Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Παγετώνες στις Άλπεις: σήμερα μεγαλύτεροι από τους περισσότερους τα τελευταία 10.000 χρόνια



Τα τελευταία 1500 περίπου χρόνια ήταν μια ψυχρή περίοδος εντός της τρέχουσας μεσοπαγετώδους περιόδου του Ολόκαινου. 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2 έως 2,5 βαθμούς θα ευθυγραμμίσει τις θερμοκρασίες με τις προηγούμενες θερμές περιόδους. 

Αυτό φαίνεται από πολλά δεδομένα που συλλέγονται από μελέτες, την ανακατασκευή των παγετώνων, καθώς και τα ευρήματα δέντρων που απελευθερώνονται από τους παγετώνες.

31 Μαΐου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 6,4 λεπτά




Το δέντρο που απελευθερώθηκε από το Pasterze, τον παγετώνα στο ψηλότερο βουνό της Αυστρίας Großglockner, το 2015 ήταν εντυπωσιακό. 
 
Εντάσσεται στις τάξεις των δέντρων που βρέθηκαν στις ελβετικές Άλπεις και στην ανακάλυψη του 5000 ετών Ötzi στις Άλπεις Ötztal. 
 
Οι παγετώνες έχουν διατηρήσει φυτά και νεκρούς ανθρώπους από μια εποχή που ήταν τόσο ζεστό που τα δέντρα μεγάλωσαν εκεί που είναι τώρα οι παγετώνες.


Το παρακάτω βίντεο δείχνει την ανάκτηση του δέντρου που απελευθερώθηκε από τον υποχωρούντα παγετώνα Pasterze:





Μπορείτε να δείτε πώς οι υπάλληλοι του Εθνικού Πάρκου Hohe Tauern και του Αυστριακού Ορειβατικού Συλλόγου, με την τεχνική υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Γκρατς, ανακτούν ένα εντυπωσιακό εύρημα παγετώνα στους πρόποδες του Großglockner. 

Έτσι, τέθηκε στη διάθεση της επιστημονικής έρευνας και, στη συνέχεια, του κοινού. 

Σε μια θεαματική διάσωση, το πέτρινο πεύκο - σπασμένο σε δύο μέρη - ανακτήθηκε με επιτυχία από το μπροστινό πεδίο του παγετώνα του Pasterze στις 24 Ιουνίου 2015 με τη βοήθεια ενός ελικοπτέρου. 

Και τα δύο μέρη μαζί έχουν συνολικό μήκος 7,9 m και εντυπωσιακό βάρος 1.700 kg.


Προφανώς, μετά την τελευταία παγετώδη περίοδο, δηλαδή μέσα στα τελευταία 11.000 χρόνια, πρέπει να ήταν μερικούς βαθμούς θερμότερος από σήμερα. 

Αυτό επιβεβαιώνεται από πολλά άλλα δεδομένα, όπως από τη Φινλανδία, από την Αδριατική Θάλασσα και από τη θάλασσα του στενού της Σικελίας.

Εκείνη την εποχή, η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη (AGE), δηλαδή η υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή που προκαλείται από το ανθρωπογενές CO2, δεν θα μπορούσε να υπάρχει

Επομένως, οι αιτίες πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικές. 

Οι ισχυρισμοί των παγκοσμιοποιημένων οργανισμών όπως η Ε.Ε., το WEF, ο ΟΗΕ, η IPCC ή ο Π.Ο.Υ. πρέπει επομένως να είναι ΨΕΥΔΕΙΣ

Οι υπολογισμοί του μοντέλλου που βασίζονται στο CO2 δεν μπορούν να εξηγήσουν το παρελθόν και επομένως σίγουρα δεν μπορούν να προβλέψουν το μέλλον.

Το παρακάτω βίντεο με κινούμενα σχέδια υπολογιστή δίνει μια εντύπωση της παγοκάλυψης των Άλπεων από την αρχή της τελευταίας παγετώδους περιόδου μέχρι σήμερα:










Είναι ωραίο να βλέπεις πώς το νερό από την Αδριατική Θάλασσα συσκευάζεται στις Άλπεις σε μορφή πάγου κατά την τελευταία παγετώδη περίοδο. Τα τελευταία 11.000 χρόνια απεικονίζονται στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα του βίντεο. 

Η καμπύλη θερμοκρασίας δεν έχει επιλυθεί αρκετά για να δείτε τις διαφορές, αλλά μπορείτε τουλάχιστον να δείτε μια αλλαγή στο μέγεθος των επιφανειών πάγου.


Μελέτες για τις έντονες διακυμάνσεις της παγετώδους κάλυψης των Άλπεων

Σήμερα εξακολουθούμε να ζούμε σε μια ψυχρή περίοδο που ξεκίνησε μετά την αρχαία θερμή περίοδο, που διακόπηκε για λίγο από μια μεσαιωνική θερμή περίοδο, αλλά ακολουθήθηκε από μια μικρή εποχή παγετώνων που διήρκεσε μέχρι περίπου το 1800. 

Εξακολουθούμε να ανακάμπτουμε από αυτό. 

Για να πάρουμε το έτος 1850, το τέλος της τελευταίας Μικρής Εποχής των Παγετώνων, ως αναφορά είναι εντελώς αμφίβολο.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν εξετάσει λεπτομερώς τις αλλαγές στην παγοκάλυψη των Άλπεων στο Ολόκαινο, δηλαδή τα τελευταία 11.000 χρόνια. 

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα.

Οι Joerin et al δημοσίευσε μια μελέτη του 2008 με τίτλο "Multicentury glacier fluctuations in the Swiss Alps during the Holocene".

Ανιχνεύει τουλάχιστον 12 υποχωρήσεις παγετώνων των Άλπεων κατά τη διάρκεια του Ολόκαινου (Πίνακας 2). Αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται σε 143 προσδιορισμούς ηλικίας ραδιοάνθρακα, 70 από τους οποίους έχουν ήδη αναφερθεί από τον Hormes (2001).


Οι συγγραφείς συνοψίζουν:

«Οι εποχές ραδιοάνθρακα των θραυσμάτων δέντρων και των δίσκων τύρφης που βρέθηκαν σε προπαγετώδη πρόσθια πεδία δείχνουν 12 φάσεις υποχώρησης των παγετώνων κατά τη διάρκεια του Ολόκαινου. 

Οι τοποθεσίες και ο τύπος εμφάνισης των χρονολογημένων δειγμάτων δείχνουν ότι δέντρα και τυρφώνες αναπτύχθηκαν εκεί όπου υπάρχουν παγετώνες σήμερα και ότι οι παγετώνες ήταν επομένως μικρότεροι εκείνη την εποχή. … 

Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερες διακυμάνσεις των παγετώνων συνέβησαν σε πολυετή κλίμακα ... 

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η φυσική μεταβλητότητα στην έκταση των παγετώνων, η οποία συμβαίνει σε μια χρονική κλίμακα ενός αιώνα, επικαλύπτεται από μια πολύ πιο μακροπρόθεσμη, πολλών χιλιάδων ετών τάση αυξανόμενης παγετώδους έκτασης, με αποκορύφωμα τη «Μικρή Εποχή των Παγετώνων». 

Αυτό αντικατοπτρίζεται στα δεδομένα μας από την ολοένα και μικρότερη εμφάνιση υπολειμμάτων ξύλου και τύρφης κατά τη διάρκεια του Ολόκαινου, η οποία συνάδει με τη μακροπρόθεσμη μείωση των θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό. 

Επομένως, η πολυετής τάση που προκύπτει στα δεδομένα μας οφείλεται πιθανώς σε αλλαγές στην ηλιακή ακτινοβολία του καλοκαιριού και επομένως είναι αστρονομικής προέλευσης».


Μια πρόσφατη μελέτη των Walter Kutschera et al. με τίτλο «Οι κινήσεις των παγετώνων των Άλπεων τα τελευταία 10.000 χρόνια ως ευαίσθητοι παράγοντες της θερμοκρασίας και των κλιματικών αλλαγών» καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους γραφικά με αυτόν τον τρόπο. 

Η επάνω γραμμή δείχνει την εξέλιξη της θερμοκρασίας, η οποία υπολογίζεται καθορίζοντας το ύψος της γραμμής δέντρου (γραμμή ξυλείας). 

Και εδώ, επίσης, βλέπουμε ότι οι θερμοκρασίες τα τελευταία 11.000 χρόνια ήταν σημαντικά υψηλότερες από ό, τι είναι τώρα. 

Πριν από περίπου 1600 ή 1700 χρόνια, άρχισε μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, οδήγησε στο τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ή τουλάχιστον συνέβαλε σε αυτήν, καθώς η πίεση της μετανάστευσης των λαών από το βορρά έγινε όλο και ισχυρότερη.

Τα περίπου 1400 χρόνια από το 400 έως το 1800 ήταν τα ψυχρότερα από την αρχή του Ολόκαινου, που διακόπηκε για λίγο από τη Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο. 

Μόνο τα τελευταία 150 χρόνια περίπου οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν και πάλι

Ωστόσο, εάν η τάση συνεχιστεί από την εμφάνιση του Ötzi (*), μπορούμε να περιμένουμε μια επικείμενη ψύξη, την οποία προβλέπουν και οι περισσότεροι αστροφυσικοί.




Ο πρώην μετεωρολόγος της NOAA David Dilley προβλέπει το ίδιο, όπως αναφέρεται εδώ.



Εικ. 7: Σχηματική αναπαράσταση των κινήσεων των παγετώνων και των δέντρων στις Ευρωπαϊκές Άλπεις κατά τη διάρκεια του Ολόκαινου [22]. Οι περίοδοι μικρότερων παγετώνων και υψηλότερων γραμμών δέντρων σημειώνονται με τα σύμβολα του κουτιού. Οι πρόοδοι των παγετώνων αντιπροσωπεύονται από γεμάτα τρίγωνα και καμπύλες. Οι μεγαλύτερες πρόοδοι έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Μικρής Εποχής των Παγετώνων (~ 1300 μ.Χ. έως 1850 μ.Χ.). Η επάνω καμπύλη δείχνει τις σχετικές διακυμάνσεις της θερινής θερμοκρασίας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από τις κινήσεις της γραμμής των δέντρων. Η μέση θερμοκρασία μεταξύ 1900 και 2000 χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς (ΔT = 0 oC). Η κόκκινη κάθετη γραμμή σηματοδοτεί την εποχή που πέθανε ο Iceman, Ötzi, [43].

Αυτή η καμπύλη θερμοκρασίας ταιριάζει αρκετά καλά με ευρήματα από άλλα μέρη του κόσμου. 

Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να εξηγηθούν με τα μοντέλλα της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) και τις δηλώσεις της πολιτικής κάστας στην Ε.Ε., τον ΟΗΕ κ.λπ. Και στις φυσικές επιστήμες, τα μοντέλλα είναι ψευδεπίγραφα.

Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται στην πραγματικότητα από μια ολόκληρη σειρά άλλων μελετών, εδώ είναι μόνο αυτή της Anne Hormes et all, της οποίας ο τίτλος είναι ήδη αρκετά σημαντικός




ΠΗΓΗ: Gletscher in den Alpen: derzeit größer als meist in letzten 10.000 Jahren (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



(*)  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!