Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Απόλυτο πολιτικό χάος στη Γαλλία



Στη Γαλλία, το «τείχος προστασίας ενάντια στη δεξιά» καταρρέει – προκαλώντας απόλυτο χάος.

Ένας αρχηγός κόμματος μάλιστα έστησε οδοφράγματα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.


13 Ιουνίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά


Η Γαλλία βρίσκεται στη μέση της κατάρρευσης του μακρονισμού και βιώνει το μεγαλύτερο πολιτικό χάος των τελευταίων δεκαετιών – ίσως ακόμη και από την ύπαρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας (1958). 

Η πορεία για τις βουλευτικές εκλογές χαράσσεται και αυτό προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς. Μια επισκόπηση.



Ταχέως αριστερά

Μετά την απολύτως ξαφνική (για το κοινό) διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Macron την Κυριακή, οι Γάλλοι καλούνται να εκλέξουν νέους βουλευτές στις 30 Ιουνίου. Η κίνηση του Macron προκάλεσε πανικό σε όλη την πολιτική κάστα της Γαλλίας. Γιατί;
 
Τα κόμματα έχουν μόνο μέχρι το Σαββατοκύριακο για να παρουσιάσουν υποψηφίους και να καθορίσουν μια στρατηγική. Οι κομματικές συμμαχίες πριν από τις εκλογές είναι ιδιαίτερα συχνές στη Γαλλία. Ο Macron είναι πιθανό να βασιστεί σε αυτόν τον πανικό.

Στην αριστερή πλευρά του εξτρεμιστικού κεντρώου του Macron, τα πράγματα προχώρησαν εκπληκτικά γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Ο ηγέτης της «αριστεράς» στη Γαλλία, Jean-Luc Mélenchon, ανακοίνωσε την Τρίτη την ίδρυση ενός νέου «Λαϊκού Μετώπου» και παρουσίασε μια συμφωνία ενοποίησης. 

Μια σημαντική καινοτομία: Οι Πράσινοι (και άλλα μικρά αριστερά κόμματα) εντάσσονται τώρα στο αριστερό μπλοκ «Αδάμαστη Γαλλία». Θα παρουσιαστεί κοινό πρόγραμμα και κοινοί υποψήφιοι. 

Αλλά υπήρχαν και κάποιες γελοιότητες εντός της αριστεράς: ο κορυφαίος υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για τις ευρωεκλογές, Raphael Glucksmann, για παράδειγμα, προσπάθησε να αποτρέψει τη συμμαχία. 

Εκπροσωπεί τη διατλαντική φιλονατοϊκή πτέρυγα της αριστεράς. Γι' αυτό, απαρίθμησε μερικές παράλογες προ-δεσμεύσεις στην τηλεόραση, αλλά απλώς αγνοήθηκε. Το κόμμα του είναι τώρα μέρος του «Λαϊκού Μετώπου».

Το Λαϊκό Μέτωπο βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις με 28%. 

Το "Rassemblement National" (RN) της Le Pen έχει το προβάδισμα. Και γύρω από το στρατόπεδο του φαβορί, τα πράγματα είναι πολύ πιο άγρια. Πραγματικά στο επίκεντρο: το πρώην Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που υποστηρίζει το κράτος, το κόμμα του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί.



Δεξιά οργή

Ο Éric Ciotti, ο σημερινός ηγέτης των Les Républicains, ανακοίνωσε ότι θα συνάψει συμμαχία με τη Le Pen. Αυτό θα είχε ρίξει το γαλλικό «τείχος προστασίας ενάντια στη δεξιά»

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι μέρος του ΕΛΚ, δηλαδή του κόμματος CDU/CSU, ÖVP και Co. Με τη συμμαχία, η Le Pen θα ενσωματωθεί τελικά στον κυβερνητικό μηχανισμό. 

Ο αντιφρονών Γάλλος δημοσιογράφος Arnaud Bertrand δήλωσε μετά την ανακοίνωση του Ciotti: «Το τείχος προστασίας ήταν ήδη πολύ εύθραυστο, αλλά τώρα είναι εντελώς σπασμένο: δεν υπάρχει πλέον ταμπού για τη Le Pen στη Γαλλία».

Αλλά αμέσως μετά την πρόοδο του Ciotti, τα πράγματα πραγματικά απογειώθηκαν: σχεδόν αμέσως, κορυφαίοι αξιωματούχοι του κόμματός του δήλωσαν ότι ο Ciotti μιλούσε μόνο στο όνομά του και τον κάλεσαν να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος. 

Ο Ciotti αντέδρασε και έστησε οδοφράγματα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος – επίσης για να σώσει τον εαυτό του και τη θέση του. 

Μπροστά από την πόρτα της έδρας, ένα μέλος του κοινοβουλίου εξήγησε ότι οι οργανώσεις μπλε φωτός θα κληθούν να σπάσουν την πόρτα. Μια τροφή για τα ταμπλόιντ και την κουλτούρα του Διαδικτύου: ο Ciotti δραπετεύει από το ίδιο του το κόμμα - ένα μεγάλο θέαμα.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του κόμματος άνοιξε τα κεντρικά γραφεία. Είχε ένα εφεδρικό κλειδί. 

Στη συνέχεια, το "Polit-Buro" των Les Républicains ανακοίνωσε ότι είχε συνεδριάσει και αποφάσισε να αποπέμψει τον Ciotti από αρχηγό του κόμματος. Επίσης, δεν είναι πλέον μέλος των Les Républicains. Το τείχος προστασίας πρέπει να παραμείνει. 

Ο Ciotti, ωστόσο, διαφωνεί και εξηγεί ότι η συνάντηση στην οποία απολύθηκε δεν θα ήταν σύμφωνη με τους κανόνες του κόμματος. 



Εξακολουθεί να είναι αρχηγός κόμματος

Οι διαμάχες στο κόμμα Les Républicains συνεχίζονται μέχρι στιγμής και προς το παρόν είναι εντελώς ασαφές ποιος θα ηγηθεί πραγματικά του κόμματος σε αυτό το σημείο και αν θα συμμαχήσει με τη Le Pen. Ο Ciotti ισχυρίζεται ότι 80 βουλευτές του Républicain είναι στο πλευρό του και είναι έτοιμοι να κάνουν εκστρατεία υπό τη σημαία της Le Pen.

Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος. Τα πράγματα είναι επίσης άγρια γύρω από τον Eric Zemmour και το κόμμα Reconquête, τον δεξιό αντίπαλο της Le Pen: η Marion Maréchal (εγγονή του Jean-Marie Le Pen, η οποία είχε ενταχθεί στον Zemmour αντί για την οικογένειά της) ανακοίνωσε ζωντανά στην τηλεόραση ότι θέλει να συμμαχήσει με το RN. 

Ο Zemmour ήταν εντελώς έκπληκτος από την ανακοίνωση. Προφανώς, η Maréchal ετοιμάζεται να απαλλαγεί από τον Zemmour.

Ο Zemmour το έφερε αυτό στην τηλεόραση. Εκεί εξήγησε ότι η συμπεριφορά της Marion Maréchal ήταν ένα «παγκόσμιο ρεκόρ προδοσίας» και περιβαλλόταν από μια ομάδα «επαγγελματιών προδοσίας»

Λίγο αργότερα, ο Zemmour παρουσίασε τον δικό του υποψήφιο. Η Marion Maréchal το αποκαλεί «τριπλό λάθος» και καλεί όλους να ψηφίσουν τους υποψηφίους που έχουν συμμαχήσει με το RN. Το Reconquête φαίνεται να έχει καταρρεύσει.

Η στρατηγική του Macron να προκαλέσει χάος με τις ξαφνικές νέες εκλογές λειτούργησε, τουλάχιστον εν μέρει.

Ήδη βάζει στο στόχαστρο το «Λαϊκό Μέτωπο» και δηλώνει ότι όλοι όσοι βρίσκονται εκεί είναι «αντισημίτες» επειδή η «αδάμαστη Γαλλία» είχε τοποθετηθεί ως φιλοπαλαιστινιακή.

Η Γαλλία έχει γίνει το απόλυτο πολιτικό θέαμα.

Μια φωνή που κατεβαίνει είναι ο Florian Philippot, κάποτε σύντροφος της Le Pen και τώρα αρχηγός του κόμματος "Οι Πατριώτες". Θέλει η Γαλλία να εγκαταλείψει την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Η ανάλυσή του:

Η βιαστική συμμαχία μεταξύ Ciotti και Le Pen είναι καθοριστική. Ο Ciotti είναι υπέρ της αμφιλεγόμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ήταν υπέρ του καθεστώτος Covid και υπέρ της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ουκρανίας. Ευθυγραμμίζεται πλήρως με την Ε.Ε./ΝΑΤΟ. 

Ο στόχος του Macron είναι να φέρει τη Le Pen στην εξουσία, ώστε να αποτύχει εκεί, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει με το στρατόπεδό του στις προεδρικές εκλογές του 2027. 

Τους επόμενους μήνες, «όλα θα καταρρεύσουν», δήλωσε ο Philippot. 

Οι υπέρμαχοί του της εθνικής κυριαρχίας πρέπει να προετοιμαστούν γι' αυτό. 

Αυτές οι εκλογές πρέπει να απορριφθούν.
Εικόνα: "ni le pen ni macron abstention" από Doubichlou14 έχει άδεια CC BY-NC-ND 2.0.



ΠΗΓΗ: Totales Polit-Chaos in Frankreich (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:
Η Γερμανία αποκαλύπτει σχέδιο εν καιρώ πολέμου για τους πολίτες εάν η Ρωσσία επιτεθεί

2 σχόλια:

  1. Μια πολιτική μαριονέτα όπως όπως ο Μακρόν δεν έχει δική του βούληση. Ετσι του είπαν , έτσι κάνει.
    Αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη του σχεδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μακρυνοί καί "παραδοσιακοί" υπονομευτές (καί) της Γαλλίας, έχουν ήδη φροντίσει καί μεθοδεύσει νά διασπαρούν ατελείωτα "ζιζάνια" ανάμεσα στίς γραμμές των συντηρητικών κομμάτων, που κατά απόλυτο κανόνα δέν θέλουν μέ τίποτα νά καταλαμβάνουν τήν εξουσία, αφού δέν υιοθετούν τό "αφήγημα".

      Σίγουρα όμως, υπάρχουν καί εκεί μέσα οι "πρόθυμοι" της πάντα καλά λαδωμένης 5ης φάλαγγας.....

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!