Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Ελλάδα - Αποκαλύψεις για νέο λογισμικό παρακολούθησης













Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς ενός νέου, «αόρατου» συστήματος κατασκοπείας που δεν απαιτεί την αποστολή μηνύματος για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του στόχου.







Η αποκάλυψη ενός σχεδίου προεδρικού διατάγματος από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το οποίο προβλέπει την προμήθεια νέου spyware, έχει προκαλέσει διαμάχη, ενημερώνει η πλατφόρμα  in.gr αυτή την εβδομάδα.



Σύμφωνα με αναφορές, τα χαρακτηριστικά αυτού του λογισμικού είναι ακόμη πιο εξελιγμένα από αυτά του Predator, το οποίο είναι γνωστό ότι έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα και στόχευε δεκάδες άτομα.

Πρόκειται για την υποψία ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί συστηματικά πολιτικούς (συμπεριλαμβανομένων εκείνων του κόμματός της) και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από τις επιχειρήσεις, την Εκκλησία και τα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να τους έχει στη συνέχεια στο χέρι και να τους ευθυγραμμίσει. Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγεται έρευνα, αλλά δεν φαίνεται να βιάζεται.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την προμήθεια νέου, καλύτερου λογισμικού υποκλοπής, το ελληνικό "VEB Horch und Guck" φαίνεται να βιάζεται. 

Το In.gr επικαλείται δημοσίευμα της δημοσιογράφου Τζίνας Μοσχολιού, σύμφωνα με το οποίο ήδη ετοιμάζεται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού προεδρικό διάταγμα για τους όρους προμήθειας και χρήσης του συγκεκριμένου λογισμικού, στη βάση εισηγήσεων και προτάσεων από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι ελληνικές αρχές ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα νέο, «αόρατο» σύστημα παρακολούθησης. Υποτίθεται ότι είναι πιο σύγχρονο από τα γνωστά συστήματα Pegasus και Predator.

Για να παρακολουθείτε τις επικοινωνίες του στόχου, δεν θα είναι πλέον απαραίτητο να στείλετε ένα μήνυμα κειμένου ή ένα email, όπως συνέβη με το Predator. Με αυτό το νέο λογισμικό παρακολούθησης, ο χρήστης μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα που βρίσκονται στο λογισμικό της συσκευής του στόχου, τα αρχεία, τα έγγραφα, ακόμη και τη λειτουργία της συσκευής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το In.gr, το ειδικό λογισμικό - εάν αγοραστεί - «εγκαθίσταται» στη συσκευή ενός στόχου μόνο με εντολή του εισαγγελέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.



Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αρχή Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής στις Επικοινωνίες (CSA) δεν ενημερώθηκε για την ύπαρξη του σχεδίου προεδρικού διατάγματος. Αναμένεται ότι θα μάθουν επίσημα για το νέο σύστημα παρακολούθησης μόνο μετά την ολοκλήρωση της προμήθειας. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει λόγο στο λογισμικό.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!