Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Ποιος θα αναλάβει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης; Ευρωπαίοι πιλότοι αγωνίζονται ενάντια στην επικείμενη κατάργηση του συγκυβερνήτη


Εικόνα: freepik / skawee


«Ένας ίσον κανένας»: Με αυτό το σύνθημα, οι ευρωπαίοι πιλότοι διαμαρτύρονται ενάντια στα σχέδια των αεροπορικών εταιρειών και των κατασκευαστών αεροσκαφών να έχουν μόνο έναν πιλότο στο πιλοτήριο των αεροσκαφών. 

Οι πιλότοι προειδοποιούν το κοινό να μην επιβιβάζεται σε αεροσκάφος στο οποίο εφαρμόζεται αυτή η ιδέα: Η πτήση με έναν μόνο πιλότο ισούται με πτήση χωρίς πιλότο.

Οι περιπτώσεις αιφνίδιας ανικανότητας μεταξύ των πιλότων αποτελούν αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ του κοινού εδώ και αρκετά χρόνια. Στον απόηχο της απαίτησης εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, την οποία επέβαλαν πολλές αεροπορικές εταιρείες στους πιλότους τους παρά τις μερικές φορές επικίνδυνες παρενέργειες του εμβολίου, το θέμα έγινε πιο εκρηκτικό. 

Οι πιλότοι πρέπει να κάνουν πολλά: πρέπει να είναι σωματικά και γνωστικά ικανοί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος. 

Πολυάριθμες αναφορές ξαφνικών ιατρικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο πιλοτήριο αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε έναν δεύτερο πιλότο που μπορεί να αντιδράσει αμέσως και, σε περίπτωση αμφιβολίας, να προσγειώσει το αεροσκάφος με ασφάλεια στην επόμενη ευκαιρία.


Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει κατασκευαστές αεροσκαφών όπως η Airbus και η Dassault ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) να φλερτάρουν με την ιδέα ενός μόνο πιλότου στο πιλοτήριο. 

Η πρώτη επιδρομή προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι λεγόμενες Μειωμένες Λειτουργίες Πληρώματος ή Εκτεταμένες Ελάχιστες Λειτουργίες Πληρώματος, στις οποίες ο δεύτερος πιλότος υποτίθεται ότι βρίσκεται στο πιλοτήριο ουσιαστικά μόνο κατά τη διάρκεια ελιγμών απογείωσης και προσγείωσης. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερο ξεκούραστους πιλότους.

Φυσικά, είναι αμφίβολο ότι έχουν κατά νου την ευημερία των πιλότων: Η υποψία προκύπτει για σταδιακή κατάργηση του συγκυβερνήτη προς τις λειτουργίες ενός πιλότου. 

Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των αεροπορικών ταξιδιωτών δεν μπορεί να πεισθεί με τέτοιες ιδέες, αλλά οι πιλότοι βγαίνουν επίσης στα οδοφράγματα

Με την εκστρατεία «Ένας ίσον κανένας», η Ευρωπαϊκή Ένωση Πιλοτηρίου εξηγεί γιατί ένας δεύτερος πιλότος πρέπει να βρίσκεται στο πιλοτήριο ανά πάσα στιγμή:


Τα αεροσκάφη, ειδικά τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη, απαιτούν πολλούς πιλότους για να πετάξουν με ασφάλεια. Η ασφάλεια των πτήσεων βασίζεται σε μια ομάδα πιλότων που μοιράζονται τα καθήκοντα και συνεργάζονται. Οι αρμοδιότητές τους περιλαμβάνουν την πτήση του αεροσκάφους, την παρακολούθηση της πτήσης, τη διαχείριση της αυτοματοποίησης και τη διαχείριση τυχόν κινδύνων σε ένα περίπλοκο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Εάν ένας πιλότος καταστεί ανίκανος ή αισθάνεται δυσφορία, δεν θα υπάρχει κανένας άλλος στο πιλοτήριο που θα μπορούσε γρήγορα να πάρει τον έλεγχο. Οι μειωμένες λειτουργίες πληρώματος (RCO) αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλειά σας.

Γιατί εξακολουθείτε να θέλετε να αλλάξετε ένα λειτουργικό σύστημα; Η απάντηση μπορεί να μαντέψει: Πρόκειται για οικονομικά συμφέροντα. Η ECA γράφει:


Οι αεροπορικές εταιρείες και οι κατασκευαστές αεροσκαφών όπως η Airbus και η Dassault ελπίζουν να πουλήσουν περισσότερα αεροσκάφη από τους ανταγωνιστές τους. Συγκεκριμένα, οι αεροπορικές εταιρείες πιέζουν να αντικαταστήσουν τους πιλότους με αυτοματοποίηση για να μειώσουν το κόστος προσωπικού και ενδεχομένως να αυξήσουν τα κέρδη τους. Ενώ αυτό εξυπηρετεί τα εμπορικά τους συμφέροντα, δεν θα κάνει τις πτήσεις φθηνότερες για τους επιβάτες.

Μπορείτε να εμπιστευτείτε τον αυτοματισμό, αλλά δεν πρέπει να το κάνετε. Η εμπιστοσύνη των πιλότων της ECA είναι προφανώς περιορισμένη: Επισημαίνουν ότι μόνο ένας δεύτερος άνθρωπος πιλότος, ο οποίος θα είναι συνεχώς παρών, μπορεί να αντιδράσει σωστά στην κατάσταση και τις ατομικές περιστάσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.


Τώρα φανταστείτε ένα σενάριο στο οποίο ο ιπτάμενος πιλότος ξαφνικά καθίσταται ανίκανος. Ο επιβλέπων πιλότος πρέπει να αναλάβει γρήγορα τον έλεγχο του αεροσκάφους. Αυτό καθίσταται δυνατό χάρη σε μια κοινή επιχειρησιακή διαδικασία που διασφαλίζει ότι και οι δύο πιλότοι μπορούν να προσαρμοστούν απρόσκοπτα στο πολύπλοκο και δυναμικό περιβάλλον. Ενώ οι αυτοματοποιημένες λύσεις υπόσχονται αποτελεσματικότητα, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το περιθώριο ασφαλείας που δημιουργείται από την παρουσία ενός δεύτερου, ξεκούραστου, ειδικευμένου και καλά εκπαιδευμένου πιλότου στο πιλοτήριο.

Ας ελπίσουμε ότι η αρχή ασφάλειας της αεροπορίας της Ε.Ε. δεν θα εγκρίνει αυτήν την επίθεση κατά της ασφάλειας της αεροπλοΐας. Ωστόσο, είναι κάθε άλλο παρά ασυνήθιστο για τις αρχές να επικεντρώνονται στα οικονομικά συμφέροντα και όχι στο τι θα ήταν καλύτερο για τις χώρες και τον πληθυσμό. 

Μιλώντας για απατεώνες, ήρθε στον νου ο EMA ...





ΠΗΓΗ: Wer übernimmt im Notfall? Europäische Piloten kämpfen gegen drohende Abschaffung des Co-Piloten (report24.news)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!