Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΧΟΥΤΗΣ (1981-2000) - Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ


«Αν με ζητήσει κανείς, δεν υπάρχω εγώ γίναμε ένα να πεις…

Μέσα σου χάθηκα πιά, απ’ το λίγο που ζω ας πνιγώ στα βαθιά…

Αν με ζητήσει κανείς, θάλασσα σώσε με κάτι να βρεις να τους πεις…»

(Μιχάλης Χατζηγιάννης – Θάλασσα)


Σαν σήμερα πριν από δύο (2) χρόνια και με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την τραγική επέτειο της βύθισης του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο με όλο το ιστορικό του ναυαγίου και όσα συνέβησαν μετά απ’ αυτό. Παρόλο που έμεινα ευχαριστημένος, εντούτοις όταν διάβαζα στο άρθρο το όνομα του Βασίλη κάτι με έτρωγε μέσα μου. Έτσι αποφάσισα να γράψω ένα μικρό άρθρο στη μνήμη του, μιας και σήμερα κλείνουν 22 χρόνια από την μοιραία ημέρα του θανάτου του.

Ο Βασίλης Ραχούτης γεννήθηκε στα Καλλίδρομο Φθιώτιδας το 1981 και ήταν ο μονάκριβος του Δ. Ραχούτη και της Ι. Ραχούτη. Τα παιδικά του χρόνια κύλησαν ομαλά και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Όσοι τον έζησαν μιλούσαν για ένα ήρεμο παιδί που δεν έκανε άστατη ζωή και σεβόταν τους γονείς του. Αφού τελείωσε το Λύκειο, κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα. Τη νύχτα της 26 Σεπτεμβρίου 2000 επιβιβάστηκε μαζί με άλλους 20 στρατιώτες στο Ο/Γ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» με προορισμό την Σάμο, καθότι έληγε η άδεια που είχε πάρει και έπρεπε ν επιστρέψει πίσω στη Μονάδα του. Ύστερα από την μοιραία σύγκρουση του «ΣΑΜΙΝΑ» στις νησίδες «Πόρτες Πάρου» μόλις 2 μίλια πριν το λιμάνι, κι αφού πάνω στο Ο/Γ επικράτησε ταραχή και πανικός, ο Βασίλης μαζί με τους υπολοίπους οπλίτες προσπάθησαν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους επιβάτες, αφού τα περισσότερα μέλη του πληρώματος έδειξαν πρωτοφανή αδράνεια. 

Ο Βασίλης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων σώθηκαν, ήταν εκείνος που ανέλαβε πρωτοβουλία για να σώσει όσους περισσότερους επιβάτες μπορούσε. Άνοιξε διόδους διαφυγής, μοίρασε σωσίβια, και συνόδευσε αρκετά άτομα προς τις σωσίβιες λέμβους. Μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καραδημητρίου κατέβασαν μία σκάλα από το ψηλότερο κατάστρωμα και μέσω αυτής κατέβηκαν εκατό (100) άτομα ! Ακόμη κι όταν το πλοίο βυθίστηκε συνέχισε τις προσπάθειες, παρόλο τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Σε μία από αυτές βρήκε μία μητέρα μαζί με ένα βρέφος να παλεύουν με τα κύματα. Αφού πρώτα διέσωσε την μητέρα, κατόπιν βούτηξε για να σώσει το βρέφος. Κατάφερε να σώσει το μωρό, αλλά όχι και την ζωή του…

Λίγο αργότερα ένα καΐκι περισύλλεξε από το νερό το αναίσθητο σώμα του Βασίλη. Η κ. Άννα Ψύχα, κάτοικος Πάρου, ήταν αυτή που τον παρέλαβε στο λιμάνι και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Σε όλη την διαδρομή του έβγαλε το νερό και του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες. Οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν στη ζωή επί 15’, αλλά εξαιτίας της εξάντλησης δεν τα κατάφεραν.  Ο θάνατος του ήταν συνδυασμός πνιγμού και υπερκόπωσης.

Ο Βασίλης Ραχούτης υπήρξε παράδειγμα λεβεντιάς, ηρωισμού και αυτοθυσίας. Από την πρώτη στιγμή είχε την δυνατότητα να εγκαταλείψει το πλοίο και να επιβιβαστεί σε μία λέμβο μένοντας απλός θεατής στο συμβάν, αλλά το κάλεσμα του καθήκοντος δεν τον άφησε. Ο ίδιος του ο πατέρας του τον παρακάλεσε από το τηλέφωνο να απομακρυνθεί από το πλοίο για να σωθεί, όμως ο Βασίλης βλέποντας τα ουρλιαχτά, τις φωνές και τον πανικό των επιβατών ένιωσε πιο «δυνατός» και αποφάσισε να πάρει το μονοπάτι της θυσίας. Γι’ αυτή του την πράξη απονεμήθηκε στους γονείς του το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, σε μία σεμνή τελετή στο ΥΠΕΘΑ παρουσία του τότε Υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Για να μην ξεχαστεί η μνήμη του, στα Καμένα Βούρλα στήθηκε η προτομή του στην οποία κάθε χρόνο γίνεται Επιμνημόσυνη Δέηση. Είναι το ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης σε έναν ήρωα που προσέφερε την ζωή του για την σωτηρία των συνανθρώπων μας. 

Πηγές: Menshouse.gr, Athensmagazine.gr, Εθνος.gr

Αντλήθηκε υλικό από το Youtube και πιο συγκεκριμένα:

1.) Από την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» - 26/9/2016

2.) Από το κανάλι «Manolis Manolis» και πιο συγκεκριμένα από το βίντεο «Απονομή Στρατιωτικών Μεταλλίων – Ναυάγιο Εξπρές Σάμινα»


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!