Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

«Ο Julian είναι ελεύθερος!» Ο Assange αφέθηκε ελεύθερος μετά τη συμφωνία «έκτισης ποινής» με το DOJ, αναχωρεί για το σπίτι




Ενημέρωση(2124ET): Το WikiLeaks κυκλοφόρησε το πρώτο του βίντεο που δείχνει τον Julian Assange ως ελεύθερο άνθρωπο, να βγαίνει από τη φυλακή Belmarsh δείχνοντας θριαμβευτής και χαρούμενος και λίγο μετά την επιβίβαση σε αεροπλάνο για την πατρίδα του την Αυστραλία.

Ακολουθεί η επίσημη δήλωση του WikiLeaks:


Ο JULIAN ASSANGE EINAI ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:

Ο Julian Assange είναι ελεύθερος. Έφυγε από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Belmarsh το πρωί της 24ης Ιουνίου, αφού πέρασε 1901 ημέρες εκεί. 

Του χορηγήθηκε εγγύηση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο του Stansted το απόγευμα, όπου επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο και αναχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας εκστρατείας που κάλυψε τους απλούς διοργανωτές, τους ακτιβιστές για την ελευθερία του Τύπου, τους νομοθέτες και τους ηγέτες από όλο το πολιτικό φάσμα, μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτό δημιούργησε το χώρο για μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οδηγώντας σε μια συμφωνία που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί επίσημα. Θα παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατό. 

Μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2x3 μέτρων, απομονωμένος 23 ώρες την ημέρα, σύντομα θα επανενωθεί με τη σύζυγό του Stella Assange και τα παιδιά τους, που γνωρίζουν τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα.

Το WikiLeaks δημοσίευσε πρωτοποριακές ιστορίες κυβερνητικής διαφθοράς και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθιστώντας τους ισχυρούς υπόλογους για τις πράξεις τους

Ως αρχισυντάκτης, ο Julian πλήρωσε ακριβά για αυτές τις αρχές και για το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει. 

Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας, αγωνίστηκαν για εμάς και παρέμειναν απόλυτα αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του. 

Η ελευθερία του Julian είναι δική μας ελευθερία.

Παρακάτω είναι μια δήλωση βίντεο από τη σύζυγό του, Stella Assange:






* * *

Σε μια συγκλονιστική τροπή των γεγονότων, ο Julian Assange θα δηλώσει ένοχος για τη διαρροή μυστικών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα επιστρέψει στην πατρίδα του την Αυστραλία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπάιντεν που τερματίζει έναν σχεδόν 15ετή εφιάλτη μάχης για τον ιδρυτή του WikiLeaks.




Αφού πέρασε πάνω από μια δεκαετία κλεισμένος και φυλακισμένος στο Λονδίνο - κυρίως για να αποφύγει να σταλεί στις ΗΠΑ - ο Assange, 52 ετών, αναμένεται να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (62 μήνες σε φυλακή Belmarsh - εγκατάσταση υψηλής ασφαλείας στο νοτιοανατολικό Λονδίνο) κατά τη διάρκεια δικαστικής εμφάνισης την Τετάρτη στη Saipan, στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους των ΗΠΑ αποφεύγοντας μία δυνητικά μακρά ποινή σε αμερικανική φυλακή.

Οι εισαγγελείς βρίσκονταν σε συνομιλίες με τον Assange για την επίλυση της υπόθεσης του 2019, ανέφερε η Wall Street Journal τον Μάρτιο, με ένα σημείο τριβής να είναι η επιθυμία του Assange να μην πατήσει ποτέ το πόδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να υποβάλουν ένσταση κακουργήματος, οι κατηγορούμενοι πρέπει γενικά να εμφανιστούν αυτοπροσώπως στο δικαστήριο.

Η ομάδα του Assange είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραδεχθεί την ενοχή του για ένα πλημμέλημα, ανέφερε η εφημερίδα, πράγμα που θα σήμαινε ότι ο Assange θα μπορούσε να εισέλθει στην απολογία εξ αποστάσεως.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η νομική ομάδα του Assange κατέληξαν σε συμβιβασμό βάσει του οποίου ο Assange δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψει στα προάστια της Βιρτζίνια, όπου κατατέθηκε η αρχική υπόθεση, και οι εισαγγελείς θα μπορούσαν ακόμα να λάβουν ένσταση κακουργήματος, ανέφεραν οι πηγές.

Όπως αναφέρουν οι FT, η συμφωνία στοχεύει στην επίλυση μιας αξιοσημείωτης αντιπαράθεσης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Assange, ο οποίος έχει γίνει ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους υποστηρικτές της κυβερνητικής διαφάνειας στον κόσμο και του οποίου τα νομικά προβλήματα έχουν επεκταθεί σε πολλές χώρες.

Η συμφωνία προσφέρει επίσης μια τακτοποιημένη λύση σε αυτό που γινόταν ένας αυξανόμενος πολιτικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Νωρίτερα φέτος, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Anthony Albanese δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να ολοκληρώσουν την υπόθεση εναντίον του Assange και οι νομοθέτες εκεί πέρασαν μια πρόταση ζητώντας να επιτραπεί στον Assange να επιστρέψει στην πατρίδα του. 

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz έχει επίσης παρέμβει (βλ. ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Ο Γερμανός καγκελλάριος Olaf Scholz τάσσεται ΚΑΤΑ της εκδόσεως του ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ Δημοσιογράφου Julian Assange στίς ΗΠΑ. (odysseiatv.blogspot.com)), λέγοντας ότι τα βρετανικά δικαστήρια δεν πρέπει να εκδώσουν τον Assange στις ΗΠΑ. 

Τον Φεβρουάριο, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Alice Jill Edwards, δήλωσε ότι ο Assange δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί, λέγοντας ότι πάσχει από «καταθλιπτική διαταραχή» και κινδυνεύει να τεθεί σε απομόνωση.

Τέλος, ενώ αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τον Assange και την οικογένειά του - και τη δημοσιογραφική ελευθερία παντού - δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα θα είχε συμβεί αν δεν ήταν ο Μπάιντεν να πηγαίνει στο πρώτο ντημπέητ με τον Τραμπ με τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις στην τουαλέτα...

Αλλά ποιος νοιάζεται! Αυτοί σίγουρα... - και ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!