Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Oι γυναίκες του Ιράν, πολύ ΠΡΙΝ τήν ….Ισλαμική Δημοκρατία ( Πολλές Ε Ι Κ Ο Ν Ε Σ )

 Μέχρι το 1979 οι Ιρανές ντύνονταν όπως οι γυναίκες της Δύσεως.

Μετά την ιρανική επανάσταση και την εγκαθίδρυση της ισλαμικής δημοκρατίας, η κατάσταση άλλαξε άρδην.
iranian-women-fashion-1970-before-islamic-revolution-iran-33


Η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 έφερε σεισμικές αλλαγές στο Ιράν, όχι μόνο για τις γυναίκες. 
Κυρίως, όμως, για αυτές.
Το πρώτο που τέθηκε υπό έλεγχο είναι ο τρόπος που οι γυναίκες ντύνονταν και κάλυπταν τα μαλλιά τους -ο παλιός Σάχης, τήν δεκαετία του 1930, απαγόρευσε τήν μαντίλα και διέταξε την αστυνομία να την αφαιρεί ακόμα και με τη βία.
Αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι νέες ισλαμικές αρχές επέβαλαν έναν υποχρεωτικό κώδικα ένδυσης που απαιτούσε από όλες τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ.
Οι γυναίκες σπούδαζαν
Ενώ πολλές γυναίκες φοιτούσαν ήδη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά την εποχή της επανάστασης, τα επόμενα χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο.
Αυτό συνέβη εν μέρει επειδή οι αρχές κατάφεραν να πείσουν συντηρητικές οικογένειες που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές να επιτρέψουν στις κόρες τους να σπουδάσουν εκτός σπιτιού.
«Προσπάθησαν να εμποδίσουν τις γυναίκες να
 φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο, αλλά υπήρξαν
 τέτοιες αντιδράσεις που αναγκάστηκαν να τους
 επιτρέψουν να επιστρέψουν» λέει η βαρόνη
 Haleh Afshar, καθηγήτρια γυναικείων σπουδών
 στο Πανεπιστήμιο του York, η οποία μεγάλωσε
 στο Ιράν τη δεκαετία του 1960.
«Πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι έφυγαν από το
 Ιράν και οι αρχές συνειδητοποίησαν ότι για να
 διοικήσουν τη χώρα έπρεπε να εκπαιδεύσουν
 τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες».
Οι γυναίκες ψώνιζαν
Πριν από την επανάσταση, το χιτζάμπ ήταν ήδη ευρέως διαδεδομένο, αλλά πολλές γυναίκες επέλεξαν επίσης να φορέσουν ρούχα δυτικού τύπου, όπως στενά τζιν, μίνι φούστες και κοντομάνικες μπλούζες. 
«Τα παπούτσια δεν έχουν αλλάξει – και το πάθος για τα παπούτσια υπάρχει σε όλους μας!
Οι γυναίκες στο Ιράν δεν διαφέρουν από τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο και το να πηγαίνουν για ψώνια είναι απλώς ένα μέσο για τις γυναίκες να ξεφύγουν από το καθημερινό άγχος» εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Afshar.
Έκαναν πικνίκ τις Παρασκευές
Οι οικογένειες και οι φίλοι συνήθιζαν να συγκεντρώνονται τις Παρασκευές, οι οποίες είναι ημέρες του Σαββατοκύριακου στο Ιράν. 
«Τα πικνίκ αποτελούν σημαντικό μέρος της ιρανικής κουλτούρας και είναι πολύ δημοφιλή στις μεσαίες τάξεις. 
Αυτό δεν έχει αλλάξει μετά την επανάσταση.
Η διαφορά είναι ότι, σήμερα, οι άνδρες και οι γυναίκες που κάθονται μαζί έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτογνωσία και επιδεικνύουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στις αλληλεπιδράσεις τους» συνεχίζει ο καθηγητής Afshar.
Πήγαιναν κομμωτήριο
«Αυτή είναι μια σκηνή που δεν θα περίμενε κανείς πλέον να δει στο Ιράν – αλλά ακόμη και μετά την Ισλαμική Επανάσταση, τα κομμωτήρια συνέχισαν να υπάρχουν» εξηγεί ο καθηγητής Afshar. 
«Σήμερα δεν θα βλέπατε ούτε έναν άνδρα μέσα στα
 κομμωτήρια – και οι γυναίκες θα φρόντιζαν να
 καλύψουν τα μαλλιά τους μόλις έβγαιναν από την
 πόρτα. 
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να 
λειτουργούν μυστικά κομμωτήρια στα σπίτια 
τους, όπου άνδρες
 και γυναίκες μπορούν να αναμειχθούν».
Περπατούσαν στον δρόμο μια ήρεμη ημέρα
«Δεν μπορείς να σταματήσεις τις γυναίκες να περπατούν στους δρόμους του Ιράν, αλλά σε καμία περίπτωση με εμφανές μακιγιάζ και σκουλαρίκια» παρατηρεί ο καθηγητής Afshar. 
«Υπάρχει αυτή η έννοια της επιβεβλημένης «ευπρέπειας» στο Ιράν – έτσι σήμερα οι γυναίκες που περπατούν στους δρόμους είναι πιθανό να φορούν ένα παλτό μέχρι τα γόνατα και ένα κασκόλ».
Διαδήλωναν κατά του χιτζάμπ το 1979

Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί διέταξε ότι όλες οι γυναίκες έπρεπε να φορούν το πέπλο – ανεξάρτητα από τήν θρησκεία, ή την εθνικότητα... 

Στις 8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – χιλιάδες γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά του νόμου.

Και σήμερα οι γυναίκες αψηφούν την καταστολή και βάζουν «φωτιά» στην ιρανική κοινωνία. 

Ο άδικος θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμίνι έγινε η «σπίθα» για μια άνευ προηγουμένου έκρηξη του γυναικείου κινήματος σε μια χώρα με ασφυκτική νομοθεσία, ελέγχους και μεγάλη καταστολή.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο της νεαρής κοπέλλας λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της, πραγματοποιούνται, πλέον, σε πανεθνικό επίπεδο, παρά την σκληρή αντίδραση του καθεστώτος και τους φόβους για αιματοκύλισμα.
iranian-women-fashion-1970-before-islamic-revolution-iran-48
iranB-600x318iranian-women-fashion-1970-before-islamic-revolution-iran-50iranian-women-fashion-1970-before-islamic-revolution-iran-28 iranian-women-fashion-1970-before-islamic-revolution-iran-46  

2 σχόλια:

 1. Γιατί άραγε το κατάντησαν έτσι το Ιράν; γιατί μάλλον έτσι βολεύει τους νεοταξίτες παγκοσμιοποιητές να επικρατεί το ισλάμ που είναι εύκολο χειραγωγείσιμο πρός όλες τις κατευθήνσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι Ιρανές γυναίκες οδηγοί αμφισβητούν το υποχρεωτικό πέπλο

  Παρά τα πρόστιμα και τις κατασχέσεις, ορισμένες γυναίκες αμφισβήτησαν τον περιορισμό. Αυτό οδήγησε σε μια συζήτηση για τον «ιδιωτικό» και τον «δημόσιο» χώρο στο αυτοκίνητο. Για τον αναπληρωτή επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, μόνο τα αόρατα μέρη του αυτοκινήτου, όπως το πορτμπαγκάζ, είναι ιδιωτικά. Παρά τους περιορισμούς, οι γυναίκες αποτελούν ενεργό μέρος της κοινωνίας.

  Τεχεράνη (AsiaNews/Πρακτορεία) – Ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών στο Ιράν αρνούνται να φορέσουν χιτζάμπ (πέπλο) ενώ οδηγούν.

  Παρόλο που η αστυνομία τους σταματά τακτικά, επιβάλλοντας πρόστιμα ή ακόμη και κατάσχεση του οχήματός τους προσωρινά, πολλές γυναίκες οδηγοί συνεχίζουν να κρατούν το πέπλο στους ώμους τους και όχι στο κεφάλι τους.

  Αυτό οδήγησε σε μια έντονη συζήτηση για τον «ιδιωτικό» χώρο ενός αυτοκινήτου, όπου οι γυναίκες μπορούν να ντύνονται πιο ελεύθερα, και τον «δημόσιο» χώρο του, όπου το πέπλο είναι υποχρεωτικό.

  «Το αόρατο μέρος του αυτοκινήτου, όπως το πορτμπαγκάζ, είναι ένας ιδιωτικός χώρος, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα ορατά μέρη του αυτοκινήτου», δήλωσε ο Hadi Sadeghi, αναπληρωτής επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, πυροδοτώντας σατιρικές αντιδράσεις στο διαδίκτυο.

  https://www.asianews.it/news-en/Iranian-women-drivers-challenge-mandatory-veil-41259.html
  - - -

  Το Ιράν λέει ναι στις «γυναίκες μοτοσικλετιστές»

  Η Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανοίγει αγώνες σε γυναίκες. Η ελπίδα είναι να δούμε γυναίκες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο πρώτος διαγωνισμός που καλύφθηκε ευρέως από τα εθνικά ΜΜΕ. Σε αντίθεση με τη ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ, όπου οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ.

  https://www.asianews.it/news-en/Iran,-says-yes-to-female-motorcyclists-38477.html
  - - -

  και λίγη κρατική προπαγάνδα

  Γυναίκες οδηγοί στο Ιράν

  https://www.irannegintravel.com/blog/women-driver-in-iran#:~:text=An%20Iranian%20woman%20is%20free,woman%20car%20drivers%20in%20Iran.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!