Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Επιστολή του Ορμπάν που διέρρευσε αποκαλύπτει λεπτομέρειες των συνομιλιών με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν ξεκίνησε την «ειρηνευτική αποστολή» του τον Ιούλιο.
Φωτογραφία: Attila Kisbenedek/AFP via Getty Images



Ο Ορμπάν, ο οποίος έχει ακούσει προσωπικά τις αντιμαχόμενες πλευρές, προειδοποίησε την Ε.Ε. σε επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. 

Η επιστολή που διέρρευσε αναφέρει ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα μπορούσαν να είναι κρίσιμοι.

Από την Mária S. Szentmagyari

9 Ιουλίου 2024


Με βάση πληροφορίες από πρώτο χέρι, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας προειδοποιεί για τα επερχόμενα γεγονότα στην Ουκρανία. Τους επόμενους δύο μήνες, θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμη περισσότεροι θάνατοι στα ουκρανικά μέτωπα από πριν, σύμφωνα με τον Βίκτωρα Ορμπάν. Για να αποφευχθεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης. 

Οι ΗΠΑ, απορροφημένες από την προεκλογική εκστρατεία, δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση, τόνισε ο Ορμπάν σε επιστολή που διέρρευσε προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ.


Ο Ορμπάν σχολίασε επίσης το θέμα στις αρχές αυτής της εβδομάδας σε συνέντευξή του στην «Bild» και σε άλλα μέσα ενημέρωσης του Axel Springer στη Βουδαπέστη.

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω τόσο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας όσο και με τον πρόεδρο της Ρωσσίας. Και πιστέψτε με, οι επόμενοι δύο ή τρεις μήνες θα είναι πολύ πιο βάναυσοι από ό,τι νομίζουμε», δήλωσε ο Ορμπάν. Επομένως, «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή» για να προχωρήσουμε «από την πολιτική πολέμου στην πολιτική ειρήνης».

Για την έναρξη της ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου, ο Orban επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο τις τελευταίες δέκα ημέρες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει απευθείας διαύλους επικοινωνίας για να μάθει για τις θέσεις των μερών που είναι απαραίτητες για μια ειρηνευτική διαδικασία. Ο προσωπάρχης του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί όχι μόνο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ορμπάν δεν συντόνισε εκ των προτέρων τα ταξίδια του με την Ε.Ε., γεγονός που του προκάλεσε έντονη κριτική. Ωστόσο, όπως συμφωνήθηκε, ανέφερε τις εμπειρίες του στα μέλη της Ε.Ε..



Τι περιέχει η επιστολή προς τον Σαρλ Μισέλ;

Μετά το ταξίδι του στο Κίεβο και τη Μόσχα, ο Ορμπάν έστειλε μια μη δημόσια επιστολή από το Αζερμπαϊτζάν στον Μισέλ και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε..

Η επιστολή, η οποία συνοψίζει τις εμπειρίες των συνομιλιών με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, διέρρευσε στην ερευνητική μονάδα Systema του «Radio Free Europe/Radio Liberty» από έναν αξιωματούχο της Ε.Ε. που δεν θέλησε να δώσει το όνομά του. Η αυθεντικότητα της επιστολής επιβεβαιώθηκε από δύο άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε..

Στην επιστολή του, ο Ορμπάν εξηγεί την ήδη γνωστή ουκρανική θέση. Ταυτόχρονα, συζητά τις συνομιλίες του με τον Πούτιν. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στην επιστολή του ότι δεν είχε ταξιδέψει στην Ουκρανία και τη Ρωσσία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, δεν αφορούσε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Στόχος του ήταν να αποκτήσει πληροφορίες από πρώτο χέρι σχετικά με τις θέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών. Θέλει να το μεταβιβάσει αυτό στους ηγέτες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Η επιστολή αναφέρει ότι οι ρωσικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας, αλλά με το μέρος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων».

«Ο Ρώσσος πρόεδρος εκπλήσσεται που ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε την προσωρινή κατάπαυση του πυρός», γράφει ο Ορμπάν. Εξεπλάγη επειδή υπολόγισε τον αριθμό των πεσόντων στρατιωτών στην ουκρανική πλευρά σε 40.000 έως 50.000 το μήνα.

Και οι δύο πλευρές απέρριψαν την κατάπαυση του πυρός ουσιαστικά με το σκεπτικό ότι η άλλη πλευρά θα χρησιμοποιούσε το χρόνο για να μετεγκαταστήσει και να ενισχύσει τα στρατεύματά της. 

Στην επιστολή, ωστόσο, ο Ορμπάν σημειώνει ότι ο Πούτιν δεν έχει απορρίψει εντελώς την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός και είναι έτοιμος να την εξετάσει εάν δεν συνδέεται με μετακινήσεις στρατευμάτων στην Ουκρανία.



Ορμπάν: Τα μέρη είναι έτοιμα για ειρηνευτικές συνομιλίες

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα είναι έτοιμες για ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε ο Ορμπάν. Αυτό επιβεβαιώνεται επίσης από το γεγονός ότι μετά την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία, ο Ζελένσκι μίλησε για την ανάγκη να προσκληθεί η ρωσική ηγεσία στην επόμενη συνάντηση.

Ο Πούτιν απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα τι πιστεύει για το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι και την ίδια την ελβετική συνάντηση, δήλωσε ο Ορμπάν. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο Πούτιν αναφέρθηκε επανειλημμένα στο σχέδιο συμφωνίας ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης, όπως ανέφερε το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι "Current Time TV". Ειδικότερα, το σημείο 5, το οποίο αφορά τις διεθνείς εγγυήσεις και τη στρατιωτική υποστήριξη της ουδέτερης Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, το έγγραφο, γνωστό και ως «έγγραφο ειρήνης», συντάχθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022 και υπογράφηκε από τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Κιέβου. Σύμφωνα με τον Πούτιν, το έγγραφο έχει τίτλο «Συνθήκη για τη μόνιμη ουδετερότητα και τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία». Το σχέδιο αναφέρει ότι η Ουκρανία πρέπει να κατοχυρώσει τη «μόνιμη ουδετερότητα» στο σύνταγμά της. Όχι μόνο η Ρωσσία, αλλά και οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία αναφέρονται ως εγγυητές.

Σύμφωνα με την επιστολή του Ορμπάν, ένα άλλο έγγραφο, το σινο-βραζιλιάνικο ειρηνευτικό σχέδιο, επισημάνθηκε επίσης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Μόσχα. Ο Ορμπάν ανέφερε μόνο ότι η ιδέα εξετάζεται από τη ρωσική πλευρά.

Ο Ορμπάν δηλώνει ότι τα μέρη της σύγκρουσης είναι έτοιμα για συνομιλίες εάν και οι δύο είναι παρόντες. Συνοψίζει την εμπειρία του με τα λόγια: «Αν δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε ή να σταματήσουμε αυτή την πορεία [του πολέμου], τότε θα δούμε πιο δραματικές απώλειες και στρατιωτικά επεισόδια στην πρώτη γραμμή τους επόμενους δύο μήνες από ποτέ».

Ωστόσο, ο Ορμπάν λέει ότι θεωρεί αποκλεισμένη μια επίθεση από τη Ρωσσία σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.


ΠΗΓΗ: Geleakter Brief von Orbán enthüllt Details der Gespräche mit Selenskyj und Putin (epochtimes.de)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Οι Πατριώτες για την Ευρώπη ξεκινούν ως η τρίτη ισχυρότερη ομάδα στο Κοινοβούλιο της ΕΕ – ο Μπαρντελά ως επικεφαλής της ομάδας
Με 84 ευρωβουλευτές, η νεοσύστατη ομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη» έγινε αμέσως η τρίτη ισχυρότερη δύναμη στο Κοινοβούλιο της Ε.Ε.. Πίσω από αυτό έρχεται η Ομάδα ECR με 78 ευρωβουλευτές. Η προηγούμενη παράταξη ID θα διαλυθεί. Το γερμανικό AfD ανήκε επίσης σε αυτό. Οι αναπληρωτές τους παραμένουν μη εγγεγραμμένοι.






Η απόλυτη ταξιδιωτική παράνοια στα γερμανικά ΜΜΕ: Προσοχή στα «δεξιά» ταξίδια στην Ευρώπη
Εσείς, μήπως επιλέγετε τον ταξιδιωτικό προορισμό των διακοπών με γνώμονα τις παραλίες, τις θερμοκρασίες και τις γαστρονομικές απολαύσεις; Μια πολύ κακή ιδέα - τουλάχιστον σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, τα οποία πλέον προειδοποιούν κατά των ταξιδιών σε μια χώρα που έχει ψηφίσει δεξιά κόμματα. Αντίο λοιπόν "Dolce Vita", καλώς ήρθατε στη Βενεζουέλα!




Ένας κορυφαίος Ρώσσος διπλωμάτης τόνισε ότι το Κρεμλίνο είναι απρόθυμο να συνεργαστεί με τον Λευκό Οίκο σε θέματα ελέγχου των εξοπλισμών λόγω της ρωσοφοβικής στάσης της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (Συνθήκη INF) για να προκαλέσει την Κίνα. Σε συνέντευξή του στο The International Affairs που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Ριαμπκόφ εξήγησε τη θέση της Μόσχας σχετικά με τις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών με την Ουάσινγκτον. «Δεν έχουμε τα θεμέλια αυτή τη στιγμή και δεν είμαστε καν κοντά στο να διαμορφώσουμε ένα για να ξεκινήσουμε έναν δοκιμαστικό διάλογο, ούτε καν συνομιλίες, σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής πορείας της Ουάσιγκτον», δήλωσε.




«Η ομάδα του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Λευκορωσία αυξάνεται ραγδαία...»
Η Κίνα και η Λευκορωσία ξεκίνησαν εξαιρετικά σπάνιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα πολωνικά σύνορα εντός της επικράτειας της Λευκορωσίας τη Δευτέρα. Είναι πρωτοφανές, δεδομένου ότι τα κινεζικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί τόσο κοντά σε μια μαινόμενη εμπόλεμη ζώνη στην Ανατολική Ευρώπη. Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας επεσήμαναν συγκεκριμένα την «ουκρανική πρόκληση» ως βασικό λόγο για τη διεξαγωγή των ασκήσεων. Ο Vladimir Kupriyanyuk, αναπληρωτής επικεφαλής του γενικού επιτελείου του στρατού, δήλωσε ότι οι ασκήσεις αποτελούν απάντηση στην «επιθετική εξωτερική πολιτική της Δύσης προς τη Λευκορωσία» και στην «ουκρανική πρόκληση».


Ο ινδός πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα ζητήσει διάλογο για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση
Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για τις συνεχείς προσπάθειές του να βρει μια ειρηνική λύση στην κρίση της Ουκρανίας. Ο Μόντι πραγματοποιεί επί του παρόντος την πρώτη επίσημη διμερή επίσκεψή του στη Ρωσσία από την έναρξη της τρίτης συνεχόμενης θητείας του. Είναι επίσης το πρώτο του ταξίδι στη χώρα από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022. Μιλώντας με τον Ινδό ηγέτη στο Κρεμλίνο την Τρίτη μετά από κλειστές ανεπίσημες συζητήσεις την προηγούμενη ημέρα, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μόντι για «την προσοχή που δίνετε στα πιο πιεστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να βρείτε κάποιους τρόπους επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, φυσικά, κυρίως με ειρηνικά μέσα».



Και κέρδισαν.
Σε μια συναρπαστική γεωπολιτική εξέλιξη, το Bloomberg αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία υπαινίχθηκε ιδιωτικά νωρίτερα φέτος ότι θα πουλήσει μερικά (ή όλα) τα ευρωπαϊκά ομόλογά της εάν η G-7 κατάσχει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσσίας. Ως υπενθύμιση, σημειώσαμε τον Μάιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εγκρίνει ένα σχέδιο που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ για να χρησιμοποιήσει τα κέρδη και τους τόκους που παράγονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει στον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Πολλοί αναρωτιόντουσαν τι προκάλεσε την αντιστροφή.




Η επίσκεψη του Βίκτορ Ορμπάν στη Ρωσσία φέρεται να έχει ταράξει πάρα πολλά φτερά στις Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να ανακαλέσει την προεδρία της Ουγγαρίας στο μπλοκ λόγω του ταξιδιού του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν στη Μόσχα, ανέφερε το Politico EU, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. Έχοντας αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έχοντας υποσχεθεί να κάνει την «Ευρώπη μεγάλη και πάλι (MEGA)», ο Ορμπάν επισκέφθηκε την Ουκρανία και συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Στη συνέχεια πήγε στη Ρωσία, προκαλώντας κραυγές οργής τόσο στο Κίεβο όσο και στις Βρυξέλλες. «Τα κράτη μέλη είχαν ήδη ενοχληθεί από το σύνθημα "MEGA". Αλλά μια συνάντηση με τον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν θα επισκιάσει μόνιμα την ουγγρική προεδρία», ανέφερε το Politico τη Δευτέρα το βράδυ, επικαλούμενο έναν ανώνυμο διπλωμάτη της ΕΕ. «Με μια τέτοια συνάντηση η προεδρία τελειώνει πριν καν καν αρχίσει».



Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών και πρωθυπουργός σερ Τόνι Μπλερ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών του σερ Κιρ Στάρμερ να λάβει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια λίρες (63,9 δισεκατομμύρια δολάρια) σε φόρους από το κοινό.
Ο Μπλερ, μέντορας του πρωθυπουργού Στάρμερ, λέει ότι οι αυξήσεις μπορεί να είναι απαραίτητες σε έκθεση του ινστιτούτου του. Η υπουργός Οικονομικών του Στάρμερ, Ρέιτσελ Ριβς, έχει ήδη σηματοδοτήσει μια αναθεώρηση των δημόσιων οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ό, τι περίμενε - και προκαλώντας φόβους ότι η νέα κυβέρνηση θέτει τις βάσεις για αυξήσεις φόρων.



Καθώς ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ευθυγραμμισμένος με την MI6, αναλαμβάνει την εξουσία, αναδύονται ερωτήματα σχετικά με το πώς βασικά αρχεία για τον διαβόητο Βρετανό παιδεραστή Τζίμυ Σάβιλ εξαφανίστηκαν υπό την εποπτεία του.
Τον Οκτώβριο του 2012, ένα ντοκυμανταίρ αποκάλυψε πώς ο βετεράνος Βρετανός προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης Jimmy Savile κακοποιούσε σεξουαλικά ευάλωτα, ανήλικα κορίτσια καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό οδήγησε σε μια έκρηξη αναφορών κακοποίησης, που διήρκεσαν δεκαετίες, και επίσημες έρευνες σε πολλά ιδρύματα με τα οποία συνδέθηκε ο Savile.




Οι ταραχές μετατράπηκαν σε πανηγυρισμούς για τους προοδευτικούς διαδηλωτές το Σαββατοκύριακο, καθώς οι στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ της άκρας αριστεράς και των κεντρώων του Εμανουέλ Μακρόν άρπαξαν τη νίκη από τη Μαρίν Λεπέν και τον Εθνικό Συναγερμό του Ζορντάν Μπαρντελά στον τελικό γύρο των γαλλικών εκλογών. Οι All-Stars του Sky News Gabriella Power και James Morrow ρίχνουν μια ματιά στη δραματική τροπή των γεγονότων στις γαλλικές εκλογές και τι σημαίνει για τη χώρα που προχωρά.




Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας (NFP) προωθεί μια ακραία αύξηση φόρων μετά τη νίκη του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το ακροαριστερό μπλοκ θέλει να επιβάλει φορολογικό συντελεστή 90% στο ετήσιο εισόδημα άνω των 400.000 ευρώ (~ 430.000 δολλάρια).
Αυτή η ριζοσπαστική πρόταση θέτει τις βάσεις για μια σύγκρουση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Παρά το γεγονός ότι το μπλοκ του Ensemble έπεσε στη δεύτερη θέση στην Εθνοσυνέλευση και στην τρίτη με μερίδιο της λαϊκής ψήφου, ο Macron θέλει να εγκαταστήσει έναν πρωθυπουργό της επιλογής του. Ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές ως απάντηση στη νίκη του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ο Εθνικός Συναγερμός κέρδισε ξανά στον πρώτο γύρο, αλλά το NFP και οι Μακρόνοι σχημάτισαν μια εκλογική συμφωνία για να ωθήσουν το κόμμα της Λεπέν στην τρίτη θέση στον δεύτερο γύρο, παρά το γεγονός ότι κέρδισαν τη λαϊκή ψήφο με μεγάλη διαφορά.



Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει έρευνα για την υποτιθέμενη «παράνομη» χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν το 2022, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να οπλίσει το γαλλικό δικαστικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η Μαρίν Λεπέν παραμένει το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2027 και ενώ η άκρα αριστερά σχημάτισε συνασπισμό στις προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας για να κρατήσει τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν εκτός κυβέρνησης, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το κόμμα του Μακρόν είναι λιγότερο δημοφιλές από ποτέ. Η κατάσταση είναι μια αντανάκλαση του πολιτικού τοπίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έναν αποτυχημένο πρόεδρο να προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί στην εξουσία ξεκινώντας μια εκστρατεία νόμου εναντίον ενός αντάρτικου πολιτικού αντιπάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!