Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

ΜΟΝΑΔΙΚΟ Θ Α Υ Μ Α ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! ('Θαυμαστός ο Θεός, εν τοίς Αγίοις αυτού'!)


Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας
Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ 'ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ' , ΩΣ 'ΘΑΥΜΑΣΤΟ
ΝΑΪΔΡΙΟ'! 17 ΔΕΝΔΡΑ!!!

(ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ, 'ΝΙΚΑΤΑΙ ΦΥΣΕΩΣ ΤΑΞΙΣ'!)
Είναι ένα ιδιαίτερο εκκλησάκι που δημιουργεί ΜΕΓΑΛΗ εντύπωση στους επισκέπτες, καθώς ...17 δέντρα (!!!) που φτάνουν σε ύψος τα 20 μέτρα(!) βγαίνουν από την στέγη του! Οι ρίζες των δέντρων, δεν είναι ...ορατές και διακρίνονται μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά, που περνούν μέσα από τους τοίχους και την στέγη!
Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας

Η μικρή εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας, βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα, 30 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη. Περιτριγυρίζεται από πυκνό δάσος με βελανιδιές και τρεχούμενα νερά και βρίσκεται κοντά στον ποταμό Χάραδρο.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, ο αριθμός των δέντρων είναι όσα τα χρόνια της Αγίας Θεοδώρας, όταν πέθανε. Ο θρύλος λέει, ότι στο σημείο όπου εκτελέστηκε, το αίμα της έγινε ποτάμι και τα μαλλιά της δένδρα!

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μοναδικό φαινόμενο δεν έχει λογική εξήγηση, καθώς το βάρος των πλατανιών σε άλλη περίπτωση θα είχε γκρεμίσει το μικρό ξωκκλήσι ή θα είχε ανατρέψει τη στέγη του.


Το εκκλησάκι συνεχίζει να στέκεται όρθιο μέσα στο πέρασμα του χρόνου και το ποταμάκι που τρέχει δίπλα, συνεχίζει να δίνει ζωή στα δέντρα.

Το καλοκαίρι του 1996, η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και ΜεταΒυζαντινών Μνημείων, ζήτησε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, να διερευνήσει ενδεχόμενο στατικό πρόβλημα...

(ΕΔΩ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ; Η ΑΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ - άθεης; - κρατικής υπηρεσίας; ΟΤΑΝ ΑΝΤΕΧΕΙ το εκκλησάκι ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ, ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ "ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΑΝ" ΤΟΤΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ "ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ" ΜΙΑ ..."μελέτη ειδικών";;; ΠΟΣΟ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΙΚΩΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ", ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 'ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΕΣ', ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ;;;
ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ & ΟΥΣΙΟΔΕΣΤΕΡΟ: ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ 'ΔΩΣΕΙ ΧΩΡΟ' ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ; ΓΙΑ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ...)

Τότε πραγματοποιήθηκε ένας πρωτοποριακός για την εποχή έλεγχος, με τομογραφία 'γεωραντάρ' και ηλεκτρική τομογραφία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι το ριζικό σύστημα των δένδρων έχει διεισδύσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά. Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα που κρατάει το κτίριο όρθιο!

Ακολούθησαν εργασίες αποκαταστάσεως (1998-1999) στις οποίες έγινε καθαρισμός και αρμολόγηση της τοιχοποιΐας χωρίς τσιμεντενέσεις, ώστε να μην ξεραθούν οι ρίζες των δένδρων.
Η εκκλησία είναι βυζαντινή και ανεγέρθηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. προς τιμή της Αγίας Θεοδώρας που εκτελέστηκε στην περιοχή. Έχει μόλις τέσσερα μέτρα πλάτος και πέντε μέτρα μήκος και εορτάζει κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η ζωή της Αγίας Θεοδώρας

Για την ζωή και το τέλος της Αγίας Θεοδώρας έχουν αναφερθεί δύο ιστορίες. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, ήταν κόρη του Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Η΄ της Μακεδονικής δυναστείας και βασίλεψε σαν ...άντρας για έναν χρόνο, ώσπου ο Μιχαήλ ΣΤ΄ ο Στρατιωτικός την διαδέχθηκε. 
Τότε ο ίδιος υποστήριξε ότι η Θεοδώρα αρρώστησε και πέθανε, ενώ πολλοί υποψιαζόταν ότι την δολοφόνησε και την έθαψε εκεί που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι.

Σύμφωνα με την δευτέρα εκδοχή, θα λέγαμε σαφώς επικρατέστερη, η Θεοδώρα καταγόταν από την Βάστα της Πελοποννήσου και ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας φτωχής οικογενείας. 
Την περίοδο εκείνη ένας άντρας από κάθε οικογένεια έπρεπε να συμμετέχει στον στρατό, αλλά ο πατέρας της ήταν άρρωστος και η οικογένεια πολύ φτωχή για να μισθώσει κάποιον μισθοφόρο να πάρει τη θέση του.


Για τον λόγο αυτό, η Θεοδώρα αποφάσισε να υποδυθεί τον ...άντρα και να συμμετέχει εκ μέρους της οικογένειάς της, στο στρατιωτικό σώμα του χωριού. 
Η νεαρή Θεοδώρα δεν υστερούσε σε τίποτα από τους άλλους στρατιώτες. Ήταν θαρραλέα και ήξερε να μάχεται. Τότε μια κοπέλλα πιστεύοντας πως είναι άντρας, την ερωτεύτηκε.

Η Θεοδώρα προσπάθησε να την απομακρύνει και τότε η νεαρή κοπέλλα αποφάσισε να την εκδικηθεί. Κοιμήθηκε με έναν άλλο στρατιώτη, έμεινε έγκυος και υποστήριξε στον Διοικητή του στρατού, ότι το παιδί που περίμενε ήταν από την Θεοδώρα! 
Η Θεοδώρα αρνήθηκε να την παντρευτεί και την καταδίκασαν σε θάνατο γιατί "ατίμασε" την τιμή της κοπέλλας!

Μέχρι την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να αποκαλύψει το μεγάλο της μυστικό και τελικά την σκότωσαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία. 
Σύμφωνα με την παράδοση στα τελευταία της λόγια ανέφερε: «Κάνε Κύριε τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει»….

[Πηγή : 'mixanitouxronou.gr']

"Π Α Π Α Φ Λ Ε Σ Σ Α Σ"

1 σχόλιο:

  1. Διάλεξη στο Παγκόσμιο Συνέδριο οικογενειών με θέμα - Η εικονομαχία των γκέι. Βάζοντας όρια στα σχέδια των LGBT

    http://aktines.blogspot.gr/2017/05/lgbt.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμοὺς ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!