Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Ο ΟΗΕ λέει ότι η μείωση της πληθυσμιακής αιχμής είναι ένα «ελπιδοφόρο σημάδι» παρά την επικείμενη κατάρρευση


Γραφική παράσταση που δείχνει έναν πληθυσμό σε μείωση
Shutterstock


Ο ΟΗΕ πανηγυρίζει ότι μια πρώιμη και χαμηλότερη πληθυσμιακή αιχμή θα «μειώσει την πίεση» στο περιβάλλον, αλλά δεν κάνει καμμία αναφορά στις οικονομικές και ηθικές επιπτώσεις μιας τέτοιας πραγματικότητας.



(Τα Ηνωμένα Έθνη ισχυρίστηκαν ότι οι προβλέψεις για μείωση του πληθυσμού προσφέρουν ένα «ελπιδοφόρο σημάδι» για τον πλανήτη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την αναμενόμενη πλήρη κατάρρευση του πληθυσμού από την οποία ορισμένοι δημογράφοι λένε ότι ο κόσμος δεν θα ανακάμψει.

Σύμφωνα με τον Guardian, νέες προβλέψεις του ΟΗΕ εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί νωρίτερα και σε χαμηλότερο αριθμό από τον αναμενόμενο - 10,2 δισεκατομμύρια, δηλαδή 6% λιγώτερο από ό, τι αναμενόταν πριν από μια δεκαετία - δίνοντας στους αξιωματούχους του ΟΗΕ «ελπίδα για μειωμένη πίεση στο περιβάλλον».

Περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου έχουν τώρα ποσοστά γονιμότητας κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, με «σχεδόν το ένα πέμπτο» των χωρών σε «εξαιρετικά χαμηλό» ποσοστό γονιμότητας κάτω από 1,4 γεννήσεις ανά γυναίκα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το τρέχον παγκόσμιο ποσοστό γονιμότητας είναι 2,27 γεννήσεις ανά γυναίκα, πλησιάζοντας γρήγορα τη γονιμότητα κάτω από την αντικατάσταση.

Ο Li Junhua, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις, δήλωσε ότι η χαμηλότερη αιχμή του πληθυσμού «θα μπορούσε να σημαίνει μειωμένες περιβαλλοντικές πιέσεις από τις ανθρώπινες επιπτώσεις λόγω της χαμηλότερης συνολικής κατανάλωσης» και ωστόσο ζήτησε μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των «δραστηριοτήτων κάθε ατόμου».

Η ιδέα ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός πρέπει να συγκρατηθεί προκειμένου να διατηρηθεί ο υπάρχων λαός του αμφισβητείται έντονα και οι μελέτες σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα της γης ποικίλλουν ευρέως στις εκτιμήσεις τους. Ενώ 20 μελέτες λένε ότι είναι 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή λιγώτεροι (ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια), 14 μελέτες συνδέουν τη φέρουσα ικανότητα του κόσμου στο διπλάσιο αυτού του ποσού, 16 δισεκατομμύρια και 18 άλλες μελέτες σημειώνουν αυτόν τον αριθμό πολύ πάνω, με επτά μελέτες να εκτιμούν ότι η γη μπορεί να διατηρήσει έως και 64 δισεκατομμύρια ανθρώπους και μία μελέτη να την εκτιμά σε 1.024 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Επιπλέον, η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ αποτυγχάνει εντελώς να αντιμετωπίσει την επερχόμενη πληθυσμιακή κατάρρευση που προβλέπουν οι δημογράφοι μετά το 2100, η οποία θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις οικονομίες και πιθανώς στην ποιότητα ζωής. Επίσης, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την ηθική της επιθυμίας ενός κόσμου με λιγώτερους ανθρώπους.

Ο Dean Spears, οικονομολόγος στο Κέντρο Έρευνας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Τέξας, σημείωσε ότι «αν το παγκόσμιο ποσοστό γονιμότητας ήταν το ίδιο όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα», το οποίο είναι περίπου 1,66 γεννήσεις ανά γυναίκα, «τότε ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έπεφτε από την κορυφή των περίπου 10 δισεκατομμυρίων σε λιγώτερο από δύο δισεκατομμύρια περίπου 300 χρόνια αργότερα. πάνω από ίσως 10 γενιές. Και αν τα οικογενειακά μεγέθη παρέμεναν μικρά, θα συνεχίζαμε να μειωνόμαστε».

Ο Spears συνέγραψε μια εργασία σπάνια για την εκτίμησή του για τις προβολές του παγκόσμιου πληθυσμού μετά το 2100, δείχνοντας ότι σε οποιοδήποτε από τα 3 σενάρια στα οποία ο παγκόσμιος πληθυσμός παραμένει κάτω από το ποσοστό αντικατάστασης, ο αριθμός των κατοίκων του κόσμου θα πέσει γρήγορα σε έναν «πολύ μικρό» αριθμό. 

Ο Darrel Bricker και ο John Ibbitson, συγγραφείς του βιβλίου Empty Planet: The Shock of Global Population Decline, έχουν υποστηρίξει ότι μόλις αρχίσει η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, η οποία λένε ότι θα συμβεί σε τρεις δεκαετίες, «δεν θα τελειώσει ποτέ».

«Ακόμη και αν η γονιμότητα κάτω από την αντικατάσταση διατηρηθεί μόνο για μερικούς αιώνες, το μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να γίνει πολύ μικρό», υποστηρίζουν ο Spears και οι συνάδελφοί του συγγραφείς. 

Αυτό σημαίνει ότι μια ολόκληρη σειρά επιβλαβών επιπτώσεων για την κοινωνία θα ακολουθήσει τη μείωση του πληθυσμού, πιθανώς συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των βασικών υπηρεσιών και υποδομών. ανεργία; μείωση της καινοτομίας· ανεπαρκής φροντίδα στο τέλος του κύκλου ζωής των ηλικιωμένων· και μείωση της ψυχικής υγείας.

Ακόμη και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) έχει παραδεχτεί ότι οι επιπτώσεις της κατάρρευσης του πληθυσμού θα είναι «σοβαρές».

Ο Jordan Peterson σημείωσε σε συνέντευξή του στον podcaster Chris Williamson ότι οι «τρομερές προβλέψεις» για την κατάσταση του κόσμου μέχρι το έτος 2000 που έγιναν από την παγκοσμιοποιημένη Λέσχη της Ρώμης με βάση τις ιδέες του υπερπληθυσμού όχι μόνο ήταν πολύ μακριά, αλλά είναι το αντίστροφο από αυτό που πραγματικά συνέβη. Ο Peterson εξήγησε ότι η Λέσχη της Ρώμης προέβλεψε «ταραχές και μαζική λιμοκτονία... και όλα τα πράγματα που ακούτε για την κλιματική αλλαγή, επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη».

Ο Peterson συνέχισε: «Αυτό απλά δεν συνέβη καθόλου... Δεν ήταν απλώς λάθος, ήταν αντι-αλήθεια. Ήταν απολύτως λάθος. Αυτό που συνέβη αντ 'αυτού ήταν ότι όλοι έγιναν πολύ πλουσιότεροι και το [φτωχότερο] τμήμα του πληθυσμού ... βγήκε από τη φτώχεια».

Ο Erik Metaxas έχει σημειώσει ότι τέτοιες λανθασμένες προβλέψεις βασίστηκαν στον «σιδερένιο νόμο του πληθυσμού» του Thomas Malthus, μια ιδέα που ανέφερε ο Κάρολος Δαρβίνος, η οποία δηλώνει ότι η αύξηση του πληθυσμού πρέπει αναγκαστικά να ξεπερνά την παραγωγή τροφίμων.


Σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό επιστήμονα Erle C. Ellis, η ιστορία δείχνει ότι οι πληθυσμοί ήταν ανέκαθεν σταθεροί που ήταν «πολύ περισσότεροι από ό, τι θα είχε προβλέψει ένας αυστηρά μαλθουσιανός υπολογισμός», λόγω της τεχνολογίας. Ο Ellis υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε άλλη γη για να διατηρήσουμε την ανθρωπότητα» λόγω των υφιστάμενων τεχνολογιών και ότι «πραγματικά δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η ανθρώπινη φέρουσα ικανότητα».


ΠΗΓΗ: UN says reduced population peak is a ‘hopeful sign’ despite looming collapse - LifeSite (lifesitenews.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!