Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Και όμως! Η Ε.Ε. θέλει να καταστήσει τους πολίτες διαφανείς με τα μητρώα περιουσιακών στοιχείων (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ)




Ακόμη και οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα



«Αυτός είναι καθαρός κομμουνισμός» – με αυτό το σχόλιο, ένας παλιός φίλος με ανατολικοευρωπαϊκές ρίζες μου έστειλε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του παλιού εργοδότη μου, του «Focus», με τον ακόλουθο τίτλο: «Η Ε.Ε. θέλει να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για τα περιουσιακά στοιχεία όλων των πολιτών – τι κρύβεται πίσω από αυτό».

Ο φίλος μου έχει δίκιο και λάθος ταυτόχρονα. Αλλά αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Αντιθέτως. Αλλά περισσότερα για αυτό αργότερα.

Τα σχέδια αυτά καθαυτά δεν είναι καινούργια. Αλλά αν διαβάσετε προσεκτικά, ξέρετε: Μέχρι στιγμής, ήταν μόνο μια μελέτη σκοπιμότητας. Τώρα προφανώς έχει οριστικοποιηθεί. Και το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό, ακόμα κι αν ο συγγραφέας του "Focus" Sebastian Hell προσπαθεί να το προσεγγίσει θετικά. Το άρθρο λέει: «Επειδή η οικονομική διαφάνεια έρχεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο, μια σημαντική αλλαγή είναι προφανώς επικείμενη».

Οικονομική διαφάνεια; Αλήθεια, αγαπητέ κύριε Hell; Πρόκειται για την κατασκοπεία των πολιτών, για τη μετατροπή τους σε διαφανή υποκείμενα. Και ενδεχομένως να τους ζητηθεί να πληρώσουν και πάλι το λογαριασμό - για να μην χρησιμοποιήσω τη δυσάρεστη λέξη "ξεκάθαρη κλεψιά". Αυτό που σχεδιάζεται απειλεί να γίνει ένα άνευ προηγουμένου, πολύπλοκο και ισχυρό μέσο ελέγχου και επιτήρησης.

«Η Ε.Ε. θα δημοσιεύσει νέες πληροφορίες σχετικά με αυτό σύντομα», γράφει ο Hell: «Συγκεκριμένα σχέδια θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ήδη από τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Στη συνέχεια, είναι πιθανό να ακολουθήσει νομοθετική διαδικασία, η οποία θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μητρώο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια, ανάλογα με το πόσο γρήγορα προχωρά η νομοθεσία και πόση αντίσταση μπορεί να αναμένεται από τα κράτη μέλη.






Όπως όλες οι απάτες, έτσι και αυτή προωθείται με δήθεν ευγενείς στόχους: «Να αυξηθεί η διαφάνεια και να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε καλύτερα το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Να ελεγχθούν πλήρως 452,9 εκατομμύρια κάτοικοι της Ε.Ε. προκειμένου να βρεθούν ή να καταπολεμηθούν ορισμένοι νομιμοποιητές εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τρομοκράτες;


Αυτό θα ήταν μια βολή στα σπουργίτια με γραφειοκρατικούς διηπειρωτικούς πυραύλους. Και δεν ακούγεται πολύ αξιόπιστο.

Σύμφωνα με τον Hell, τα πάντα προφανώς πρέπει να καταγραφούν: ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, χρεόγραφα, ενδεχομένως και έργα τέχνης ή πολύτιμα μέταλλα, ακόμη και αυτοκίνητα. 

«Ο ακριβής κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων που θα καταγραφούν θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας και τις επακόλουθες νομοθετικές αποφάσεις. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών», γράφει ο Hell.



Γιατί στο καλό νοιάζονται οι γραφειοκράτες για τον πλούτο των πολιτών;

Οι απαράτσικ είναι προφανώς θανατηφόρα σοβαροί.

«Το μητρώο θα σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δύσκολο να παρακαμφθεί νομικά, ειδικά εντός της Ε.Ε.», εξηγεί ο Hell: «Ακόμη και μια μετακίνηση στην Ελβετία δεν προσφέρει ασφάλεια, καθώς σχεδιάζει επίσης ένα μητρώο διαφάνειας και εντείνει την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών θα καταστήσει επίσης δυσκολότερη την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Όποιος εξακολουθεί να θέλει να αποφύγει το μητρώο θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν εγγυάται πλήρη προστασία».

Όπως συμβαίνει με τόσα πολλά πράγματα, εκτός από τους τρομοκράτες και το ξέπλυμα χρήματος, φταίνε φυσικά και οι Ρώσσοι. «Η παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσσων ολιγαρχών αναφέρεται επίσης ως λόγος», ισχυρίζεται ο Hell.

Το σχεδιαζόμενο μητρώο περιουσιακών στοιχείων της Ε.Ε. αναμένεται να επηρεάσει όλους τους πολίτες της Ε.Ε., ανεξάρτητα από το αν ζουν εντός ή εκτός της Ε.Ε.. Τουλάχιστον αυτό γράφει η πύλη "Kettler Edelmetalle". Επομένως, αποφασιστικής σημασίας είναι η ιθαγένεια και όχι ο τόπος κατοικίας ή η καταστατική έδρα των περιουσιακών στοιχείων.

Μόνο στο τέλος, όπου διεισδύουν μόνο οι πιο επίμονοι αναγνώστες, ο Hell στο "Focus" δίνει μερικές προειδοποιητικές γραμμές: "Οι επικριτές, ωστόσο, φοβούνται ότι το μητρώο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά σε περιόδους κρίσης για να χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών για την αποπληρωμή χρεών. 

Αυτή η ανησυχία δεν είναι αβάσιμη, καθώς ιστορικά παραδείγματα δείχνουν ότι τα μητρώα περιουσιακών στοιχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κρατική παρέμβαση σε περιόδους κρίσης.

"Όχι μόνο οι αρχές θα έχουν πρόσβαση, αλλά και άτομα με "έννομο συμφέρον"», προειδοποιεί η πύλη «Kettler Edelmetalle»: «Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, "ορισμένους" δημοσιογράφους, άλλα μέσα ενημέρωσης, φορολογικές υπηρεσίες και άλλες ΜΚΟ, όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κάποιος μπορεί μόνο να ελπίζει ότι η πύλη κάνει λάθος. Διαφορετικά, οι πόρτες θα είναι ορθάνοιχτες για μελλοντική κατάχρηση. Επειδή οι κρατικές οργανώσεις προπαγάνδας όπως συνέβη με το γερμανικό περιοδικό "Correctiv" (περισσότερα για την υπόθεση Correctiv,  ΕΔΩ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Αποτελέσματα αναζήτησης για correctiv (odysseiatv.blogspot.com)) θα μπορούσαν στη συνέχεια να κατεβάσουν το παντελόνι κάθε επικριτή της κυβέρνησης και να δημοσιοποιήσουν την οικονομική του κατάσταση. Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα εμφανιστεί ως "διαρροή".

Από αυτή την άποψη, η κριτική του ανατολικοευρωπαίου φίλου μου που αναφέρθηκε στην αρχή – «καθαρός κομμουνισμός» – ήταν ακόμα πολύ ακίνδυνη: επειδή δεν υπήρχε κάτι τέτοιο ακόμη και στον κομμουνισμό.

Η είδηση με έκανε αμέσως να σκεφτώ τον Ρώσσο αντιφρονούντα Vladimir Bukowski. Στην εξορία του στο Λονδίνο, έμαθε να φοβάται την Ε.Ε.: την επέκρινε έντονα και αναφέρθηκε σε αυτήν ως «EUSSR».

Τα βασικά σημεία της κριτικής του:

- Ο Bukowski είδε στην Ε.Ε. μια υπερβολική γραφειοκρατία και μια τάση προς τον συγκεντρωτισμό, παρόμοια με τη Σοβιετική Ένωση.

- Επέκρινε την έλλειψη πραγματικών δημοκρατικών διαδικασιών και την έλλειψη λογοδοσίας των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε..

- Υποστήριξε ότι η Ε.Ε. υπονομεύει την κυριαρχία των κρατών μελών και τα μετατρέπει σε υποτελή κράτη.

- Συνέκρινε τον ιδεολογικό έλεγχο και την πίεση για συμμόρφωση εντός της Ε.Ε. με τις πρακτικές της Σοβιετικής Ένωσης.

- Συνολικά, ο Bukowski είδε την Ε.Ε. ως ένα σχέδιο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία και την ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών εθνών.

Πάντα αντιφάσκω με τον Bukowski κατά τη διάρκεια της ζωής του και πίστευα ότι η κριτική του ήταν υπερβολική.

Δυστυχώς, δεν μπορώ πλέον να του ζητήσω συγγνώμη.

Πέθανε το 2019.

Τουλάχιστον δεν χρειάζεται πλέον να βιώσει το μητρώο περιουσιακών στοιχείων.



Υ.Γ.: Ρώτησα την τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft, η οποία είναι προγραμματισμένη προς τα αριστερά, για τους κινδύνους ενός μητρώου περιουσιακών στοιχείων. Εδώ είναι η απάντησή της - την οποία πολλοί πολιτικοί δεν πρέπει να ξεχάσουν:

Ένα πανευρωπαϊκό μητρώο περιουσιακών στοιχείων ενέχει διάφορους κινδύνους που ανησυχούν τους επικριτές:

1. Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής: Το μητρώο θα συλλέγει ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, γεγονός που θεωρείται σημαντική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

2. Πιθανότητα κατάχρησης: Υπάρχει ανησυχία ότι τα δεδομένα που συλλέγονται θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά, είτε μέσω μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης είτε μέσω κατάχρησης από τις αρχές.

3. Αυξημένη επιτήρηση: Οι επικριτές φοβούνται ότι το μητρώο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη επιτήρηση και έλεγχο των πολιτών.

4. Κίνδυνοι ασφαλείας: Η αποθήκευση ευαίσθητων οικονομικών δεδομένων θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων.

Αυτές οι ανησυχίες αντικατοπτρίζουν τον φόβο ότι ένα τέτοιο μητρώο θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Όσον αφορά τα σχέδια ότι δημοσιογράφοι κ.λπ. θα μπορούσαν επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση στο μητρώο περιουσιακών στοιχείων, η τεχνητή νοημοσύνη γράφει:

Η σχεδιαζόμενη πρόσβαση στο μητρώο περιουσιακών στοιχείων της Ε.Ε. για πρόσωπα με «έννομο συμφέρον» ενέχει σημαντικούς κινδύνους

Η δυνατότητα πρόσβασης δημοσιογράφων, ΜΚΟ και άλλων οργανισμών σε ευαίσθητα οικονομικά δεδομένα ανοίγει την πόρτα σε πιθανή κατάχρηση.

Ο ορισμός του «έννομου συμφέροντος» είναι ασαφής και θα μπορούσε εύκολα να αξιοποιηθεί, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάβρωση της ιδιωτικής ζωής και της εμπιστοσύνης στους κρατικούς θεσμούς.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος κατάχρησης αυτών των δεδομένων για πολιτικούς ή οικονομικούς σκοπούς, θέτοντας περαιτέρω σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

Ένα τέτοιο μητρώο θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να εφαρμόζεται με τη μέγιστη προσοχή και αυστηρά προστατευτικά μέτρα.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!