Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Οι μεταβαλλόμενες προτεραιότητες του Βερολίνου - Σβήνουν τα φώτα για τα Χριστούγεννα, αλλά το Ραμαζάνι λάμπει;





Από reitschuster.de

Οι επισκέπτες από άλλες χώρες συχνά εκπλήσσονται με το πόσο σκοτεινό είναι το Βερολίνο - προφανώς επειδή οι άνθρωποι μειώνουν τον φωτισμό των δρόμων. Φέτος, το Kurfürstendamm, η παλιά καρδιά του Δυτικού Βερολίνου, θα μπορούσε να παραμείνει ασυνήθιστα σκοτεινό ακόμη και κατά τη διάρκεια του Advent (σ.σ. το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα, κατά το οποίο οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη Γέννηση του Ιησού Χριστού.).


Ο λόγος: Υπάρχει απλά έλλειψη χρημάτων για τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα φώτα, τα οποία είναι αγαπητά σε πολλούς Βερολινέζους και τουρίστες. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με αναφορές, εξετάζεται ο φωτισμός του Ραμαζανιού το επόμενο έτος. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά;




Έλλειψη χρημάτων και αλλαγή προτεραιοτήτων;

Ο Uwe Timm, πρόεδρος της εμπορικής ένωσης Arbeitsgemeinschaft City, απηύθυνε έκκληση για δωρεές στις εταιρείες, καθώς μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί μόνο ένα «μικρό τετραψήφιο ποσό» από τα 700.000 ευρώ που απαιτούνται για τα χριστουγεννιάτικα φώτα. 

Το κρατίδιο του Βερολίνου, υπό τον χριστιανοδημοκράτη δήμαρχο Kai Wegner, ακύρωσε εντελώς την οικονομική ενίσχυση για το φιγούρα, η οποία έχει ήδη μειωθεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ως μέτρο μείωσης του κόστους, όπως αναφέρει η Tagesspiegel. Αυτό συνεχίζει την τάση του δημάρχου του CDU να εμφανίζεται μερικές φορές κοκκινο-πράσινος.

Αλλά γίνεται ακόμη χειρότερο: Ενώ υπάρχει έλλειψη χρημάτων και προθυμία για δωρεά για τα φώτα των Χριστουγέννων, ο φωτισμός του Ραμαζανιού συζητείται ταυτόχρονα στην πρωτεύουσα. 

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, για παράδειγμα, η δήμαρχος του Berlin-Mitte, Stefanie Remlinger των Πρασίνων, υποστήριξε ανοιχτά μια τέτοια φωταγώγηση φεστιβάλ - ακολουθώντας το παράδειγμα της Φρανκφούρτης. 

Πέρυσι, η κύρια μητρόπολη ήταν η πρώτη γερμανική πόλη που εξόπλισε μια δημόσια πλατεία με φώτα κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα νηστείας (δείτε εδώ). Θα έρθει τώρα και αυτό στο Βερολίνο;



Ζήτημα προτεραιοτήτων ή πολιτικής ορθότητας;

Πρέπει να το αφήσετε να λιώσει στο στόμα σας: Ενώ η Γερουσία του Βερολίνου κόβει τα κονδύλια για τον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φωτισμό και οι λιανοπωλητές προφανώς δεν θέλουν να συγκεντρωθούν και να διαδηλώσουν γι' αυτό, δηλαδή είναι αδιάφοροι, φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον και πιθανώς χρήματα για τον φωτισμό του Ραμαζανιού. 

Αυτό εγείρει σχεδόν επιτακτικά ερωτήματα: Τίθενται νέες προτεραιότητες εδώ; 

Και οφείλεται στην πολιτική ορθότητα ότι το κοκκινοπράσινο "Tagesspiegel" δεν αντιμετωπίζει καν αυτήν την αντίφαση στην έκθεσή της για τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό; 

Μήπως αυτό το θέμα είναι υπερβολικά ευαίσθητο;

Τόσο ευαίσθητο που δεν θέλετε να το αντιμετωπίσετε από φόβο κριτικής;

Ή από φόβο ότι κάποιος θα καταλήξει να χρησιμοποιεί τη λέξη ταμπού «εξισλαμισμός»;



Χριστούγεννα εναντίον φώτων του Ραμαζανιού: Μια οικονομική σύγκριση

Για να είμαστε ειλικρινείς, ωστόσο, για να μην παραλείψουμε σημαντικά γεγονότα όπως το Tagesspiegel, πρέπει επίσης να αναφέρουμε τα εξής: Ενώ περίπου 700.000 ευρώ θα έπρεπε να καταβληθούν για τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό στο Βερολίνο, ο φωτισμός του Ραμαζανιού στη Φρανκφούρτη κόστισε μόνο 75.000 ευρώ πέρυσι - το ένα δέκατο του κόστους των Χριστουγέννων στην πρωτεύουσα. 

Οι υποστηρικτές του φωτισμού του Ραμαζανιού υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση μιας τέτοιας δράσης είναι συμβολική και μπορεί να χρησιμεύσει ως ένδειξη σεβασμού και ένταξης προς τον μουσουλμανικό πληθυσμό. 

Αλλά πού είναι ο σεβασμός για τα Χριστούγεννα και η «ένταξη» των χριστιανών – οι οποίοι αποτελούν πλέον μειονότητα στο Βερολίνο με λιγότερο από 30%;

Και είναι δίκαιο να θυσιάζεται ένα πολιτιστικό και τουριστικό αξιοθέατο του Βερολίνου που υπάρχει εδώ και δεκαετίες – τα χριστουγεννιάτικα φώτα – ενώ συζητούνται νέες πρωτοβουλίες για το Ραμαζάνι;

Η έκβαση του θέματος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: Η έλλειψη βούλησης να συγκεντρωθούν τα χρήματα για τα χριστουγεννιάτικα φώτα ενοχλεί πολλούς ανθρώπους. Το αν θα έρθει πραγματικά ο φωτισμός του Ραμαζανιού και πώς η πόλη θα χειριστεί τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση παραμένει επίσης ανοιχτό.

Είναι καιρός να αναλάβουμε σαφή δέσμευση για τα Χριστούγεννα και τις πολιτιστικές μας ρίζες. 

Όταν ο εορτασμός της φιλανθρωπίας και της παράδοσης τίθεται υπό αμφισβήτηση ή και αντικαθίσταται από εναλλακτικό φωτισμό, εμείς ως κοινωνία πρέπει να αναρωτηθούμε:

Πού βρισκόμαστε; Πολιτιστική πολυμορφία δεν σημαίνει καταπίεση των δικών μας παραδόσεων. 

Τα Χριστούγεννα είναι μέρος του Βερολίνου – και πρέπει να παραμείνουν έτσι.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!