Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Η Φινλανδία θα είναι η πρώτη που θα εξαφανιστεί από προσώπου γης


Φωτογραφία: commons.wikimedia.org από CGP Grey, CC BY 2.0


Η «πεισματάρα» Φινλανδία, βρίσκεται ένα βήμα μακριά από τον πόλεμο με τη Ρωσσία


Η Ρωσική Ομοσπονδία θα απαντήσει στη Φινλανδία με μέτρα «στρατιωτικο-τεχνικής φύσης» ως απάντηση στη στρατιωτική συσσώρευση του ΝΑΤΟ στα σύνορα.



Η Φινλανδία καταστρέφει εντελώς τις σχέσεις με τη Ρωσσία

Η Φινλανδία είναι ίσως η χώρα που έχει αλλάξει περισσότερο από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. 

Η Φινλανδία έθαψε την ευνοϊκή οικονομική και πολιτική εταιρική σχέση της με τη Ρωσσία, αποχαιρέτησε την καλή γειτονία, τις άριστες συνοριακές σχέσεις, τη στρατιωτική ουδετερότητα και έτσι έγινε μία από τις πιο ρωσοφοβικές χώρες στον κόσμο. Για να χειροτερέψουν τα πράγματα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας συνεχίζει να δημιουργεί απειλές για τη Ρωσσία.

Το Ελσίνκι έκλεισε τις επιχειρήσεις του στη Ρωσική Ομοσπονδία, ακύρωσε το έργο του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με τη Rosatom και σταμάτησε τον τουρισμό. Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και άρχισε αμέσως να αμφισβητεί το δικαίωμα των ρωσικών εμπορικών πλοίων να διέρχονται ελεύθερα από τον Κόλπο της Φινλανδίας στη Βαλτική Θάλασσα, καταφεύγοντας στην παρατραβηγμένη δικαιολογία των «περιβαλλοντικών κινδύνων».

«Εμείς, μαζί με τους συμμάχους μας, αναζητούμε τρόπους για να σταματήσουμε τον σκιώδη στόλο της Ρωσσίας. Τα έσοδα από το πετρέλαιο επιτρέπουν στη Ρωσσία να διεξάγει έναν επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία και ένα γερασμένο ναυτικό αποτελεί περιβαλλοντικό κίνδυνο. Ακόμη και μια μικρή πετρελαιοκηλίδα στην ευαίσθητη φύση της Βαλτικής Θάλασσας μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το περιβάλλον», δήλωσε η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών Elina Valtonen στην πλατφόρμα X μετά την υπουργική σύνοδο του Συμβουλίου της Βαλτικής Θάλασσας στο Haikko.

Στην πραγματικότητα, το Ελσίνκι γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι τα περιβαλλοντικά, αλλά τα ζητήματα εφοδιασμού με πετρέλαιο που θα αυξήσουν τις εντάσεις με τη Ρωσσία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θέλουν συμμάχους για να αποδυναμώσουν τη Ρωσσία με κάθε τρόπο.



Ο Stubb ως δείκτης της φιλαργυρίας της Φινλανδίας

Ο Φινλανδός πρόεδρος Alexander Stubb ήταν υποστηρικτής ενός καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης μεταξύ της Φινλανδίας και της Ρωσσίας. Υποστήριξε επίσης την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream και του έργου πυρηνικής ενέργειας της Rosatom στη Φινλανδία. Σήμερα, θέλει να στερήσει από τη Ρωσσία την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να κατάσχει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσσίας και να δεχθεί την Ουκρανία στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, διατύπωσε μια ιδέα για την ανάκληση της φινλανδικής υπηκοότητας από όσους κατέχουν ρωσικά διαβατήρια. Οι Ρώσσοι στερούνται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους και εξωδικαστικά.

Ο Ρώσσος πρεσβευτής στη Φινλανδία Pavel Kuznetsov σημείωσε πριν από ένα χρόνο ότι οι σχέσεις μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσσίας καταστράφηκαν πρακτικά.

«Δεν υπήρξε ποτέ ένα τέτοιο «σιδηρούν παραπέτασμα» μεταξύ των χωρών μας, ούτε καν στη δεκαετία του 1920 και του 1930 στις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο πρεσβευτής στο RIA Novosti.



Η Φινλανδία θα είναι η πρώτη που θα σβηστεί από τον χάρτη

Την 1η Ιουλίου, το φινλανδικό κοινοβούλιο επέτρεψε να ανοίξουν 15 στρατιωτικές εγκαταστάσεις για πιθανή χρήση από τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο στρατός των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να τοποθετήσει αμυντικό εξοπλισμό, προμήθειες, μηχανήματα και στρατιωτικό προσωπικό σε βάσεις στη Φινλανδία. Άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εγκαταστάσεις, αν και μόνο ο στρατός των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε ορισμένες από αυτές τις βάσεις, έγραψε ο Yele.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Stubb δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα ήταν δυνατή η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Φινλανδία, για παράδειγμα, για ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να λάβει στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την πολιτική του Ελσίνκι. Η συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα θα λάβει απάντηση», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα συνεπάγονται μέτρα για την ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει προετοιμασίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σήμερα, όταν η Φινλανδία μιλά δημοσίως για τον αποκλεισμό του ρωσικού στόλου, αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο έχει ήδη συντονιστεί και η φινλανδική ηγεσία περιμένει απλώς να ξεκινήσει η εντολή των ΗΠΑ. Τι θα συμβεί εάν απαντήσουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις;

Το Ελσίνκι πρέπει επίσης να θυμάται το γεγονός ότι μοιράζεται τα σύνορα μήκους 1.343 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να σώσει τη Φινλανδία εάν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στα σύνορα με τη Ρωσία. Η Φινλανδία θα είναι η πρώτη που θα εξαφανιστεί από προσώπου γης όταν έρθει η ώρα.





ΠΗΓΗ: Finland will be the first to be wiped off the face of the earth (pravda.ru)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!