Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

“Κανένας άνθρωπος φ τ ω χ ό ς, σέ ΠΛΟΥΣΙΑ χώρα!” ( Μ Α Θ Η Μ Α από τό Περού! )

 

“Ορκίζομαι στο Θεό, στήν οικογένειά μου, στούς χωρικούς, στούς αυτόχθονες λαούς, στίς πολιτοφυλακές των χωρικών, στούς ψαράδες, στούς επαγγελματίες, στά παιδιά, στούς εφήβους, ότι θα ασκήσω τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας…



Ορκίζομαι στο λαό του Περού για μια χώρα χωρίς διαφθορά και με ένα νέο Σύνταγμα.” 

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο νεοεκλεγείς - ως υποψήφιος της Αριστεράς - Πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο κατά την τελετή επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του. 

Η εκλογή του έγινε με μικρή διαφορά (44.000) ψήφων στο 2ο γύρο, από την ανθυποψήφιά του Κέικο Φουχιμόρι της σκληρής Δεξιάς. 



Ο 51χρονος Πέδρο Καστίγιο είναι δημοδιδάσκαλος της υπαίθρου και συνδικαλιστής, με αυτόχθονα και λαϊκή καταγωγή, από γονείς αγρότες που δεν γνώριζαν γραφή και ανάγνωση. 

Οι αντίπαλοί του και αντίστοιχα τα διεθνή συστημικά ΜΜΕ, τον εμφάνιζαν ως “εξτρεμιστή της Αριστεράς”. 

Στην πραγματικότητα, μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα όπου αναδείχθηκε, έχει συνηθίσει να διαλέγεται και με εκπροσώπους αντίθετων παρατάξεων πάνω στα πραγματικά προβλήματα.

Οι προσδοκίες των ψηφοφόρων, που προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι μεγάλες. 

“Κανένας άνθρωπος φτωχός  σε πλούσια χώρα”, ήταν το προεκλογικό σύνθημά του. 




Όμως, το κόμμα που τον στήριξε - κι αυτό με διάφορες τάσεις - διαθέτει μόνο σχετική πλειοψηφία στη νέα Βουλή. 

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να πετύχει ευρύτερες συμμαχίες για να κυβερνήσει και να φέρει σε πέρας όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του.

Η ακραία πολιτική πόλωση που αναδείχθηκε στην προεδρική εκλογή, υπάρχει και στην κοινωνία, με τις τεράστιες ανισότητες. 

Όπως και στη Βολιβία, η άρχουσα τάξη εκφράζει το κατεστημένο που εδραιώθηκε μετά την ισπανική κατάκτηση, ενώ οι αυτόχθονες πληθυσμοί παραμένουν στο περιθώριο. 

Στήν (διπλανή) Βολιβία, ο Έβο Μοράλες και ο διάδοχός του που κυβερνά και πάλι μετά την παρένθεση του ακροδεξιού πραξικοπήματος, πέτυχαν σε αξιόλογο βαθμό αναδιανομή του πλούτου της χώρας τους υπέρ των περιθωριοποιημένων πληθυσμών. Θα πετύχει το ίδιο και ο Καστίγιο;



Προκειμένου να προβάλει συμβολικά τη ρήξη με το παλαιό πολιτικό κατεστημένο, ο Καστίγιο δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κυβερνήσει από το Προεδρικό Μέγαρο που φέρει το όνομα του κονκισταδόρα Πιθάρο, κατακτητή του Περού.

Να σημειωθεί ότι το Περού είναι από τις πλέον πληττόμενες χώρες από την πανδημία του κορονοϊού, πρόβλημα που προστίθεται στις δυσκολίες του νέου Προέδρου.

https://xristianiki.gr/%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%82-%cf%86%cf%84%cf%89%cf%87%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%8e/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!