Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ (ΜΕΡΟΣ Β’) - Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

 

 

Αύγουστος 1996, παραμονή της Παναγιάς...


Μόλις έχει κηδευτεί ο Τάσος Ισαάκ, ο οποίος τρεις μέρες πριν είχε δολοφονηθεί βάναυσα από τους Γκρίζους Λύκους και την ψευτο-αστυνομία κατά την διάρκεια της αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου. Στη Δερύνεια μια ομάδα διαδηλωτών κατευθύνεται στον τόπο που ξυλοκοπήθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής. Είναι μία ζεστή μέρα, σαν και εκείνη πριν από 22 χρόνια, τότε που ο στρατός κατοχής ξεκινούσε τον Αττίλα 2 και κατέλαβε το 38% της Κύπρου. Ξαφνικά οι Γκρίζοι Λύκοι κάνουν την εμφάνιση τους και ξεκινούν τον πετροπόλεμο, με τον τότε πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς να έχει προμηθευτεί μια ειδική κάμερα υψηλής ευκρίνειας για να... απαθανατίσει τα μογγολικά ναζί επί το έργον. Τότε ένας ξεριζωμένος νέος από το Παραλιμνι ονόματι Σολωμός Σολωμού, πετάγεται μπροστά φωνάζοντας : - Θα κατεβάσουμε τας σημαίας... Κάνεις δεν τον πήρε στα σοβαρά, κάποιοι ίσως και να μην τον άκουσαν καθόλου. Ο Σολωμός όμως έμελλε να πράξει κάτι, για το οποίο θα τον θυμούνται οι επόμενες γενεές. Ξεφεύγει από τους κυανόκρανους, μπαίνει στη νεκρή ζώνη και λεβέντικα με το τσιγάρο στο στόμα αρχίζει να ανεβαίνει πάνω στον ιστό ενός τουρκικού φυλακίου για να κατεβάσει το σύμβολο του αίσχους. Εκείνη την στιγμή αρκετοί ελεύθεροι σκοπευτές με μπροστάρη τον ψευτο- υπουργό Γεωργίας Κενάν Ακίν, πυροβολούν εναντίον του. Ο Σολωμός σωριάζεται στο χώμα από τις σφαίρες των αμετανόητων (μέχρι σήμερα) δολοφόνων. Τραυματίστηκε με πέντε σφαίρες, και μία εξ' αυτών τον πέτυχε στο λαιμό που ήταν και η θανατηφόρα. Στη συνέχεια η σορός του μεταφέρθηκε έξω από τη νεκρή ζώνη, με τον στρατό κατοχής να πυροβολεί εναντίον των άμαχων διαδηλωτών και των κυανόκρανων, τραυματίζοντας έναν εξ' αυτών στο πόδι. Ο Σολωμός ξεψύχησε λίγα μέτρα μακρύτερα από τον Τάσο Ισαάκ και μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι που μεγάλωσε. Κηδεύτηκε βράδυ δυο μέρες αργότερα, υπό τον φόβο νέων επεισοδίων και για να αποφευχθεί μία ακόμη αιματοχυσία.  Σήμερα η σωρός του βρίσκεται δίπλα από εκείνη του Τάσου Ισαάκ σε ένα κοιμητήριο στην ελεύθερη Κύπρο.
Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για την παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθόσον δεν πραγματοποίησε καμία έρευνα για να αναζητηθούν οι ένοχοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα περιπλανιόνται ελεύθεροι στα Κατεχόμενα χωρίς να τους ενοχλεί κανένας. Τέλος, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στις οικογένειες του Ισαάκ και του Σολωμού.  
Ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού ήταν πραγματικοί ήρωες...
Ήταν εκείνοι που όρθωσαν το κορμί τους μπροστά στα κατοχικά στρατεύματα χωρίς φόβο για το παράνομο καθεστώς, αλλά με αγάπη για την πατρίδα... Ήταν εκείνοι που αψήφησαν το θάνατο και με τη θυσία τους ποτίστηκε το δέντρο της ελευθερίας...
Ήταν εκείνοι μέσω των οποίων εξευτελίστηκε η Τουρκία διεθνώς στην κοινή γνώμη εκτελώντας εν ψυχρώ άοπλους πολίτες που πίστευαν σε μία ενιαία και αδιαίρετη Κύπρο...
Τέλος, ήταν εκείνοι που άφησαν την τελευταία τους πνοή πεθαίνοντας στα σύνορα του μίσους...

ΥΓ : Ο ιστότοπος που ακολουθεί θα σας παραπέμψει σε ένα βίντεο που δημιούργησα για τον Σολωμό Σολωμού...

https://www.youtube.com/watch?v=OtXZqgOSNL0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!