Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Ο: Για πόσο καιρό μπορεί κανείς να αντιταχθεί στη μεταρρύθμιση του Π.Ο.Υ.; (ένα άρθρο για λίγους)





Αν και δεν έχει υιοθετηθεί η συνθήκη πανδημίας, υπάρχουν νέοι και εγκεκριμένοι Διεθνείς Υγειονομικοί Κανονισμοί.

Οι Ελβετοί ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων έχουν πλέον μάθει πότε θα υποβάλουν αίτηση και πόσο καιρό θα είναι δυνατή η ένσταση.



3 Οκτωβρίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,4 λεπτά



Η συνθήκη για την πανδημία έχει αποτύχει προς το παρόν, αλλά πόσο καιρό έχουν οι χώρες μέλη του Π.Ο.Υ. να μιλήσουν κατά του τροποποιημένου Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) που εγκρίθηκε στην τελευταία συνέλευση του Π.Ο.Υ.;

Μέχρι στιγμής, υπήρξε μόνο σιωπή από την ανώτατη διοίκηση του οργανισμού του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη. Δεν υπάρχει αντίστοιχη ανακοίνωση. Η Action Alliance for Free Switzerland (ABF Switzerland) μπόρεσε τώρα να ρίξει φως στο θέμα. 


Η προθεσμία λήγει στις 19 Ιουλίου 2025.

Απομένουν 290 ημέρες

Η ABF Schweiz είχε υποβάλει επίσημο αίτημα στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (FOPH) τον Ιούλιο του 2024, 2024, «μέχρι πότε πρέπει να επιβληθεί η εξαίρεση στον ΔΥΚ;».

Αυτή η κοινοποίηση έχει μεγάλη σημασία. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «οι προθεσμίες για την εξαίρεση και την αυτόματη έναρξη ισχύος του τροποποιημένου ΔΥΚ τρέχουν μόνο από την επίσημη κοινοποίηση, εάν δεν δηλωθεί δικαίωμα εξαίρεσης». Μέχρι τώρα, ωστόσο, η ημερομηνία ήταν άγνωστη - το TKP έχει αναφερθεί σε αυτό. Αυτό έχει πλέον αλλάξει:


«Τώρα έχουμε βεβαιότητα: Η επίσημη ειδοποίηση του Γενικού Διευθυντή έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι η προθεσμία για την εξαίρεση λήγει στις 19 Ιουλίου 2025. Χωρίς opt-out, ο ΔΥΚ που τροποποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2024 θα τεθεί αυτομάτως σε ισχύ στις 19 Σεπτεμβρίου 2025 και θα καταστεί δεσμευτικός για την Ελβετία.» (σ.σ. και για όλες τις χώρες)


γράφουν οι Ελβετοί ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων. 

Ως εκ τούτου, η ημερομηνία αυτή ισχύει επίσης για την Αυστρία και τη Γερμανία. Μόνο ορισμένα κράτη που αντιτάχθηκαν ενεργά στη Συνέλευση, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας, έχουν περίοδο 12 μηνών.

Η ABF Schweiz εξηγεί ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πρέπει να «υποβάλει ένσταση το αργότερο έως τις 19 Ιουλίου 2025». Είναι υποχρεωτικό να «δηλωθεί η απόρριψη των τροποποιήσεων του ΔΥΚ»:


«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το κοινοβούλιο μπορεί να αναθεωρήσει και να εγκρίνει ή να απορρίψει το τροποποιημένο ΔΥΚ. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι, εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα και ο λαός μπορεί να ψηφίσει επ' αυτού. Είναι αδύνατο η διαδικασία αυτή να μπορέσει να πραγματοποιηθεί έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2025. Κατά συνέπεια, εάν το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δεν ανακήρυσσε το opt-out, θα στερούσε από τους ανθρώπους τα θεμελιώδη δικαιώματά τους σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα!»


Σε αντίθεση με το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, το οποίο βεβαιώνει ότι ο τροποποιημένος IGV έχει «περιορισμένο πεδίο εφαρμογής», οι ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων το βλέπουν διαφορετικά. Ορισμένα σημεία αποτελούν συγκεκριμένη απειλή για την κυριαρχία του ελβετικού κράτους.

Έτσι, απομένουν κάτι λιγώτερο από 290 ημέρες για τα εθνικά κράτη να μιλήσουν κατά του τροποποιημένου ΔΥΚ. Στην Αυστρία, μόνο το FPÖ είναι κατά της μεταρρύθμισης του Π.Ο.Υ., τα υπόλοιπα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα σίγουρα δεν θα διαφωνήσουν.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!