Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Νέος Πατριάρχης Βελιγραδίου, ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ-Λιουμπλιάνας Πορφιρίε.

 Ο Μητροπολίτης Ζάγκρε


Πρίν από τήν εκλογή του Πατριάρχη προηγήθηκε η Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, η οποία ξεκίνησε στις 9 π.μ. στο Ναό του Αγίου Σάββα. Στήν συνέχεια, στις 12 ακολούθησε η Σύνοδος της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η Σύνοδος που συνεδρίασε στην κρύπτη του Ναού του Αγίου Σάββα.‎ επέλεξε τρεις υποψηφίους για τον Πατριαρχικό Θρόνο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Εκτός από τον Πορφύριο στο τριπρόσωπο ήσαν ο Επίσκοπος της Μπάτσκα Ειρηναίος και Εφρέμ της Μπάνια Λούκα,

Ο ενενηντάχρονος ‎μοναχός Ματθαίος έβγαλε από το Ευαγγέλιο το φάκελο με το όνομα του Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ-Λιουμπλιάνα και γύρω στις 16:00 το απόγευμα, Στη συνέχεια ήχησαν οι καμπάνες του Ναού του Αγίου Σάββα και όλων των εκκλησίων του Βελιγραδίου και όλης της Σερβίας, Ο νέος Πατριάρχης θα χειροτονηθεί αύριο τις 09:00.‎ ‎ ‎

Λίγο μετά την έξοδό του από το ναό, ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Ιπεκίου Μητροπολίτης Βελιγραδίου-Κάρλοβατς και Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος έστειλαν το πρώτο του μήνυμα στους πιστούς.‎ 

«Ζητώ από όλους να προσευχηθούν στον Θεό για τη μικρότητά μου», είπε.

Ο νέος Πατριάρχης Γεννηθηκε το 1961 στην Βιέννη και χειροτονήθηκε το 1985 στήν Μον΄Βίσοκι Ντέτσανι στό Κόσσοβο. 

Το 1986 αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. 
Ένα χρόνο αργότερα, αποφοίτησε από την Ορθόδοξη Σχολή στο Βελιγράδι.

«Έγινα μοναχός επειδή στην Εκκλησία έψαχνα για αυτό που πραγματικά προσφέρει και γιατί υπάρχουμε μόνο σε αυτόν τον κόσμο, επειδή ο Θεός δεν είναι ούτε Κροάτης, ούτε Σέρβος, ούτε Γερμανός μ είναι μια αγάπη, και η Εκκλησία του υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, ή να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη .

Υπάρχει επειδή δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν ερωτά για το νόημα της ύπαρξεώς του», δήλωσε ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!