Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ο FDA προειδοποιεί για νέο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων





Το εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων που μόλις εγκρίθηκε στις ΗΠΑ μπορεί όχι μόνο να είναι θανατηφόρο, αλλά και να εξαπλωθεί σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Η ανώτατη αρχή φαρμάκων της Ουάσιγκτον (FDA) προειδοποιεί για αυτό.

20 Σεπτεμβρίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,5 λεπτά



Το ζωντανό εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων (mPox) μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί. Χωρίς εμβολιασμό. Στα τέλη Αυγούστου, το εμβόλιο ACAM2000 εγκρίθηκε  κατά της ευλογιάς των πιθήκων. 

Συνεπάγεται ορισμένους κινδύνους για την υγεία – συμπεριλαμβανομένων των μη εμβολιασμένων. Το εμβόλιο εγκρίθηκε το 2007 και παρασκευάζεται από την εταιρεία Emergent BioSolutions. Η εταιρεία ειδικεύεται σε εμβόλια κατά των βιοχημικών κινδύνων πολέμου.



Αποβολή και παρενέργειες

Στην περιγραφή του προϊόντος, ο FDA είναι αρκετά σαφής. Η ουσία μπορεί να «κάνει περισσότερο κακό παρά καλό», λέει. Ο εμβολιασμός εγκρίθηκε για άτομα που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» για λοίμωξη από ευλογιά των πιθήκων. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι μένει να το δούμε. Η περιγραφή του προϊόντος προειδοποιεί επίσης για σαφείς παρενέργειες: αιφνίδιο θάνατο ή μυοκαρδίτιδα, για παράδειγμα.

Ωστόσο, ο κατάλογος των παρενεργειών είναι πολύ μεγαλύτερος: οι παρενέργειες του εμβολίου περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, φλεγμονή του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, εξανθήματα, αποβολές, οφθαλμικές λοιμώξεις και τύφλωση, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις κλπ. Και: Ο εμβολιασμός μπορεί επίσης να μεταδοθεί σε μη εμβολιασμένα άτομα. Εδώ μπορείτε να βρείτε την πλήρη περιγραφή του προϊόντος.




Κρίσιμοι γιατροί, όπως ο Karl Jablonowski, Ph.D. του Childrens Health Defense, προειδοποιούν έντονα κατά της έτοιμης χρήσης του εμβολίου ACAM2000: «Μπορείτε να ονομάσετε το ACAM2000 "εμβόλιο", αλλά ο αντίκτυπός του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι αυτός μιας "ασθένειας"». Η ουσία αποτελεί «δημόσιο κίνδυνο και όχι μέτρο δημόσιας υγείας».

Για παράδειγμα, το φύλλο οδηγιών χρήσης του φαρμάκου (βλ. Πίνακα 3) δείχνει ότι το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS) διαπίστωσε ότι περίπου 520 από ένα εκατομμύριο ACAM2000 λήπτες ανέπτυξαν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα. Αυτό είναι περίπου 1 στους 2.000. Σε άλλο σημείο του φυλλαδίου, ωστόσο, ο FDA αναγνωρίζει ότι ο κίνδυνος - με βάση πρόσθετες μελέτες - είναι στην πραγματικότητα 5,7 ανά 1.000 εμβολιασμούς. Αυτό είναι περίπου 1 στους 175 ανθρώπους. Εάν τα 262 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ λάμβαναν αυτό το εμβόλιο, εκτιμάται ότι 1.493.000 θα αναπτύξουν τη σοβαρή παρενέργεια της μυοπερικαρδίτιδας.

Αυτή είναι μόνο μία πιθανή παρενέργεια. Οι κίνδυνοι επεκτείνονται στον θάνατο (ο οποίος, ωστόσο, συμβαίνει «εξαιρετικά σπάνια»). Επίσης για τους «ανεμβολίαστους», ειδικά σε στενή επαφή με εμβολιασμένα άτομα. Οι ΗΠΑ διαθέτουν επί του παρόντος περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις της ουσίας σε απόθεμα. Υποτίθεται ότι τώρα θέλουν να τα στείλουν στην Αφρική. Μέχρι στιγμής, το ACAM2000 δεν έχει χρησιμοποιηθεί κατά της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική.

Στη Γερμανία, ένας νόμος τροποποιήθηκε το 2019 για να επιτρέψει τη μετάδοση «εμβολίων» σε άλλους ανθρώπους. Αυτό ονομάζεται "απόρριψη", για το οποίο το TKP έχει αναφέρει λεπτομερώς. Λόγω των νομικών αλλαγών, είναι νομικά άψογο όταν εξαπλώνονται τα εμβόλια. Στις ΗΠΑ, η νομική κατάσταση είναι πιθανό να είναι παρόμοια.
Εικόνα: Το "εμβόλιο ευλογιάς των πιθήκων" από το focal5 έχει άδεια CC BY-NC 2.0.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!