 1998 και ο στόχος είναι η κατάκτηση της Ρωσσικής Ομοσπονδίας. 

Εκεί υπάρχουν τεράστιοι ορυκτοί πόροι, όχι μόνο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεταλλεύματα, κοβάλτιο, νικέλιο, ουράνιο, σπάνιες γαίες, όλες οι πρώτες ύλες που είναι απολύτως απαραίτητες για τις σύγχρονες τεχνικές παραγωγής. 

Για να καταστήσω σαφές περί τίνος πρόκειται, πάντα λέω ότι η ομάδα Ροκφέλλερ, για παράδειγμα, δεν έχει τίποτα απολύτως εναντίον του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών που παραδίδονται από τη Ρωσία στη Γερμανία, απλώς αντιτίθενται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτοί που βγάζουν τα χρήματα από αυτό. Αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος.




TKP: Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμά σας;

Fred Schumacher: Πρώτα απ' όλα, είναι αναπόφευκτο εμείς οι Γερμανοί να αποχαιρετήσουμε το σύμπλεγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι πρόθυμο να κατακτήσει τη Ρωσσία. 

Το παλιό αίτημα του φιλειρηνικού κινήματος «Έξω η Γερμανία από το ΝΑΤΟ» είναι το σημερινό μας ζήτημα επιβίωσης. 

Έξω από το ΝΑΤΟ, και ακόμη και σήμερα. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να επανορθώσουμε στον κόσμο αφού οι πατέρες μας ξεκίνησαν έναν παγκόσμιο πόλεμο με 60 εκατομμύρια νεκρούς πριν από 85 χρόνια. 

Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η αποτροπή της πιθανότητας απόκτησης χρημάτων από εξοπλισμούς και πολέμους παγκοσμίως. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη η απαλλοτρίωση όλων των εταιρειών όπλων χωρίς αποζημίωση.


Το βιβλίο:

-


Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των μόνιμων συγγραφέων του TKP. Τα δικαιώματα και η ευθύνη για το περιεχόμενο ανήκουν στον δημιουργό.

Ο Moritz Enders ζει και εργάζεται ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης στο Βερολίνο. 
„Η πιο πρόσφατη ταινία του „Toxic NATO“ παίζεται στις 3.11. στο Βερολίνο“ –μαζί με το  „Berlin im Dialog„.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ο πολιτικός διευθυντής του Orban έκανε μια σημαντική παρατήρηση για τη ματαιότητα της υπόθεσης της Ουκρανίας
Η Ουκρανία θα είχε διατηρήσει πολύ περισσότερη γη και ανθρώπους αν είχε συμφωνήσει στο σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης της άνοιξης του 2022.



Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μαζική αεροπορική επιδρομή στο κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό την Παρασκευή το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος ήταν ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, Sec.-Gen. Χασάν Νασράλα.
Δεν είναι σαφές εάν ο Νασράλα χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, δήλωσε ισραηλινή πηγή στο Axios. Αραβικές και ιρανικές πηγές που μίλησαν στο Sky News Arabia, στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim και στο Reuters ανέφεραν ότι ήταν ζωντανός. «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα ακριβές χτύπημα στο κεντρικό αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ - που χρησίμευσε ως το επίκεντρο της τρομοκρατίας της Χεζμπολάχ», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του IDF σε δήλωση. «Το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ χτίστηκε σκόπιμα κάτω από κτίρια κατοικιών στην καρδιά του Dahieh, στη Βηρυτό, ως μέρος της στρατηγικής της Χεζμπολάχ να χρησιμοποιεί τον λαό του Λιβάνου ως ανθρώπινες ασπίδες».



Οι επιθέσεις του IDF στόχευαν επίσης αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ και εγκαταστάσεις παραγωγής στη Βηρυτό, την Τύρο και την κοιλάδα Μπεκάα.
Οι επόμενες επιθέσεις του IDF στο προάστιο Dahiya της Βηρυτού έχουν εξαλείψει έναν διοικητή μονάδας πυραύλων της Χεζμπολάχ και τον αναπληρωτή του και μπορεί να έχουν εξαλείψει έναν διοικητή του IRGC, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Ο ισραηλινός στρατός έπληξε αρκετούς στόχους σε όλη τη χώρα λίγες ώρες μετά από μια επίθεση στη Βηρυτό, η οποία στόχευε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. IDF: ο διοικητής της πυραυλικής μονάδας της Χεζμπολάχ, Muhammad Ali Ismail, και ο αναπληρωτής του, Hossein Ahmed Ismail, είχαν σκοτωθεί στο νότιο Λίβανο.



Καθώς η Τεχεράνη καταγγέλλει το ισραηλινό «έγκλημα πολέμου» στη Βηρυτό, κορυφαίος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη λέει: «Με τη δολοφονία ηγετών της αντίστασης, άλλοι θα πάρουν τη θέση τους»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν στο σπίτι του την Παρασκευή, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι δύο Ιρανούς αξιωματούχους με γνώση της συνάντησης. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνάντηση συγκλήθηκε μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στην έδρα της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, οι οποίες προφανώς στόχευαν τον ηγέτη της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανέζικης τρομοκρατικής ομάδας Χασάν Νασράλα. Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν καταδίκασε τα χτυπήματα ως «κατάφωρο έγκλημα πολέμου» που «αποκάλυψε για άλλη μια φορά τη φύση της κρατικής τρομοκρατίας αυτού του καθεστώτος». Ο Αλί Λαριτζανί, σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, δήλωσε ότι το Ισραήλ «διασχίζει τις κόκκινες γραμμές της Τεχεράνης και η κατάσταση γίνεται σοβαρή».



Ο ισραηλινός στρατός τουιτάρει ότι χτυπά και πάλι στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.
Πριν από μία ώρα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους Λιβανέζους πολίτες να απομακρυνθούν από διάφορα κτίρια στο προάστιο Dahiyeh της Βηρυτού, ένα γνωστό προπύργιο της Χεζμπολάχ. Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν σχεδόν ασταμάτητα απόψε στο Λίβανο μετά από μια επίθεση που είχε στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.



Μια εβδομαδιαία επιλογή απόψεων και αναλύσεων από τα αραβικά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.
Οι φιλοδοξίες της Χεζμπολάχ συμβάλλουν τώρα στην ευάλωτη θέση της. An-Nahar, Λίβανος, 20 Σεπτεμβρίου
Η Wall Street Journal ανέφερε πρόσφατα ότι ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι το Ισραήλ αισθάνθηκε υποχρεωμένο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δράση για να επιστρέψει τους πολίτες του στο Βορρά. Ένας ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε δηλώνοντας ότι «ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Amos Hochstein παρακάλεσε τον Νετανιάχου να μην διεξάγει πόλεμο στον Λίβανο». Πιο επικριτικά, όπως τονίζεται από την καλά ενημερωμένη αμερικανική εφημερίδα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες του σε ανώτερους ηγέτες του Πενταγώνου σχετικά με την επικείμενη απειλή μιας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στο Λίβανο.



Η καναδική κυβέρνηση κλείνει θέσεις σε εμπορικές πτήσεις για να βοηθήσει τους πολίτες της να φύγουν από τον Λίβανο, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι, μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Βηρυτό.
«Ο Καναδάς έχει εξασφαλίσει θέσεις για τους Καναδούς στις περιορισμένες διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις», ανέφερε η Τζόλι σε δήλωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Εάν υπάρχει διαθέσιμη θέση, παρακαλώ πάρτε την." Η Joly προέτρεψε τους Καναδούς να εγγραφούν στην πρεσβεία στη Βηρυτό εάν χρειάζονται βοήθεια για να φύγουν και είπε ότι τα δάνεια είναι διαθέσιμα σε όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια.



Σε απάντηση, σύμφωνα με τις αναφορές, οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και οι εταίροι της Χεζμπολάχ εισβάλλουν στα σπίτια των χριστιανών και τους διώχνουν!



Πολλοί Σύριοι γιορτάζουν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ λόγω του ρόλου της τρομοκρατικής ομάδας στις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε το 2011, η Χεζμπολάχ βοήθησε την κυβέρνηση του Αλαουίτη προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, ως μέρος του λεγόμενου «άξονα αντίστασης» Ιράν-Σιιτών. Η Χεζμπολάχ διέπραξε πολλές φρικαλεότητες καθώς αναπτύχθηκε σε διάφορες περιοχές της Συρίας για να συντρίψει τη σουνιτική αντίσταση. Οι Σύριοι έχουν βγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω των επιχειρήσεων του Ισραήλ και χαίρονται για τις στοχευμένες επιθέσεις του εβραϊκού κράτους στο Λίβανο. Ο Σύριος δημοσιογράφος Hadi al-Abdallah έγραψε: «Ακόμα κι αν ο ίδιος ο διάβολος ερχόταν και σκότωνε τους κακοποιούς της Χεζμπολάχ, θα ήμασταν εξίσου χαρούμενοι».






Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταστρέψει «σχεδόν όλα τα τρομοκρατικά τάγματα της Χαμάς - 23 από τα 24 τώρα.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έχει ηττηθεί και η ομάδα λειτουργεί τώρα ως αντάρτικη οργάνωση, ανέφερε το KAN την Παρασκευή, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές του IDF. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταστρέψει «σχεδόν όλα τα τρομοκρατικά τάγματα της Χαμάς - 23 από τα 24 τώρα». Για να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, επικεντρωνόμαστε στην εκκαθάριση των εναπομεινάντων μαχητικών δυνατοτήτων της Χαμάς», συνέχισε, σημειώνοντας ότι ο IDF «απομακρύνει ανώτερους διοικητές και καταστρέφει τρομοκρατικές υποδομές».



Μια εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση από την αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση HEAL Palestine σκοτώθηκε τραγικά στη Γάζα όταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι πυροβόλησαν το αυτοκίνητό της, λέγοντας αργότερα στην οικογένεια ότι ήταν μια περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας.
Παλαιστίνιοι ένοπλοι στη Λωρίδα της Γάζας πυροβόλησαν και σκότωσαν μια εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, πυροβολώντας το αυτοκίνητό της σε αυτό που κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Χαμάς είπαν στην οικογένειά της ότι ήταν μια περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Islam Hejazy, διευθυντής προγράμματος της HEAL Palestine στη Γάζα, αναχαιτίστηκε την Πέμπτη στην περιοχή Χαν Γιούνις στα νότια του θύλακα. Ένοπλοι που επέβαιναν σε τρία αυτοκίνητα ψέκασαν το όχημα με δεκάδες σφαίρες, σύμφωνα με κατοίκους και την οικογένεια της γυναίκας. «Ήταν μητέρα δύο μικρών παιδιών και ανθρωπίστρια με την υψηλότερη ηθική και επαγγελματισμό», έγραψε η HEAL Palestine στη σελίδα της στο Facebook.



Τρία πολεμικά πλοία των ΗΠΑ δέχθηκαν επίθεση την Παρασκευή στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης από αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι έχουν διαταράξει την εμπορική ναυτιλία στην περιοχή, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Τα πολεμικά πλοία κατέρριψαν σχεδόν δύο δωδεκάδες εισερχόμενους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ διέσχιζαν μια στενή είσοδο στην Ερυθρά Θάλασσα. Κανένα από τα σκάφη δεν χτυπήθηκε και κανένας ναυτικός δεν τραυματίστηκε, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Fox News. Το USS Stockdale και το USS Spruance, μαζί με ένα παράκτιο πολεμικό πλοίο, το USS Indianapolis, διέσχιζαν το στενό Bab al-Mandab όταν τα πολεμικά πλοία δέχθηκαν επίθεση από ένα μπαράζ εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και drones, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. «Είδαμε μια σύνθετη επίθεση που ξεκίνησε από τους Χούθι και κυμαινόταν από πυραύλους κρουζ και κύματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ. «Η αντίληψή μου είναι ότι αυτοί είτε ενεπλάκησαν, καταρρίφθηκαν ή απέτυχαν».



Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο μπλοφάρει και μπορούν να συμπεριφέρονται ατιμώρητα προς τη Ρωσσία
Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να επικαιροποιήσει το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας δεν είναι μια σπασμωδική αντίδραση στα τρέχοντα γεγονότα. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την απειλή να επιτεθεί βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι αλλαγές επισημάνθηκαν από τον Ρώσσο πρόεδρο πριν από αρκετούς μήνες και από τη χθεσινή ομιλία μάθαμε ότι η Επιτροπή Στρατηγικής Αποτροπής συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι το ίδιο το έγγραφο συνεχώς ξαναδιαβάζεται και επανεξετάζεται.



Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων της χώρας θα περάσει μια «κόκκινη γραμμή» και θα ακολουθηθεί από μια άμεση απάντηση
Μια επίθεση του ΝΑΤΟ στη Λευκορωσία θα προκαλούσε παγκόσμιο πόλεμο και θα ωθούσε το Μινσκ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ως απάντηση, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά τη διάρκεια συνάντησης με φοιτητές την Παρασκευή. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα της χώρας. Σύμφωνα με τις αλλαγές, μια πυρηνική απάντηση θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εάν είτε η Ρωσσία είτε η Λευκορωσία γίνει στόχος επίθεσης χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα από ένα μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους. «Μόλις μας επιτεθούν, χρησιμοποιούμε πυρηνικά όπλα. Και η Ρωσσία εμπλέκεται για εμάς», δήλωσε ο Λουκασένκο, υπενθυμίζοντας επίσης ότι είχε ήδη πει ότι οποιαδήποτε επίθεση στη Λευκορωσία θα προκαλούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.



Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει το πράσινο φως στο Κίεβο παρά τον σκεπτικισμό στο Πεντάγωνο, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να συζητά να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τη Δύση για επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσσία, ανέφερε το Politico. Η άδεια να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσσία φέρεται να είναι ένα από τα σημεία στο λεγόμενο «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού ηγέτη Βλαντιμίρ Ζελένσκι, το οποίο προωθεί επί του παρόντος στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν είπε τίποτα για επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη. Στο άρθρο του την Παρασκευή, το μέσο ισχυρίστηκε ότι δύο ενημερωμένες πηγές του είπαν ότι η ιδέα να επιτραπούν τέτοιες επιθέσεις «παραμένει υπό εξέταση» στον Λευκό Οίκο.



Ένας πρώην κρατούμενος και αντιφρονών του Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσσία θα καταρρεύσει ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση.
Ο Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, ο οποίος πέρασε δύο χρόνια σε φυλακή της Σιβηρίας μεταξύ Απριλίου 2022 και Αυγούστου 2024 επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνέκρινε την τρέχουσα κατάσταση της χώρας με τη σοβιετική εποχή και την εποχή των Ρομανώφ, με τα δύο συστήματα να καταρρέουν ξαφνικά. Ο 43χρονος δημοσιογράφος προειδοποίησε ότι το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να υποστεί την ίδια μοίρα. «Έτσι είναι τα πράγματα στη Ρωσσία. Η αυτοκρατορία των Ρομανώφ στις αρχές του 20ού αιώνα και το σοβιετικό καθεστώς στα τέλη του 20ού αιώνα κατέρρευσαν μέσα σε τρεις ημέρες. Δεν είναι μεταφορά, ήταν κυριολεκτικά τρεις ημέρες και στις δύο περιπτώσεις», είπε στον Guardian.



Τραμπ για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις: «Αλλά χρειάζονται δύο για το ταγκό, ξέρετε...»
Οι εντάσεις ήταν σίγουρα εμφανείς πριν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης Τραμπ-Ζελένσκι στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Πηγαίνοντας στη συνάντηση, και οι δύο άνδρες φαίνονταν αυστηροί, με τον Τραμπ να κάνει μια σειρά από περιστασιακά σχόλια που φαινόταν να στοχεύουν στην ήπια υποτίμηση του Ουκρανού ηγέτη και να τον βάλουν στη θέση του. Αυτό έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Ζελένσκι επιτέθηκε στον JD Vance και έφτασε κοντά στο να επικρίνει άμεσα τον ίδιο τον Trump για την έκκληση για κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες με τη Μόσχα. «Έχουμε μια πολύ καλή σχέση και έχω επίσης μια πολύ καλή σχέση, όπως γνωρίζετε, με τον πρόεδρο Πούτιν. Και νομίζω ότι αν κερδίσουμε, νομίζω ότι θα το λύσουμε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Τραμπ σε σχόλια που έκανε πριν από τη συνάντηση με τον Τύπο.



Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ισχυριστεί ότι θα χρησιμοποιήσει την «καλή σχέση» του τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα για να επιλύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «έμαθε πολλά» κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό ηγέτη Βλαντιμίρ Ζελένσκι την Παρασκευή, αλλά ότι δεν έχει αλλάξει την άποψή του ότι η σύγκρουση πρέπει να διευθετηθεί με μια «δίκαιη συμφωνία». Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι συναντήθηκαν στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, αφού ο Ζελένσκι είχε επικριθεί έντονα από τους Ρεπουμπλικάνους επειδή εμφανίστηκε στην εκστρατεία για την προεδρική αντίπαλο του Τραμπ, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Σε μια συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα την Πέμπτη, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι «κάνει μικρές δυσάρεστες συκοφαντίες» απέναντί του, περιγράφοντας τον Ουκρανό ηγέτη ως «έναν άνθρωπο που αρνείται να κάνει μια συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!