Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Νομιμοποίηση κάνναβης: Τα καρτέλ αναλαμβάνουν την παραγωγή των ΗΠΑ


Φρεσκοκομμένη κάνναβη. Εικόνα (C) Freepik



Στην πραγματικότητα, η νομιμοποίηση της κάνναβης σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών υποτίθεται ότι θα αποδυνάμωνε τα καρτέλ ναρκωτικών. 

Αλλά προφανώς συμβαίνει το αντίθετο. 

Τα μεξικανικά καρτέλ και οι κινεζικές τριάδες καταλαμβάνουν την αγορά. 

Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τα ναρκωτικά φαντάζει διαφορετική.



Η νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία προωθήθηκε επίσης σε σχέση με τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. 


Όλο και περισσότερες πολιτείες εκεί έχουν ουσιαστικά νομιμοποιήσει την καλλιέργεια και τη διανομή κάνναβης που περιέχει THC και προϊόντα που παράγονται από αυτήν. 


Αυτό δεν δικαιολογούνταν μόνο από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θα κάπνιζαν το «χόρτο» τους ούτως ή άλλως και ότι θα ήταν επίσης δυνατό να απαλλαγούμε από τα καρτέλ ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές συμμορίες. Αλλά η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική, όπως καθιστά σαφές μια πρόσφατη έκθεση.



Ενώ πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και το Κολοράντο συνεχίζουν να κερδίζουν χρήματα πουλώντας μαριχουάνα, είναι όλο και λιγώτεροι ιδιωτικοί, έντιμοι επιχειρηματίες που κάνουν επιχειρήσεις. 


Αντίθετα, τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών και οι κινεζικές τριάδες εμπλέκονται όλο και περισσότερο στην επιχείρηση. Ένας τρόπος για να κερδίσετε χρήματα ημι-νόμιμα. Αλλά οι παράνομες φυτείες κάνναβης συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν παντού.


Όσο και αν οι προσπάθειες νομιμοποίησης σημαίνουν ότι οι χρήστες των μαλακών ναρκωτικών δεν ποινικοποιούνται πλέον, όταν πρόκειται για το οργανωμένο έγκλημα, το όλο θέμα φαίνεται να πηγαίνει στραβά. Έτσι, το οργανωμένο έγκλημα διεισδύει βαθύτερα στις νομιμοποιημένες επιχειρήσεις και προφανώς κερδίζει πάρα πολύ.



Αντί να αποδυναμώνουν τις εγκληματικές συμμορίες, φαίνεται μόνο να τις ενισχύουν περαιτέρω. 


Μπορούμε να περιμένουμε το ίδιο και στη Γερμανία;



ΠΗΓΗ: Cannabis-Legalisierung: Kartelle übernehmen die US-Produktion (report24.news)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ








ΣΧΕΤΙΚΑ:









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!