Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Η von der Leyen απομακρύνει τις επικριτικές φωνές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή




Ο προηγούμενος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borrell και ο προηγούμενος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. 


Ο Borrell είχε επικρίνει το Ισραήλ και ο Breton είχε αντιταχθεί στο συγκεντρωτικό στυλ ηγεσίας της von der Leyen.

Σύμφωνα με το L'Indipendente,
η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αφαίρεσε σκόπιμα τις επικριτικές φωνές. Στη δεύτερη θητεία της, είχε συγκροτήσει μια σχεδόν χωρίς κριτική και πιο ομοιογενή επιτροπή:

«Από την οικονομία μέχρι τη συγκατάβαση απέναντι στην ισραηλινή γενοκτονία στην Παλαιστίνη και την υποστήριξη προς την Ουκρανία, η οποία πρέπει να είναι ένοπλη και άνευ όρων, η γερμανική πολιτική έχει πράγματι αφαιρέσει επιστημονικά κάθε κριτική φωνή στις κορυφαίες λειτουργίες που πρέπει να κυβερνήσουν οι Βρυξέλλες για τα επόμενα πέντε χρόνια».


Ο προηγούμενος επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Josep Borrell, ο οποίος στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί σαφώς κατά της πολιτικής του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, δεν είναι πλέον εκεί. Οι δηλώσεις του Borrell σχετικά με την ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη οδήγησαν σε εντάσεις με το Ισραήλ, οι οποίες στη συνέχεια τον απομόνωσαν διπλωματικά.


Θα αντικατασταθεί από την Kaja Kallas, μια Εσθονή πολιτικό γνωστή για τη σκληρή γραμμή της κατά της Ρωσσίας και την υποστήριξή της στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Kallas αντιπροσωπεύει μια τυπικά επικριτική, αλλά de facto υποστηρικτική στάση απέναντι στο Ισραήλ, παρόμοια με τις ΗΠΑ.

Ο Thierry Breton, ο προηγούμενος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, έπρεπε επίσης να εγκαταλείψει την Επιτροπή. Κατηγόρησε την von der Leyen ότι κατέληξε σε μυστική συμφωνία που προβλέπει την απομάκρυνσή του με αντάλλαγμα ένα «χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή» για τη Γαλλία, δηλαδή τη θέση του Επιτρόπου Βιομηχανίας, την οποία θα κατέχει ο Stéphane Séjourné, εκτός εάν απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Breton, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διανομή εμβολίων στην Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της «πανδημίας», είχε επανειλημμένα επικρίνει το συγκεντρωτικό στυλ ηγεσίας της von der Leyen.

Σύμφωνα με την L'Indipendente, η von der Leyen  προσπαθεί να μάθει από τα λάθη της πρώτης θητείας της, δημιουργώντας μια Επιτροπή που είναι όσο το δυνατόν πιο ενωμένη πίσω από τις πολιτικές της. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις πολλών ευρωπαίων πολιτών. 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη σε θέματα όπως οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και η υποστήριξη προς το Ισραήλ συχνά αποκλίνει σημαντικά από την επίσημη γραμμή της Ε.Ε..


Πηγή:
L'Indipendente: La nuova Commissione Europea: dall'economia a Israele, rimossa ogni voce critica - 18 Σεπτεμβρίου 2024




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!