Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Κ α τ η γ ο ρ ο ύ μ ε ν ο ι (στήν "σύγχρονη" Γαλλία του 21ου αιώνος!) γιά απόπειρα κλοπής ....α π ο ρ ρ ι μ μ ά τ ω ν ! ! !

 Σκηνές από τους “Αθλίους” στήν Γαλλία του 21ου αιώνος!Στήν Γαλλία της εποχής του Βίκτωρος Ουγκώ, τον 19ο αιώνα, ένας άνθρωπος όπως ο μυθιστορηματικός του ήρωας Γιάννης Αγιάννης θα καταδικαζόταν σε πέντε χρόνια φυλακή, επειδή διέρρηξε ένα φούρνο για να κλέψει ένα ...ψωμί επειδή πεινούσε.


Στήν Γαλλία της εποχής του Εμμανουέλ Μακρόν, τον 21ο αιώνα, δύο ρακοσυλλέκτες αντιμετώπισαν - στην πραγματικότητα και όχι σε μυθιστόρημα -μέχρι δέκα χρόνια φυλάκιση (!!!) ο καθένας, κατηγορούμενοι στο ποινικό Δικαστήριο της πόλεως Γκρενόμπλ για απόπειρα κλοπής ....απορριμμάτων από κοινού από κάδο 'σουπερμάρκετ', αναζητώντας τροφή!

Το αδίκημα της απόπειρας κλοπής τιμωρείται αυστηρότερα στην προκειμένη περίπτωση, διότι έδρασαν από κοινού (σύσταση συμμορίας στα ελληνικά δεδομένα) και παραβίασαν αποθηκευτικό χώρο, στην προκειμένη περίπτωση τον ιδιωτικό χώρο σταθμεύσεως της επιχειρήσεως όπου βρίσκονταν οι κάδοι.


Τα παραπάνω τόνισε η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της, εκθέτοντας το νομικό πλαίσιο της υποθέσεως. 

Στήν βάση αυτή ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι! 

Σταθμίζοντας όμως την βαρύτητα της πράξεως, ζήτησε να επιβληθεί στον καθένα σχετικά μικρή ποινή, τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Το γεγονός ότι παρά την αντίρρησή τους, η αστυνομία έλαβε 'dna' εν αγνοία τους (!) και μάλιστα για τόσο ασήμαντη αφορμή, συνιστά περαιτέρω απόκλιση από το Κράτος Δικαίου.

Οι δύο (ρακο)συλλέκτες τον Μάρτιο του 2020 είχαν πηδήξει μέσα στο χώρο στάθμευσης του 'σούπερ μάρκετ', αναζητώντας πεταμένη τροφή στους κάδους, που ήταν άδειοι. 

Κι έτσι, σε λίγα λεπτά αποχώρησαν χωρίς τίποτα στα χέρια, κι έμεινε το “αδίκημα” στην απόπειρα… 

Όμως, ο φύλακας που τους διέκρινε μέσα από τις βιντεοκάμερες, πρόλαβε και ειδοποίησε την αστυνομία που τους συνέλαβε.

Έξω από το Δικαστήριο, καμμιά τριανταριά αλληλέγγυοι διαδήλωναν κατά της ποινικοποιήσεως της .....συλλογής απορριμμάτων…

Τίθεται βέβαια το ερώτημα, τι είδους κλοπή είναι αυτή, όταν αφορά σε αντικείμενα που ο ιδιοκτήτης τους έχει πετάξει και άρα αποξενωθεί από αυτά. 

Και για την ακαμψία ενός ποινικού δικαίου, που εξισώνει διακεκριμένες κλοπές με κλοπές αντικειμένων μηδαμινής αξίας.

Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του στις 17 Νοεμβρίου.


ΦΩΤΟ: Διαφημιστικό γαλλικής ταινίας με τίτλο “Οι Άθλιοι” του 1925.

1 σχόλιο:

  1. φοβερό να σε τιμωρούν γιατί πείνασες...
    φοβερό να υπάρχει τόση τροφή και να πετάγεται, και να υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν.
    το εμπόριο και πάλι. αυτούς και μόνο έδιωξε ο Χριστός από τον Ναό. αυτοί κάνουν κέρδος με πράγματα που έφτιαξε και τους έδωσε ο Θεός και δεν τους ανήκουν.
    ... δεν πρέπει να πετάμε ποτέ τροφή. αχαριστία. φανταστείτε, την ώρα που πετάμε φαΐ, να μας έβλεπε ένας που πεινάει...θα θέλαμε να κρυφτούμε από ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!