Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Η Κοπεγχάγη εγκαινίασε το σύστημα κοινωνικής πίστωσης για το κλίμα





Οι τουρίστες μπορούν να ανταλλάξουν την «πράσινη συμπεριφορά» για οικονομικές ανταμοιβές στην Κοπεγχάγη. 

Τα συστήματα κοινωνικής πίστωσης για την αλλαγή συμπεριφοράς σημειώνουν πρόοδο.

26 Ιουλίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,6 λεπτά




Το πρόγραμμα "CopenPay" λειτουργεί εδώ και δύο εβδομάδες. Ένα σύστημα ανταμοιβής που σχετίζεται με το κλίμα, με έμφαση στους τουρίστες. Οι επισκέπτες της πόλης ανταμείβονται για την «πράσινη συμπεριφορά». Όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα ποδήλατα λαμβάνουν δωρεάν γεύματα ή πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.



Έλεγχος συμπεριφοράς

Στον επίσημο ιστότοπο του "CopenPay", ο σκοπός του περιγράφεται ως εξής:

„… να προωθήσει τη βιώσιμη συμπεριφορά και να εμπλουτίσει τις πολιτιστικές εμπειρίες των επισκεπτών και των κατοίκων της Κοπεγχάγης, μετατρέποντας την πράσινη δράση σε νόμισμα πολιτιστικών εμπειριών».

Και περαιτέρω:


«Υπάρχει ανάγκη να αλλάξει η στάση των τουριστών και να ενθαρρυνθούν να κάνουν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές [...] Με το CopenPay, θέλουμε επομένως να δώσουμε κίνητρα στους τουρίστες να συμπεριφέρονται βιώσιμα, εμπλουτίζοντας παράλληλα την πολιτιστική τους εμπειρία στον προορισμό μας. Είναι ένα π ε ί ρ α μ α και ένα μικρό βήμα προς μια ν έ α νοοτροπία (!!!!!!) [...] Ελπίζουμε ότι μπορούμε όχι μόνο να συνεχίσουμε το πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά και να εμπνεύσουμε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες».

Ακούγεται αβλαβές και θετικό. Λες και το CopenPay ήταν μια φιλική ιδέα. Πίσω από αυτό, ωστόσο, υπάρχουν συμπεριφορικές οικονομικές και ψυχολογικές μέθοδοι που τελικά στοχεύουν στη χειραγώγηση του ατόμου
Τίποτε άλλο δεν αποσκοπεί στην επίτευξη μιας «αλλαγής νοοτροπίας». 

Στη βάση της ιδέας της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής, μια αλλαγή στη συμπεριφορά των μαζών πρέπει να επέλθει από τα πάνω. Η Κοπεγχάγη είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό στο μέλλον. Ο Kit Knightley του Off-Guardian γράφει:

«Αυτό είναι ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης. Σίγουρα σε μικρή κλίμακα και σε εθελοντική βάση, αλλά αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Προς το παρόν εξακολουθεί να είναι προαιρετικό και προορίζεται μόνο για τουρίστες. Δοκιμάζουν τη διάθεση. Αν δεν υπάρξει καταστροφική αποτυχία, δεν θα παραμείνει έτσι για πολύ. Πιθανότατα δεν θα καταστήσουν ποτέ υποχρεωτική τη συμμετοχή, αλλά – όπως συμβαίνει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα κινητά τηλέφωνα – θα είναι απλά πολύ δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να μην συμμετάσχουν.

Τελικά, η «ανταμοιβή της πράσινης δράσης» θα μετατραπεί σε «τιμωρία της μη πράσινης δράσης». Το νόμισμα των «πολιτιστικών εμπειριών» αντικαθίσταται από ένα πραγματικό νόμισμα.

Ο Knightley παραμερίζει την κριτική αυτών των συμπερασμάτων ότι είναι καθαρή εικασία. Αυτό δεν είναι κερδοσκοπία. Γιατί τα σχέδια του μελλοντικού «κλιματικά ουδέτερου» κόσμου είναι ανοιχτά. Ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης για το κλίμα είναι μόνο ένα πρώτο δομικό στοιχείο.

Η Κοπεγχάγη δεν είναι η πρώτη περιοχή που πειραματίζεται με τέτοια συστήματα πιστωτικών μορίων για το κλίμα. Το μόνο πράγμα που είναι ιδιαίτερο είναι η εστίαση στους τουρίστες. Στη Βιέννη, για παράδειγμα, το λεγόμενο «διακριτικό πολιτισμού» βρίσκεται σε πιλοτική φάση. Η Βιέννη έχει επίσης το βλέμμα της στραμμένο στις ιδιωτικές μεταφορές ειδικότερα και θέλει να χρησιμοποιήσει το πιστωτικό σύστημα για να ωθήσει τους ανθρώπους προς αυτή την κατεύθυνση (η συμπεριφορική οικονομική μέθοδος ονομάζεται "Nudging") για να παραδώσουν το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο. Η Μπολόνια ήταν η πρώτη πόλη στην Ευρώπη που ανέπτυξε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για αυτά τα συστήματα.


Εικόνα: "Cargo bike Copenhagen 20130831_0141" από το News Oresund έχει άδεια CC BY 2.0.




ΠΗΓΗ: Kopenhagen startete soziales Klima-Kreditsystem (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ (& ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ)

Και όμως! Η Ε.Ε. θέλει να καταστήσει τους πολίτες διαφανείς με τα μητρώα περιουσιακών στοιχείων (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ)


ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Και όμως! Η Ε.Ε. θέλει να καταστήσει τους πολίτες διαφανείς με τα μητρώα περιουσιακών στοιχείων (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ) (odysseiatv.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!