Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ. ΝΑΙ, αλλά πάρα πολύ δ ι δ α κ τ ι κ ή... (Για το μαύρο 'σήμερα').

Αποτέλεσμα εικόνας για η μαύρη Πέμπτη του κραχ
ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΙΛΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΥΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΗΞΕΡΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
ΑΠΛΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ! ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ
ΑΝΕΡΓΕΙΑ... ΑΣ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ...

1929. 24η Οκτωβρίου. 
Η τρομερή «Μαύρη Πέμπτη»! Έπεσε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η μόνη τράπεζα που βγήκε αλώβητη, ήταν η ...'Goldaman Sachs'. 

Αποτέλεσμα εικόνας για η μαύρη Πέμπτη του κραχΑποτέλεσμα εικόνας για η μαύρη Πέμπτη του κραχ

Τα πρώτα σημάδια της κρίσεως στην Ελλάδα άρχισαν να φαίνονται με την μείωση των εξαγωγών σταφίδος και καπνού και τη δυσκολία έξωθεν χρηματοδοτήσεως . Σε σχέση με το 1930, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 23,2% σε όγκο και κατά 30% σε αξία. 

Αποτέλεσμα εικόνας για αλεξανδρος Διομήδης

Ο διοικητής (άνω φωτογραφία) της Τ.τ.Ε Αλέξανδρος Διομήδης, έκλεισε με τους τοκογλύφους του Λονδίνου στις 19 Μαρτίου 1931 δάνειο 4,6 εκ. στερλινών με επιτόκιο 6%.
Η προμήθεια των τραπεζιτών ήταν 16,5% και θεωρήθηκε φιλική. Ο "Βενιζέλος" πήρε 3,8 εκ στερλίνες.... 

Αποτέλεσμα εικόνας για η μαύρη Πέμπτη του κραχ

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χέμπερτ Χούβερ, πρότεινε στις 20 Ιουνίου 1931 την ετήσια αναστολή (...) των πληρωμών από την Γερμανία, των επανορθώσεων προς τους Συμμάχους και ετήσια αναστολή της πληρωμής των πολεμικών χρεών των Συμμάχων προς την Αμερική.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΕΜΠΕΡΤ ΧΟΥΒΕΡ
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΕΜΠΕΡΤ ΧΟΥΒΕΡ.
Δέκα μέρες μετά, ο διορισμένος από την Κοινωνία των Εθνών Άγγλος Επίτροπος (!) της Τραπέζης της Ελλάδος, ενημέρωσε τον Ελ."Βενιζέλο" στις 30 Ιουνίου 1931 ότι , «…εξακολουθεί να υφίσταται στην Ελλάδα σοβαρή έλλειψις οικονομικής ισσοροπίας και ότι, αν δε ληφθούν διορθωτικά μέτρα, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια σοβαρή κατάστασις…»
Παρά το χρεοστάσιο Χούβερ, η κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώθηκε. 

Σχετική εικόνα

Η Γερμανία επέβαλε έλεγχο του συναλλάγματος κι έκλεισε τα χρηματιστηριακά ιδρύματα. Η δέσμευση των αγγλικών χρημάτων επέφερε την ταχεία πτώση της τιμής της αγγλικής λίρας. 
Στην Αγγλία τον Αύγουστο σχηματίστηκε εθνική κυβέρνηση(24/08) και η λίρα Αγγλίας αποσυνδέθηκε από τον χρυσό στις 21 Σεπτεμβρίου. 

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1931 η κυβέρνηση "Βενιζέλου" αποσυνέδεσε την δραχμή από την στερλινα και την συνέδεσε με  το δολλάριο που ακόμα διατηρούσε την σχέση του με το χρυσό. 1 δολλάριο ήταν 77,05 δρχ. 
Η αποσύνδεση της δραχμής από την αγγλική λίρα είχε άμεση συνέπεια την κερδοσκοπική υποτίμηση της δραχμής σε σχέση με τη λίρα κατά 31,2%.

Στο Λονδίνο η κερδοσκοπία έστειλε την τιμή των ελληνικών ομολογιών στα Τάρταρα και οι αγορές προεξοφλούσαν την επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδος... 
Ο Διοικητής της τραπέζης της Ελλάδος (που ΑΝΗΚΕ και ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΤΑ 94% ΣΕ ΕΥΡΕΩΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ και μόλις 6% σε Έλληνες...) και κατοπινός πρωθυπουργός της κυβερνήσεως του Λονδίνου πήγε στο Τραπεζικό Κέντρο για να εξασφαλίσει δάνειο, αλλά «δεν τα κατάφερε». 

Στα τέλη του 1931, το μέσο ονομαστικό ημερομίσθιο του εργάτη στην περιοχή Αθήνας-Πειραιά παρουσίασε πτώση 10%. Η ανεργία υπερδιπλασιάστηκε. 

(ΜΑ, ΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ; ΜΑ, ΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;...)

Από 75.000 άτομα το 1928, πήγε στα 165.000 άτομα και στα 218.000 άτομα το 1932. Η ύφεση που ξεκίνησε το 1930, με μείον 3,48% , πήγε στο μείον 4,6% το 1931 και στο μείον 3,98% το 1932.

Κάπως έτσι, έφτασε η χρεοκοπία του 1932, που έστειλε το (παλαιόθεν ξενοκίνητο) ΚΚΕ λ.τ.δ. στο 5,76% και οι Αγγλοι που δεν έδωσαν δάνειο στον Ελ."Βενιζέλο"...

[Πηγή:http://deltio11.blogspot.gr/2017/10/blog-post_96.html]

Συντακτική ομάδα "ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!