Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Νομιμοποίηση κάνναβης: Ο στόχος είναι να εξαλειφθούν τα μετρητά



Από την Παρασκευή, η νομιμοποίηση της κάνναβης έχει ολοκληρωθεί. Από την 1η Απριλίου, το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να γίνει χωρίς ποινή στη Γερμανία. Το AfD και το CDU προειδοποίησαν για αρνητικές συνέπειες στην υγεία. Πριν από την εκδήλωση, η κυβέρνηση του φωτεινού σηματοδότη ανέφερε μελέτες που μιλούν υπέρ της νομιμοποίησης. Το κύριο επιχείρημά τους, ωστόσο, ήταν η μη εκτελεστότητα της απαγόρευσης, λόγω της υπάρχουσας, εκτεταμένης κατανάλωσης. 

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχουν εντελώς διαφορετικά κίνητρα πίσω από τη νομιμοποίηση: η κατάργηση των μετρητών θα οδηγούσε πιθανώς σε αναταραχή στο πλαίσιο της υπάρχουσας μαύρης αγοράς. Με την πτώση της απαγόρευσης της κάνναβης, τα τελευταία εμπόδια για την κατάργηση των μετρητών πέφτουν.

Μη εκτελεστότητα της απαγόρευσης: Τουλάχιστον το 8,8% των Γερμανών καπνίζουν κάνναβη

Περίπου το 8,8% των Γερμανών κάνουν τακτική χρήση κάνναβης. Και ένα επιβλητικό 34,7% των Γερμανών έχουν καπνίσει κάνναβη στη ζωή τους. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του 2021. Η κατανάλωση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του κορωνοϊού και μπορεί το ποσοστό να είναι ακόμη υψηλότερο σήμερα. Από την 1η Απριλίου, κάθε Γερμανός θα επιτρέπεται να κατέχει έως και τρία ανθοφόρα φυτά και έως 50 γραμμάρια και να μεταφέρει μαζί του 25 γραμμάρια.

Είναι σαφές ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί καθώς θα αρθούν τα νομικά εμπόδια. Το AfD και το CDU το επέκριναν επίσης εκ των προτέρων και ψήφισαν κατά της νομιμοποίησης. Ο ΟΗΕ ανέφερε το 2022 ότι η τακτική χρήση είχε αυξηθεί λόγω νομιμοποίησης, αλλά και λόγω lockdown. Στις ΗΠΑ ειδικότερα, η νομιμοποίηση έχει δει σημαντική αύξηση της κατανάλωσης σε πολλές πολιτείες.

Η πλειοψηφία των Γερμανών υπέρ της νομιμοποίησης – και μεταξύ των ψηφοφόρων του AfD

Η πλειοψηφία των Γερμανών είναι υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης. Η υποστήριξη είναι ισχυρότερη μεταξύ των ψηφοφόρων της «αριστεράς» (80%). Ακολουθούν οι Πράσινοι με 69% και αμέσως μετά οι ψηφοφόροι του AfD με ένα επιβλητικό 57%. Ακόμη και οι ψηφοφόροι του SPD είναι πιο επικριτικοί για τη νομιμοποίηση, αλλά το 55% συμφωνεί με αυτό, και μεταξύ του υποτιθέμενου φιλελεύθερου εκλογικού σώματος του FDP είναι μόνο το 52%, δηλαδή μόνο μια πολύ μικρή πλειοψηφία, που θέλει την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης. Από αυτή την άποψη, τα στατιστικά στοιχεία έρχονται επίσης σε ρήξη με τα κλισέ. Μόνο μεταξύ των συντηρητικών είναι μια μειοψηφία 32% υπέρ της απελευθέρωσης, όπως έδειξε η αντίστοιχη έρευνα των ψηφοφόρων του CDU/CSU.


Περισσότερα στατιστικά στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο Statista


Κανένα εκλογικό πλεονέκτημα για τα αριστερά κόμματα

Έτσι, η λαϊκιστική δύναμη πίσω από τη νομιμοποίηση είναι μεγάλη και ο συνασπισμός του φωτεινού σηματοδότη (Ampelkoalition) δεν έχει καν την ισχυρότερη βαθμολογία στην έγκριση του εκλογικού σώματος σε αυτό το θέμα. Είναι επίσης προφανές ότι η νομιμοποίηση τελικά δεν θα οδηγήσει σε ισχυρότερη, αριστερή εκλογική συμπεριφορά – για παράδειγμα για τους Πράσινους. Από τη μία πλευρά, αυτό το κίνητρο δεν είναι πλέον απαραίτητο. Από την άλλη, η επίδραση διεύρυνσης της συνείδησης που λέγεται ότι έχει το υλικό δεν φαίνεται να οδηγεί σε ένα πιο αριστερό-φιλελεύθερο εκλογικό σώμα.

Στην Ολλανδία, όπου η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί από τη δεκαετία του 1970, το δεξιό λαϊκιστικό PVV είναι το πρώτο κόμμα της χώρας με 23,6% των ψήφων πέρυσι. Επομένως, δεν φαίνεται να υπάρχει εκλογικό πλεονέκτημα για τους Πράσινους, για παράδειγμα. Εξάλλου, το καρότο που κρατούσε ψηλά την πελατεία για χρόνια δεν θα αυξηθεί πλέον στο μέλλον.

Προφανώς, δεν πρόκειται για εταιρικά κέρδη

Σύμφωνα με το μάρκετινγκ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι καταναλωτές πρέπει κυρίως να καλλιεργούν το δικό τους "χόρτο", σύμφωνα με το νόμο. Προς το παρόν, τα αποθέματα κάνναβης εκρήγνυνται, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αύξηση άνω του 400%, αλλά οι ειδικοί συνιστούν να μην βασίζεστε πάρα πολύ στην αγορά κάνναβης στο χρηματιστήριο, πιθανότατα θα παραμείνει μια εξειδικευμένη αγορά, σύμφωνα με την "Handelsblatt".

Οι κυρίως καναδικές και αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες ήδη περίμεναν με ανυπομονησία τη νομιμοποίηση, φαίνεται να πρέπει να συνεχίσουν να περιμένουν και να ασκούν πιέσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι δυνατή η αγορά της ουσίας σε αδειοδοτημένα καταστήματα σε πρότυπες περιοχές. Ωστόσο, οι πρότυπες περιφέρειες θα αποφασιστούν μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο. Η κυβέρνηση διαφώνησε κυρίως με το ανεφάρμοστο της απαγόρευσης, αλλά και με μεγαλύτερη ασφάλεια για τους καταναλωτές και τη διάλυση της μαύρης αγοράς, και εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ενδιαφέροντα.
Προς το παρόν, δεν πρόκειται για περισσότερα φορολογικά έσοδα

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη προσοχή στον κρατικό προϋπολογισμό. Η Γερμανία θα ανέμενε αύξηση 4,7 δισ. ευρώ ετησίως από έναν φόρο κάνναβης. Αλλά αυτό τελικά εγκαταλείφθηκε. Αφού η αντισυνταγματικότητα των τεχνασμάτων του προϋπολογισμού της έσπασε μια τεράστια τρύπα δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, το φανάρι θα χρειαζόταν απεγνωσμένα κάθε σεντ στα φορολογικά ταμεία του.

Η πώληση δεν περιλαμβάνεται στη νομιμοποίηση εκτός από τις πρότυπες περιοχές, γεγονός που αφήνει απογοητευμένες τις διεθνείς εταιρείες, οι οποίες ήδη περίμεναν με ανυπομονησία τη νομιμοποίηση. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει επιτρέψει στον εαυτό της να επηρεαστεί από εταιρικούς λομπίστες - σε αντίθεση με την πολιτική του κορωνοϊού, για παράδειγμα. Επομένως, πρέπει να υποτεθεί ότι υπάρχουν άλλα υπόβαθρα. Και αυτά είναι πιθανώς πιο πιθανό να βρεθούν στην τρέχουσα συζήτηση γύρω από την κατάργηση των μετρητών.

Κατάργηση των μετρητών ως στόχος

Ήδη το 2017, η κάνναβη ήταν ο πρωτοπόρος στην ευρωπαϊκή μαύρη αγορά με μερίδιο αγοράς 39%, σύμφωνα με την κρατική ιστοσελίδα "gesund.bund.de". Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάργηση των μετρητών βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης και τη φιλοδοξία της να επιτύχει πλήρη οικονομικό έλεγχο, η ευρεία χρήση κάνναβης είναι ένα σημαντικό σημείο. Η δευτερεύουσα πτυχή της κατάργησης των μετρητών είναι η ζημιά στη μαύρη αγορά.

Εκτός από το εμπόριο κάνναβης, δεν υπάρχει μαύρη αγορά που να φτάνει τόσο βαθιά στο κέντρο της κοινωνίας και να διεξάγεται από μια συγκρίσιμη μάζα πολιτών. Μια μαύρη αγορά στην οποία συμμετέχει έως και το 8,8% των Γερμανών είναι πολύ μεγάλη για να διαλυθεί από το κράτος εν μία νυκτί. Η αντίσταση στην κατάργηση των μετρητών θα ήταν τεράστια, η έκταση των επικριτικών πολιτών υπερβολικά μεγάλη.

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η αντίσταση στην εφαρμογή της κατάργησης των μετρητών, η νομιμοποίηση ήταν απαραίτητη σε κάθε περίπτωση. Και έτσι είναι πιθανό ότι η κατάργηση των μετρητών είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από τη νομιμοποίηση της κάνναβης.



ΠΗΓΗ: Cannabis-Legalisierung: Das Ziel ist die Bargeld-Abschaffung (derstatus.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!