Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΥ!


...Ξ Ε Κ Ο Υ Ρ Α Ζ Ε Τ Α Ι   Τ Ο   Μ Α Τ Ι ...

agios nikolakis thalassinos alykes swros

"ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ"! ΕΙΚΟΝΑ ΓΑΛΗΝΗΣ! ΔΡΟΣΕΡΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥ ΠΙΝΑΚΟΣ! Οι ομορφιές του Παγασητικού Κόλπου είναι ανεξάντλητες και όσο και αν θεωρούμε, ότι τις γνωρίζουμε, πάντα θα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψεις.
Ένα από αυτά τα όμορφα και γραφικά μέρη, είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάκη σε μια μικρή βραχονησίδα, πίσω από τον Άγιο Στέφανο Σωρού.


Ο Άγιος Νικολάκης ο θαλασσινός (όπως είναι γνωστός στους Βολιώτες), απέχει περίπου 100 μέτρα από την ξηρά. Η χρονολογική ταυτοποίηση του ναΐσκου χάνεται στον χρόνο, καθώς ενδέχεται να έχει κτισθεί και στο τελευταίο κομμάτι του Μεσαίωνα (14ο-15ο αιώνας).

Η παλαιότερη έγγραφη αναφορά (που γνωρίζουμε) για το εκκλησάκι, υπάρχει στο έργο του Ρήγα Φεραίου «Νέος Ανάχαρσις» (Βιέννη 1797), όπως έχει καταγράψει ο Δ. Καραμπερόπουλος.

Συγκεκριμένα ο Ρήγας αναφέρει: «Εις αυτόν τον λιμένα κατά την βάσιν του ακρωτηρίου Πύρρας και Δευκαλίωνος, λεγόμενον την σήμερον Αγκίστρι, κείνται τα ερείπια της Δημητριάδος. Αντικρύ του νησιού όπου είναι ο Άγιος Νικόλαος, επάνω εις το Αγκίστρι είναι ένα οίκημα μεγάλον πελεκημένον με σφυρί εις μίαν μόνην πέτραν και λέγεται Δασκαλιό κατά παραφθοράν του Δευκαλίων».

Η σημείωση αυτή μας δίνει και την γεωγραφική συντεταγμένη, δηλαδή ότι το ξωκκλήσι βρίσκεται στη βραχονησίδα Δευκαλίων, στο Αγκίστρι, την γνωστή αγκάλη του Σωρού.

Επίσης ο Ρήγας Φεραίος , στην «Χάρτα», αναφέρει ότι στο νησάκι (εννοεί την βραχονησίδα) υπάρχει το σημείο του Σταυρού, που δηλώνει την ύπαρξη προσκυνήματος.


Τέλος, υπάρχει προφορική παράδοση, ότι πρόκειται για αφιερωματικό ναό ψαράδων, που κινδύνευσαν και διασώθηκαν αλλά αυτό δεν αποκλείει να έχει κτισθεί το σημερινό κτίσμα, σε ερείπια παλαιοτέρου.


Οι αλιείς που περιπλέουν την περιοχή, δεν παραλείπουν να ανεβαίνουν στο «σπιτάκι» του Αγίου να ανάψουν το κεράκι τους αλλά και μερικές φορές για να ευπρεπίσουν το ναό, που είναι εκτεθειμένος στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Παλαιότερα μας μιλούσε με ενθουσιασμό για το εκκλησάκι ο αείμνηστος ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μεταξογένης (εκοιμήθη στις 12/08/2000), ο οποίος αγαπούσε να λειτουργεί εκεί και το έκανε συχνά...


Εκείνο για το οποίο ποτέ δε μας μίλησε ο Γέροντας, είναι το πέτρινο καναπεδάκι των ερωτευμένων, όπως το λέγαμε εμείς, ακριβώς αντίκρυ του ναού, στην απόκρημνη ακτή. Προφανώς γιατί ο δικός του Έρωτας αφορούσε τα του Θεού!
(Απο το ιστολόγιο του 'τρελλογιάννη'. "Παπαφλέσσας")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!